1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. merinisäkkäät

Harmaahylkeitä ja itämerennorppia on nyt poikkeuksellisen paljon Oulun korkeudella – eläimet vaeltaneet pohjoisempaan jään perässä

Yleensä halleja ja norppia on runsaasti Perämeren pohjoisosassa vasta kevätjäillä, kerrotaan Suomen riistakeskuksesta.

merinisäkkäät
Nuotanvetoa Perämerellä Kellon Kiviniemessä.
Oulun Kellossa kalastajat ovat kertoneet hylkeitä ja norppia olevan enemmän kuin tavallisina talvina. Kuvassa vedetään nuottaa Kiviniemessä. Halosen Kala

Harmaahylkeiden ja itämerennorppien runsas esiintyminen Perämerellä Oulun korkeudella näin keskitalvella on poikkeuksellista.

Oulun Kellon Kiviniemen merikalastajien havainto alueen ennätysrunsaasta kannasta vahvistetaan Suomen riistakeskuksesta: hallit ja norpat tulevat joukkoittain näin pohjoiseen yleensä vasta kevätjäille.

Koska Pohjanlahdella jääraja on noussut leudon talven vuoksi pohjoiseen päin, myös jäällä hyvin viihtyvät hylkeet ja norpat ovat seuranneet perässä.

– Vaasan korkeudella ei ole tällä hetkellä edes rantajäitä merellä, kertoo riistapäällikkö Stefan Pellas Suomen riistakeskuksesta.

Pellas ei ole edes huonona jäätalvena 2008 nähnyt moista.

Kellon Kiviniemessä kalastava Lauri Halonen kertoi keskiviikkona Yle Oulun haastattelussa, että norppia ja harmaahylkeitä ei ennen ollut alueella näin paljon talviaikaan. Eläimet aiheuttavat haittaa kalastajille muun muassa verkkoja rikkomalla.

Jos ulkomerellä ei ole jäitä, hallit ja norpat hakeutuvat yhä lähemmäs mannerta. Tällä hetkellä myös Oulun korkeudella ulkomeri on avoin (siirryt toiseen palveluun), käy ilmi Ilmatieteen laitoksen jääkartasta.

Lue lisää: Oulun Kiviniemessä rannikkokalastajat eivät ole päässeet saaliin perään huonojen säiden vuoksi

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi