Historiallinen oikeudenkäynti jatkuu tänään Yhdysvalloissa – lue neljä pääkohtaa eilisen istunnon annista

Demokraateilla on vielä kaksi päivää aikaa perustella, miksi presidentti pitäisi panna viralta.

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti
Donald Trump Valkoisen talon pihamaalla Washingtonissa keskiviikkona.
Donald Trump Valkoisen talon pihamaalla Washingtonissa keskiviikkona.Saul Loeb / Lehtikuva

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkarikossyytteen ensimmäinen varsinainen käsittelypäivä keskiviikkona ei tuonut tullessaan merkittäviä uusia avauksia. Trumpia syytetään valtakunnanoikeudessa vallan väärinkäytöstä ja kongressin työn estämisestä.

Uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun)kokosi hetki hetkeltä -seurantaansa keskiviikon istunnon tärkeimmät kohdat:

  • Ei uusia todistajia. Republikaanisenaattorit kieltäytyvät uusista todistajista tai uusien todisteiden esittämisestä. Republikaanien linja on ollut sama läpi hankkeen. Eilen Trump itse sanoi, että hänelle sopisi hänen entisten luottomiestensä kuuleminen. Tosin samaan hengenvetoon hän totesi, että joidenkin todistajien kuuleminen vaarantaisi kansallisen turvallisuuden.
  • Vaatimus puolueettomuudesta. Oikeudenkäynnin "johtava syyttäjä", demokraattien Adam Schiff muistutti senaattoreita toimimaan tapauksen arvioinnissa puolueettomasti. Republikaaneilla on enemmistö senaatissa, joten on epätodennäköistä, että oikeudenkäynnin lopputulemana Trump tuomittaisiin.
  • Bidenin poika halutaan todistamaan. Republikaanisenaattori Ted Cruz sanoi toimittajille, että hän haluaisi demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin pojan todistajaksi oikeudenkäyntiin. Trump vaati viime kesänä Ukrainaa tutkimaan Hunter Bidenin toimia vastapalveluksena sotilastuesta.
  • Trumpin asianajajaa arvosteltiin kovasanaisesti. "Demokraattisyyttäjä" Hakeem Jeffries kutsui Trumpin henkilökohtaista asianajaa Rudy Giuliania kylmäveriseksi poliittiseksi "agentiksi". Giulianin epäillään hoitaneen Trumpin yhteyksiä Ukrainaan kyseenalaisella tavalla.
Adam Schiff puhui medialle Yhdysvaltain kongressissa 22. tammikuuta.
"Johtava syyttäjä" Adam Schiff puhui medialle Yhdysvaltain kongressissa 22. tammikuuta.Mandel Ngan / AFP

Trumpin virkarikossyytteen käsittely senaatissa jatkuu jälleen Suomen aikaa torstai-iltana. Oikeudenkäynnin menettelytapasäännöistä sovittiin tiistaina. Varsinainen ensimmäinen käsittelypäivä oli keskiviikkona.

Syyttäjinä toimivilla demokraateilla on korkeintaan 24 tuntia aikaa kolmen päivän aikana esittää perustelunsa presidentin panemiseksi viralta.

Lisää aiheesta:

Trumpin oikeudenkäynti jatkuu – demokraatit ovat aloittaneet perustelunsa viraltapanemiseksi, Trump: Luottomieheni voivat todistaa

Toimittajalta: Trumpin virkarikosoikeudenkäynti alkoi tuntikausien sääntöväännöllä, ja yhdellä McConnellin käsinkirjoitetulla taipumisella

Historiallinen oikeudenkäynti alkaa tänään – Neljä asiaa, jotka on hyvä tietää Trumpin virkasyytteiden käsittelystä