Koronaviruksen leviäminen ei aiheuta vielä erityisjärjestelyitä Centria-ammattikorkeakoulussa: "Tilannetta seurataan, mutta ei panikoida"

Suomen kansainvälisimmässä ammattikorkeassa opiskelee tällä hetkellä parisataa aasialaista, heistä reilut kolmekymmentä on kiinalaisia.

koronavirus
Matkustajia saapumassa Guangzhousta, Kiinasta  Ninoy Aquinon kansainväliselle lentokentälle 22. tammikuuta.
Opetusmatkojen toteutumista joudutaan pohtimaan tarkoin Centriassa.Mark R. Cristino / EPA

Centria-ammattikorkeakoulussa Keski-Pohjanmaalla seurataan tarkasti Kiinassa ja maan ulkopuolellakin leviävää koronavirusta, sillä opinahjoa käy suuri joukko aasialaisia. Koulussa ei ole kuitenkaan ryhdytty erityisjärjestelyihin, eikä opiskelijoille ole annettu ohjeistuksia.

Koulussa opiskelee parisataa aasialaista ja heistä reilut kolmisenkymmentä on kiinalaisia. Koulu järjestää opetusta kolmella eri kampuksella eli Kokkolassa, Pietarsaaressa ja Ylivieskassa.

Ammattikorkealla ei ole tarkkaa tietoa, moniko kansainvälisistä opiskelijoista on matkaamassa Keski-Pohjanmaalta kotiin Aasiaan viettämään kiinalaista uutta vuotta.

– Jotkut yksittäiset opiskelijat ovat voineet lähteä. Meidän tiedossa ei ole, että kiinalaisia olisi lentämässä kotikonnuilleen. Mutta paniikki tässä ei ole, seurataan tarkalla silmällä ja odotetaan ohjeistusta, kertoo koulun vararehtori Hannele Teir.

Ammattikorkeakoulut eivät ole toistaiseksi saaneet mitään toimintaohjeita taudin varalle Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Opettajien matkat liipasimella

Virus voi torpata ainakin koulun opettajien matkat aasialaisiin yliopistoihin, sillä Centrialla on useita projekteja eri puolilla Kiinaa, ei kuitenkaan koronaviruksen epäillyllä syntyalueella, Wuhanin kaupungissa.

Opettajavaihtoa on Fushuniin, sinne ensimmäiset opettajat ovat lähdössä maaliskuussa.

– Jos tauti jatkaa leviämistään, joudutaan kevään opetusmatkat Kiinaan perumaan, sanoo Teir.

Ammattikorkealla oli vuonna 2003 kymmeniä opiskelijoita Kiinassa, kun maailmanlaajuisesti noin 800 ihmistä tappanut sars-kuume levisi epidemiaksi Kaakkois-Aasiasta.

– Tästä on kokemusta kyllä. Osa keskipohjalaisopiskelijoista palasi, mutta suurin osa jäi, muistelee Teir.

THL:n mukaan taudin leviämisen riski Suomeen on toistaiseksi todella pieni.

Virus on tappanut Kiinassa arviolta 17 ja reilut 500 on saanut tartunnan. Tautia on löytynyt myös Kiinan ulkopuolella.

Maailman terveysjärjestö ei ole toistaseksi määritellyt Kiinan koronavirusta kansainväliseksi terveysuhaksi. Virustauti voi aiheuttaa kuumetta, yskää ja hengenahdistusta.

Centria-ammattikorkeakoulu on Suomen kansainvälisin korkeakoulu. Koulussa ulkomaalaisten opiskelijoiden osuus on korkein suhteessa kouluun opiskelijamäärään eli noin kolmestatuhannesta opiskelijasta viisisataa on ulkomaalaisia.

Lue seuraavaksi:

Ylen kirjeenvaihtaja: Kiinassa leviävä tauti on puheissa joko arkinen flunssa tai mystinen tappajavirus – siksi on paras pysytellä faktoissa

Kiina rajoittaa elämää jo kolmessa miljoonakaupungissa virusuhan vuoksi – Katso videolta, miltä arki näyttää nyt Wuhanissa

Pitääkö uudesta koronaviruksesta olla huolissaan? Maailman terveysjärjestö: Tarvitsemme lisää tietoa, keskustelut jatkuvat huomenna

Miksi maailma pelkää uutta koronavirusta? Kertooko Kiina totuuden taudista? WHO pohtii toimia, kokosimme vastaukset keskeisiin kysymyksiin