Kulmuni puolusti keskustan lähtemistä hallitukseen: "Oppositio luo nyt toivottomuutta, pelkoa ja näköalattomuutta"

Kulmunin mukaan hallitus on nyt parempi tavallisille suomalaisille, kun keskusta on mukana hallituksessa.

Katri Kulmuni
valtiovarainministeri Katri Kulmuni
Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni piti puheensa puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteiskokouksessa.Markku Pitkänen / Yle

Keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni puolusti puolueen lähtemistä hallitukseen puoluehallituksen ja eduskuntaryhmän yhteisessä kokouksessa.

Kulmunin mukaan hallitus on nyt parempi tavallisille suomalaisille kuin jos kokoomus olisi SDP:n hallituskumppani.

– Itsekin kävin kriittistä keskustelua, kun päätöstä hallitukseen menemisestä tehtiin. Yhdessä päätimme lopulta mennä hallitukseen, kun saimme keskeiset tavoitteemme mukaan hallitusohjelmaan, Kulmuni sanoi puheessaan.

Keskustan puheenjohtaja vertasikin tilannetta siihen, jos kokoomus olisi keskustan tilalla hallituksessa.

– Haluankin kysyä: mikä olisi ollut vaihtoehto? Olisiko hallitus tavallisille suomalaisille ihmisille parempi, jos meidän tilallamme olisi kokoomus? Te tiedätte vastauksen, ei ole.

– Mikä meillä on vastassa. Yllättävänkin yhtenäisenä esiintyvä oikeisto-oppositio. Oikeisto-oppositio luo toivottomuutta, pelkoa ja näköalattomuutta.

Kulmuni kävi puheessaan läpi hallituksen ohjelmaa ja tavoitteita. Niistä hän nosti esille rahalliset satsaukset perusväylänpitoon, takuueläkkeeseen, vanhempainpäivärahaan, koulutukseen ja lapsilisiin.

– Keskustan uusi nousu edellyttää hallituksen onnistumista. Se täytyy olla jokaisen keskustalaisen vilpitön toive ja tavoite. Minä us­kon uu­den pu­na­mul­lan ky­kyyn ja tah­toon uu­dis­taa Suo­mea uu­sin eväin.

Hallituksen onnistuminen edellyttää Kulmunin mukaan päätöksiä, jotka luovat uusia työpaikkoja ja investointeja.

Seuraava etappi hallituksen työllisyystavoitteessa on ensi viikon keskiviikkona, jolloin ministerit kokoontuvat iltakouluun miettimään keinoja työllisyyden nousuun.

Hallitus on määritellyt itselleen kovan tavoitteen. Hallituksen pitäisi saada aikaiseksi 60 000 uutta työllistä ja 75 prosentin työllisyysasteen tämän hallituskauden aikana.

Kokoomus julkaisi keskiviikkona laskelman, jonka mukaan hallitus ei pääse työllisyystavoitteella julkisen talouden tasapainoon. Kokoomuksen mukaan tähän tarvittaisiin 120 000 uutta työllistä, koska kasvuennusteet ovat aiempaa mollivoittoisempia.

Hallitus on ohjelmassaan määritellyt myös julkisen talouden tasapainon tavoitteekseen.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23.00:een saakka.