Kemianteollisuuden lakkoja siirretään kahdella viikolla – työministeri päätti harvinaisesta työtaistelun lykkäyksestä

Kaksiviikkoiset lakot kemianteollisuudessa olisivat alkaneet maanantaina. Työriitojen sovittelu jatkuu.

Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto (vas.), Teollisuusliiton kemian sektorin johtaja Toni Laiho, Teollisuusliiton oikeudellisen yksikön päällikkö Anna Tapio ja Teollisuusliiton sopimusasiantuntija Jari Kosonen-Nikulainen (oik.) valtakunnansovittelijan toimistolla Helsingissä keskiviikkona. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Kemianteollisuutta uhkaavat laajat työtaistelut lykkääntyvät.

Valtakunnansovittelijan toimisto ja neuvotteluosapuolet kertoivat torstaiaamuna, että työministeri Tuula Haatainen (sd.) on päättänyt lykätä lakkoja kahdella viikolla.

Lakkojen piti alkaa ensi maanantaina ja kestää kaksi viikkoa. Ne pysäyttäisivät toteutuessaan muun muassa Nesteen jalostamot.

Kyseessä on melko harvinainen toimenpide. Lain mukaan työministerillä on mahdollisuus lykätä lakkoa korkeintaan 14 vuorokaudella, jos lakon katsotaan kohdistuvan yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin tai vahingoittavan huomattavasti yleistä etua.

Lakkoa lykätään valtakunnansovittelijan esityksestä. Työtaistelun siirrolla haetaan aikaa sovittelulle ja sovun löytämiselle, valtakunnansovittelijan toimiston tiedotteessa todetaan.

Nesteen mukaan kaksiviikkoinen lakko vaikuttaisi pahimmillaan niin kevyeen kuin raskaaseen kumipyöräliikenteeseen sekä meri- ja lentoliikenteeseen. Myös lämmitysöljyn jakelu voisi häiriintyä, yhtiöstä arvioidaan.

Sovittelu kemianteollisuuden pöydissä jatkuu

Samalla alan työehtoriitojen sovittelut jatkuvat. Kemianteollisyys ry:n ja Teollisuusliiton edustajat neuvottelivat eilen valtakunnasovittelijan toimistossa, mutta tulosta ei syntynyt.

Sovittelu jatkuu perjantaiaamuna.

Myös toimihenkilöjärjestö Pro on antanut lakkovaroituksen kemianteollisuuteen. Se neuvotteli omasta sopimuksestaan työnantajaliiton kanssa tänään torstaina.

Sovittelijan toimistoon osapuolet palaavat ensi maanantaina.

Paperitehtaita uhkaa lakko maanantaina

Metsäteollisuutta uhkaavia lakkoja ei sen sijaan ole lykätty. Ne alkavat ensi sunnuntaina ja maanantaina, jos neuvottelutulosta ei sitä ennen saavuteta. Metsäteollisuus ry ja Paperiliitto kohtaavat sovittelijan luona torstaina iltapäivällä klo 16.

Myös mekaanisen metsäteollisuuden, eli sahojen ja veneritehtaiden työriitaa sovitellaan tänään Metsäteollisuus ry:n ja Teollisuusliiton välillä.

Kaikissa neuvotteluissa vaikeimman sopimisen esteen muodostaa kiista kilpailukykysopimuksen 24:stä lisätyötunnista.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23.00:een saakka.

Aiheesta lisää: