1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. miehet

Meneekö mies lääkäriin vasta pää kainalossa, vai murtuuko myytti? Väitöstutkimus selvittää, miten sukupuoli vaikuttaa hoitoon hakeutumiseen

Tutkija hämmästelee, miksi miehille puhutaan terveydestä ja hyvinvoinnista kuin joillekin yksinkertaisille olennoille.

miehet
Esko Einola lenkkipolulla
Esko Einola ei pienistä valita.Katja Halinen / Yle

– Sitä tuntee olevansa mies, kun ei valita kaikista asioista.

Esko Einola tiivistää monen miehen mietteet lääkärikäynneistä. Hän on stereotyyppinen, lääkäreitä välttelevä suomalaismies. Hän menee lääkäriin vasta kun vaimo pakottaa.

Pikainen katukysely porilaisella lenkkipolulla vahvistaa tätä näkemystä.

Tomi Ketola lenkkipolulla
Tomi Ketonen menee lääkäriin vasta pakosta.Katja Halinen / Yle

– Aika korkea kynnys on mennä lääkäriin. Menen sitten kun on mentävä, Tomi Ketonen toteaa.

Miehet käyvät naisia harvemmin lääkärissä. Se on tilastollinen tosiasia. Ero ei kuitenkaan ole huima. Esimerkiksi vuonna 2018 THL:n tilaston (siirryt toiseen palveluun)mukaan vastaanotolla käyneistä perusterveydenhuollon asiakkaista 55 prosenttia oli naisia ja 45 prosenttia miehiä.

Yleinen mielikuva on tätä kärjekkäämpi. Mutta miksi?

Maskuliinisuuden voima

Miehistä terveyskulttuuria väitöskirjassaan Turun yliopistossa käsittelevä Taru Slutbäck arvelee, että stereotypia ruokkii joidenkin käytöstä.

– On varmaan miehiä, jotka ajattelevat sen takia, että on miehistä olla menemättä lääkäriin.

Slutbäck kyseenalaistaa koko stereotypian. Hän ei ymmärrä, miksi siihen vielä pohjataan muun muassa miehille suunnatussa terveys- ja hyvinvointineuvonnassa.

– Miksi miehille puhutaan kuin joillekin yksinkertaisille olennoille? Miksei heille voisi puhua samoin kuin naisille, vaan pitää olla jotain mieserityisiä juttuja? Ja miksi ajatellaan, että maskuliinisuus määrittelisi käytöstä?

Hän huomauttaa, että Suomessa nojataan vieläkin ajoittain maskuliinisuusmittareihin, jotka on tehty Yhdysvalloissa 1970-luvulla. Mies- ja naiskäsitys on muuttunut niistä vuosista paljon.

Nuoremmat helpommin lääkäriin?

Myös ajatus maskuliinisesta käytöksestä on kokenut muutoksia vuosien varrella. Tämän puolesta puhuu esimerkiksi esiin noussut ajatus siitä, että lääkäreitä välttelevät miehet olisivat sieltä iäkkäämmästä päästä.

Ainakin Riitta Einola ajattelee iän vaikuttavan miehensä asenteeseen.

– Kai se on se miehisyys, joka vaikuttaa tämän ikäpolven miehissä. Ajattelisin, että nuoremmat menevät helpommin lääkäriin.

Esko ja Riitta Einola lenkillä
Riitta Einola ajattelee, että miehisyys estää hänen miestään valittamasta vaivoistaan.Katja Halinen / Yle

Tilanne näyttää pöydän toisella puolella juuri siltä. Porin Mehiläisen yleislääketieteen erikoislääkäri Jenni Merimaa muistuttaa, että karkeaa yleistystä ei voi tehdä, mutta hänenkin mielikuvansa on, että varttuneempia miehiä näkyy vastaanotolla harvemmin.

– Nuoremmat sukupolvet hakeutuvat helpommin hoitoon. Tässä on mielestäni ihan selkeä ero.

Naisilla enemmän rutiinia

Miehiä näkyy lääkäri Jenni Merimaan vastaanotolla ylipäätään vähemmän kuin naisia. Stereotypiaa tai ei, hän kokee, että naisten on helpompi puhua terveydestään ja oireistaan kuin miesten.

Ja kun miehet hakeutuvat lääkäriin, tulevat he sinne Merimaan mukaan usein vasta sitten, kun oireet ovat vaikeampia ja ne ovat jatkuneet pidempään. Silloin diagnoosikin voi olla vakavampi.

– Esimerkiksi diabetes saattaa olla miehillä edennyt jo pitkälle ennen lääkäriin tulemista. Siitä aiheutuneita elinvaurioita olisi voitu välttää, jos potilaat olisivat hakeutuneet hoitoon aiemmin.

Yleislääketieteen erikoislääkäri Jenni Merimaa istuu työpöytänsä ääressä.
Jenni Merimaan havaintojen mukaan miehet tulevat vastaanotolle sitten, kun oireet ovat jo vakavia.Katja Halinen / Yle

Jenni Merimaa ei keksi yksittäistä syytä sille, miksi miehet viivästyttävät lääkärikäyntejään. Pelko saattaa olla yksi syy. Jos lääkärissä on totuttu käymään vasta silloin, kun jotain on pahasti vialla, voi mielikuva käynneistä olla huono.

Naisilla on Merimaan mukaan tässä mielessä yksi etu puolellaan. Heille järjestetään niin paljon säännöllisiä seulontoja, että terveyden seuraaminen on arkisempaa.

– Naiset käyvät esimerkiksi mammografiassa ja papaseurannoissa. Heitä tutkitaan tarkkaan myös raskauden aikana. He ovat tottuneet käymään erilaisissa seurannoissa ja huolehtimaan sillä tavalla terveydestään.

Muita vaikuttimia kuin sukupuoli

Syyt voivat johtua sukupuolesta - ainakin jossain määrin. Taru Slutbäck ei kuitenkaan halua lähteä väitöskirjassaan siitä oletuksesta, että mieheksi syntyminen määrittelisi halukkuutta käydä lääkärissä. Hän haluaa selvittää, mitä muita vaikuttimia on.

– Lääkärissä käymisen esteet voivat liittyä muun muassa saavutettavuuteen, rahaan, elämäntilanteeseen ja asenteisiin. Sukupuoli ei välttämättä ole määrittävä tekijä, Slutbäck toteaa.

Taru Slutbäck yliopistokeskuksen aulassa
Taru Slutbäckin tutkimus valmistuu ensi talvena.Katja Halinen / Yle

Jossain työssä sairauslomalle jäädään herkemmin, toisessa sinnitellään viimeiseen asti. Slutbäckin tutkimukseen haastattelemat miehet ovat huomanneet tässä jo asenteiden muuttumista.

– Useat nostivat esiin tämän muutokset. Töissä saatetaan nykyään sanoa, että et tietenkään tule sairaana töihin. Ennen tällaista ei ollut.

Ehkä tämä saa työntekijät miettimään omaa terveydentilaansa tarkemmin. Lääkäripalveluiden saatavuuteen liittyy silti edelleen useita ennakkoasenteita.

Slutbäckin haastattelemista miehistä moni kertoi jo hyväksyneensä sen, että “tällaiset köyhät kuin minä” päätyvät aina terveyskeskukseen. Ja kun sinne ei saa riittävän nopeasti aikaa, ei viitsitä edes yrittää.

Kokemuksia kaivataan

Taru Slutbäckin väitöstutkimus on nyt puolivälissä. Se valmistuu ensi talvena. Slutbäck aikoo vielä haastatella suuren joukon suomalaisia selvittääkseen, käyvätkö he lääkärissä ja jos eivät käy, niin miksi.

– Osa ihmisistä hakeutuu lääkäriin, osa ei. Syy siihen, miksi lääkäriin ei hakeuduta, pitää selvittää ilman lähtöoletusta, että sukupuoli vaikuttaisi tähän jotenkin maagisesti.

Kuinka herkästi sinä hakeudut lääkäriin? Uskotko, että sukupuoli vaikuttaa asiaan jotenkin? Lähtevätkö miehet kokemustesi mukaan lääkäriin vasta kun on pakko? Voit keskustella aiheesta jutun kommenttiosiossa.

Lue seuraavaksi