"Pitääkö mennä ihan kalkkiviivoille?" – Jos sopua ei synny, tehtaita aletaan ajaa alas sunnuntaina ja maanantaista alkaen tuotanto seisoo

Työehtosopimusneuvotteluita on käyty loppuviikolla tiiviisti, mutta ainakaan vielä ratkaisuun ei ole päästy.

Työkiistaneuvottelut
Metsä Botnian Kemin tehdas
Kemin kummankin puunjalostustehtaan tuotanto seisahtuu, jos työkiistaan ei löydetä sopua pian. Arkistokuva Metsä Groupin tehdasalueesta. Risto Koskinen / Yle

Paperitehtaita koskevan laajan lakon alkaminen näyttää hyvin todennäköiseltä. Työehtosopimuskiistaa on käsitelty erilaisissa kokoonpanoissa koko viikko, mutta kiista on edelleen ratkaisematta. Neuvotteluja on käyty loppuviikolla yhä tiiviimmin, ja perjantaina illansuussa Paperiliiton ja Metsäteollisuus ry:n neuvottelijat tapaavat jälleen valtakunnansovittelijan.

Jos sopua ei pikaisesti löydetä, tehtaita aletaan ajaa alas sunnuntaina ja lakko alkaa maanantaina. Esimerkiksi Kemissä kahden ison puunjalostustehtaan eli Metsä Groupin Kemin tehtaiden ja Stora Enso Veitsiluodon tehtaiden tuotanto keskeytyy.

Työntekijäkentällä kummastellaan neuvottelujen nihkeyttä ja pohditaan, onko asiasta tullut jo vahvasti arvovaltakysymys.

– Voisin siteerata tuota Aapelin Siunattua hulluutta, tässä nyt joku haluaa sanoa viimeisen sanan sitten, vähän vaikuttaa semmoiselta. En tiedä, pitääkö mennä ihan kalkkiviivoille, mutta uskomattomalta tuntuu, luonnehtii tuntojaan Metsä Groupin Kemin tehtaiden luottamusmies Juhani Simula.

Veljekset Vaaran tuotanto pyörii osittain

Mekaanisen metsäteollisuuden työriitaa soviteltiin viimeksi torstaina. Seuraava sovitteluaika on vasta ensi tiistaina, joten esimerkiksi sahoilla ja vaneritehtailla lakko alkaa maanantaina.

Lapissa lakko koskisi muun muassa Tervolassa toimivaa saha- ja höyläämöyritys Veljekset Vaaraa sekä Torniossa toimivia Lappli-Talot -yhtiötä ja Oplax Oy:tä.

Sahatyöntekijä tarkastaa tuotteita tervolalaisella Vaaran sahalla..
Veljekset Vaaran sahatyöntekijä Marita Nousiainen tarkastamassa tuotteiden laatua. Pirkko Kukko-Liedes / Yle

Saha- ja höyläämöyritys Veljekset Vaaran noin 60 työntekijästä suurin piirtein puolet jatkaa töitä ja puolet menee lakkoon. Parin viikon ajan yritys pystyy pyörittämään tuotantoa, tosin supistettuna.

– Puupuolelle jossain vaiheessa tehtaaseen tulee rajoituksia kuitupuun suhteen, mutta hakkeet saataneen vietyä. Metsäpuolella pystytään toimimaan pari viikkoa. Sahausta pyöritetään yhdessä vuorossa, samoin höyläämöä. Maalaamossa voidaan tehdä kahta vuoroa, kertoo toimitusjohtaja Jussi Vaara.

Yritys on arvioinut, että kahden viikon lakko tuo noin 300 000 euron menetyksen.

Osapuolille toivotaan sopuisuutta

Tervolalaisen perheyrityksen johtaja tietysti toivoo, että sopu löytyisi pian. Jussi Vaara pitää surullisena ja valitettavana, että työehdoista ja palkoista neuvottelu on mennyt niin tiukaksi kuin se nyt on.

– Toivoisin kyllä, että löydettäisiin sopuisasti ratkaisu, huolehdittaisiin siitä, että meillä on yritykset kilpailukykyisiä, ja työntekijöillä olisi työpaikka, johon tulevat ja saavat ansionsa ja toimeentulonsa, toimitusjohtaja Jussi Vaara sanoo.

Osa lakoista on siirretty helmikuulle

Ammattiliitto Pron työnseisaus koskisi Lapissa erityisesti Outokummun tehtaita Torniossa. Tätä lakkoa on kuitenkin siirretty kahdella viikolla, joten neuvotteluaikaa on vielä. Torniossa prolaisia toimihenkilöitä on 350 ja ylempiä toimihenkilöitä noin 300.

Outokummulla on meneillään hiljainen jakso ennen helmikuun alun tulosjulkistusta eikä yhtiö kommentoi lakon mahdollisia vaikutuksia. Tällä hetkellä Outokummun Tornion tehtaita koskee Sähköliiton lakko, jossa on Torniossa mukana noin sata työntekijää.

Kemian alojen teollisuuden lakkoa siirretään niin ikään kahdella viikolla. Lisäajan ottamisesta neuvotteluille kerrottiin torstaina.

Lue myös:

Miksi metsäteollisuutta uhkaa laaja lakko ja mitä siitä voi seurata? Lue 5 ydinkohtaa työtaistelun syistä ja merkityksestä