Ylen kirjeenvaihtaja: Kiinassa leviävä tauti on puheissa joko arkinen flunssa tai mystinen tappajavirus – siksi on paras pysytellä faktoissa

Kaukana pelko saa helposti vallan, lähempänä jokainen tekee voitavansa, kirjoittaa Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen.

koronavirus
ihmisiä hengityssuojaimet kasvoillaan
Pekingiläisellä metroasemalla monella kulkijalla oli kasvoillaan hengityssuojain keskiviikkona 22. tammikuuta 2020.AOP

PEKING Kadulla ei näy juuri muita, mutta vastaan tulevalla miehellä on hengitysmaski kasvoillaan. Samoin seuraavassa kadunkulmassa yksin seisovalla naisella ja ohi ajavalla mopolähetillä.

Kauempana autiossa risteyksessä kulkee kokonainen perhe kasvoillaan hengityssuojaimet. Teräväkulmaiset maskit saavat heidät näyttämään oudoilta ihmislinnuilta.

Peking on hiljentymässä kiinalaisen uudenvuoden viettoon. Aatto on perjantaina, ja sitä juhlitaan kuten meillä joulua: yhdessä perheen kanssa.

Suurin osa ravintoloista ja pikkukaupoista on jo sulkenut ovensa. Juhannus-Helsinki on uudenvuoden aatonaaton Pekingiin verrattuna sykkivä metropoli.

Siksi vastaantulijoille tekisi mieli huutaa hieman ohjeita: ei se virus täällä ilmassa leiju!

Käsittääkseni.

Peking on muiden kiinalaiskaupunkien tavoin virittynyt epidemiamoodiin. Parempi katsoa kuin katua. Sitä mietin lopulta itsekin, kun astun sisään vielä auki olevan ruokakauppaan.

Tuntuu vähän hölmöltä, mutta puen hengityssuojaimen kuitenkin kasvoilleni.

Entä jos myyjällä onkin wuhanilaisia sukulaisia kylässä. Ehkä ostoksia tekevä perheenisä on ollut eilen lentokentällä. Entä jos, mitä jos, eihän sitä koskaan tiedä.

nainen jolla on hengityssuojain kasvoillaan
Tuntuu vähän hölmöltä, mutta puen hengityssuojaimen kuitenkin kasvoilleni, kirjoittaa Pekingissä asuva kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen.Jenny Matikainen / Yle

Wuhanin kaupungista alkaneita koronavirustartuntoja on todettu tällä viikolla ympäri Kiinaa. Uutiset ovat olleet ykköspaikalla, ja niillä on ollut vaikutusta.

Kun vielä alkuviikosta Pekingin metrossa vain harva oli suojautunut, keskiviikkona vain kourallinen pekingiläisiä liikkui julkisilla ilman nenän ja suun peittävää maskia.

Rautatieaseman edessä moni näkyi keskiviikkona asettelevan kasvoilleen jopa tuplasuojausta. Alle heppoisempi kirurgin maski ja päälle ilmansaasteiltakin suojaava suodatin.

Uutisten mukaan hengityssuojaimet ovat jopa paikoin loppuneet kaupoista. Niihin tukeudutaan, vaikka viranomaiset eivät ole vielä täysin varmoja, miten koronavirus leviää.

Suomesta katsottuna kuvat maskinaamaisista kiinalaisista voivat tuntua rajuilta. Onko elokuvien tappajavirus nyt täällä? Eikö siellä voi enää mennä ulos ilman suojaa?

Ainakin Pekingissä suurin osa ihmisistä vaikuttaa yhä varsin rauhallisilta. Käytän maskia, pesen käsiäni ja vältän väkijoukkoja, ihmiset kertovat.

Hengityssuojaimia pitäviä kiinalaisia Pekingissä 21. tammikuuta 2020.
Hengityssuojaimia pitäviä kiinalaisia Pekingissä 21. tammikuuta 2020. Wu Hong / EPA - EFE

Wuhanissa tunnelma voi toki olla toinen. Raporttien mukaan kadut ovat autiot eikä ostoskeskuksissa ole juuri ketään. Juna- ja lentoyhteydet kaupungista ulos on suurelta osin katkaistu.

Aamulla 11 miljoonan asukkaan kaupungin ulosmenoväylät olivat pahasti ruuhkautuneet. Pois kuulemma saattoi yhä päästä, mutta teiden varsilla oli tarkastuspisteitä kuumeen mittaamista varten.

Kaupunkiin päin menevät kaistat olivat hiljaisia. Moni haluaa lähteä, mutta harva haluaa Wuhaniin. Vähintäänkin tämä kuulostaa tieteiselokuvan loppukohtaukselta.

Pelko onkin hiipinyt mieliin (siirryt toiseen palveluun), kertovat otsikot.

– Junani pysähtyi Wuhanissa. Muutamia ihmisiä nousi kyytiin ja istui ympärilleni. Tärisen hermostuksesta, kirjoitti eräs Weibo-palvelun käyttäjä hongkongilaislehden mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Siksi on hyvä kerrata se, mitä tällä hetkellä tiedetään. Tartuntojen määrä on kasvanut nopeasti, mutta suurimmassa osassa wuhanilaisista kodeista kaikki ovat yhä täysin terveinä.

Kokonaisen kaupungin karanteeni kuulostaa karmealta, mutta käytännössä se tarkoittaa kotona pysyttelyä ja käsien pesemistä. Yhteisten illallisten peruminen on toki harmillista, mutta kaukana maailmanlopusta.

Ainakin toistaiseksi. Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan kaupunkien sulkemisesta ei ole aiempaa kokemusta tautien ehkäisyssä. Ei siis voida ennustaa, miten hyvin karanteeni tehoaa ja milloin sen voi lopettaa.

Mutta niin kauan kuin tietoa ei ole, pitää tehdä valistuneita arvauksia.

Itse arvaan, että monia Wuhanissa pelottaa, mutta monia myös ärsyttää. Osa odottelee rauhassa, mitä tuleman pitää.

nainen hengityssuojain kasvoillaan, katselee kaupan hyllyjä
Nainen katseli hengityssuojaimia apteekissa Pekingissä 23. tammikuuta 2020.Wu Hong / EPA

Usein käy niin, että mitä lähempänä tapahtumia on, sitä enemmän tietää ja sitä vähemmän pelkää.

Kiinalainen ystäväni kertoo saaneensa keuhkokuumeen sars-epidemian aikaan vuonna 2002. Hän oli tuolloin alakoululainen ja joutui sairaalassa eristykseen.

Vanhemmat sekosivat huolesta, mutta ystäväni muistaa itse tienneensä, ettei hätää ollut. Ei tuntunut siltä, että kuolen, hän sanoo.

Lopulta kävi ilmi, ettei hänellä ollut sars vaan jokin tavallisempi keuhkokuume.

Itse olen pelännyt Kiinassa riehuvia viruksia eniten, kun asuin Suomessa. Nyt kun olen Kiinassa, arki syrjäyttää pelon.

Ymmärrän, että viruksen nappaamiseen autiossa Pekingissä tarvittaisiin rutkasti huonoa tuuria.

Maskin pitäminen on kuitenkin sen verran kevyt varotoimi, että se kannattaa.

Lue myös:

Kiina rajoittaa elämää jo kolmessa miljoonakaupungissa virusuhan vuoksi – Katso videolta, miltä arki näyttää nyt Wuhanissa

Pitääkö uudesta koronaviruksesta olla huolissaan? Maailman terveysjärjestö: Tarvitsemme lisää tietoa, keskustelut jatkuvat huomenna

Kokosimme vastaukset keskeisiin kysymyksiin: Miksi maailma pelkää uutta koronavirusta? Kertooko Kiina totuuden taudista?

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus