Sairaala, joka oli pakko rakentaa

Uutta sairaalaa on rakennettu Kajaaniin yli kaksi vuotta. Nyt ovet ovat auki.

Uuden sairaalan saaminen Kainuuseen ei ollut läpihuutojuttu, vaikka tarvetta sille oli. Rakentamiseen saatiin poikkeuslupa sosiaali- ja terveysministeriöltä.

Lupa saatiin, koska sairaala vastaa koko Kainuun perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivystyksestä sekä ensihoidosta.

Sairaalan suunnitteluun on osallistunut noin 300 sairaalan työntekijää ja asiakasta. Heidän mielipiteitään ja ideoitaan on kuunneltu koko ajan sairaalaa tehdessä.

“Olen oppinut itsekin uutta sairaaloiden rakentamisesta, kun alan ihmiset ovat kertoneet mitkä asiat toimivat.” 

Pääsuunnittelija Nicola Ugas

Uudessa sairaalassa on kuusi kerrosta, ja se on laajuudeltaan noin 46 000 bruttoneliömetriä. Käytännössä se tarkoittaa 7–8 päällekkäin rakennettua jalkapallokenttää.

Noin 160 miljoonaa maksanut sairaala otti ensimmäiset potilaat vastaan tammikuun lopussa. Rakentaminen jatkuu kuitenkin vielä melkein pari vuotta.

Vaikka turhat tilat on karsittu pois, potilaiden yksityisyys on huomioitu. Esimerkisi tehohoidossa potilailla on omat huoneet.

Tiloista on haluttu tehdä potilaille mahdollisimman viihtyisät. Esimerkiksi odotusauloissa pyörii luonto-ohjelmaa, jotta potilailla olisi mukava olla.

Viihtyvyyden parantamiseksi sairaalan seinille on pystytetty paljon taidetta ja sisustuksessa on käytetty puuta. Taiteesta on maksettu yhteensä noin 400 000 euroa.

Tämä An­ni Arff­manin paperitaideteos on leikkausosaston odotusaulassa.

Taidetta on myös leikkaussaleissa, kuten tämän salin takaseinässä.

Leikkauksissa käytetään uusinta teknologiaa. Esimerkiksi kuvassa näkyvä kattokehikko tuo kaikki tarvittavat välineet käden ulottuville.

Tämä on synnytyshuone. Jokaiselle synnyttäneelle on myös oma perhehuone, jossa vauva ja äiti saavat olla koko ajan yhdessä.

Synnytysosastolla on myös sauna, jonka synnyttävä äiti voi perheineen varata.

Tekijät

Toimittaja

Johanna Laakkonen

Kuvaaja

Elisa Kinnunen

Julkaistu 25.1.