1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansalaisopistot

Työilmapiirin ongelmista syytetty Otsolan kansalaisopisto etsii korvaavaa rahoitusta – jäi ilman Porin kaupungin tukea

Yhtenä vaihtoehtona on yrityksille suunnattu henkilöstökoulutus. Se voi toteutua muutaman vuoden sisällä.

kansalaisopistot
Otsolan kansalaisopiston ovi
Otsolan kansalaisopiston toiminta on jonkin verran supistunut Porissa.Tapio Termonen / Yle

Arki Otsolan kansalaisopistossa näyttää pyörivän normaalisti, vaikka talossa on tapahtunut melko suuria muutoksia viimeisen puolentoista vuoden aikana.

Setlementtiliitto erotti Otsolan setlementin jäsenyydestään vuoden 2018 lopulla. Erottamisen taustalla oli erimielisyydet Otsolan kansalaisopiston työilmapiiristä.

Otsolan kansalaisopiston rehtori Alexander Bruk ei kuitenkaan pidä Setlementtiliitosta erottamista merkittävänä asiana kansalaisopiston kannalta.

– Setlementtiliitto ei ollut osallistunut kansalaisopiston toimintaan millään tavalla ainakaan 1960-luvun jälkeen.

Hieman myöhemmin eli viime keväänä Porin kaupunki päätti lopettaa Otsolan kansalaisopiston taloudellisen tukemisen.

Kurssitarjonta on pienentynyt entisestä

Tänä keväänä Otsolan kansalaisopistolla on noin 400 erilaista opintoryhmää, lyhytkurssia tai yleisöluentoa. Tarjontaa on kaikenikäisille, nuorimmat käyvät musiikkileikkikoulua ja iäkkäämmille koulutetaan muun muassa mobiililaitteiden käyttöä.

Tarjonta on kuitenkin pienentynyt sen jälkeen, kun Porin kaupunki lopetti 40 000 euron suuruisen tuen myöntämisen. Tarjonnan supistuminen näkyy Porissa, jossa kursseja on noin 10 prosenttia vähemmän kuin ennen. Erityisesti tämä näkyy Porin haja-asutusalueilla.

– Esimerkiksi Ahlaisissa meillä ei ole toimintaa lainkaan. Myös Noormarkussa toimintaa on jouduttu vähentämään, Otsolan kansalaisopiston rehtori Alexander Bruk sanoo.

kalligrafian kirjoitusta
Otsolassa tarjotaan muun muassa kalligrafian kursseja.Tapio Termonen / Yle

Nakkilassa ja Eurajoella olevaan kurssitarjontaan Porin tuen loppumisella ei ole vaikutuksia, koska näissä kunnissa osapuolilla on kirjallinen yhteistyösopimus.

Rehtori ihmettelee Porin ratkaisua

Otsolan kansalaisopisto haki Porin kaupungilta vielä 60 000 euron toiminta-avustusta tälle vuodelle. Se ei sitä kuitenkaan saanut.

Rehtori-toiminnanjohtaja Alexander Bruk ei ymmärrä Porin kaupungin vetäytymistä Otsolan tukemisessa. Hän arvostelee voimakkaasti kaupungin avustuspolitiikkaa ja vertaa tuen määrää Porin oman kansalaisopiston kaupungille aiheuttamiin kuluihin.

– Ne ovat noin kymmenkertaiset Otsolan anomaan tukeen suhteutettuna, Bruk laskee.

Hän haluaa myös korostaa, että Otsolan kansalaisopiston tarjoama opetusmäärä on merkittävä. Hän käyttää esimerkkinä vuotta 2018, jolloin opisto järjesti 40 prosenttia Otsolan ja Porin seudun kansalaisopiston yhteensä antamista opetustunneista.

Brukin mukaan kaupunki ei ole millään tavalla perustellut tuen loppumisen syytä. Porin kaupunginjohtaja Aino-Maija Luukkonen on jo aiemmin todennut, että Porin kaupunki kehittää oman kansalaisopiston toimintaa.

Uusia tulonlähteitä harkinnassa

Otsolan kansalaisopiston vuosibudjetti on yli miljoona euroa ja se koostuu pääosin valtionosuuksista sekä opintomaksuista. Porin kaupungilta pois jäänyt 40 000 euron tuki vastaa siis vajaa 4 prosentin osuutta opiston kokonaisrahoituksesta.

Tuon määrän paikkaamiseksi Otsolassa mietitään uusia tulonlähteitä. Yhdeksi uudeksi rahoitusmuodoksi on noussut ajatus yrityksille suunnatusta henkilöstökoulutuksesta. Se vaatii kuitenkin vielä valmisteluja esimerkiksi henkilökunnan resurssien suhteen.

– Sellainen voisi toteutua ainakin jossain määrin muutaman vuoden kuluessa, rehtori-toiminnanjohtaja Alexander Bruk sanoo.

Työilmapiirin vakuutetaan olevan kunnossa

Alexander Brukin mukaan Otsolan kansalaisopiston työilmapiiri on tasapainossa. Hän kokee, että vuonna 2018 esillä ollut ongelma liittyi suurimmaksi osaksi yhteen nuorisotyöhankkeeseen, joka loppui jo puolitoista vuotta sitten. Se ei Brukin mukaan liittynyt Otsolan opettajakuntaan tai opetustoimintaan.

otsolan kansalaisopisto
Suurin osa Otsolan opintoryhmistä on Juhana Herttuankadulla Porissa.Tapio Termonen / Yle

Myös yli 20 vuotta Otsolan kansalaisopistossa opettanut Teija Tiilimäki sanoo, että työilmapiiri talossa on hyvä. Tiilimäen mukaan tunnelma on positiivinen ja työntekijöiden kuulumisista ollaan kiinnostuneita.

– Minusta täällä on todella mukava työskennellä, Tiilimäki sanoo.

Lisää aiheesta:

Porin kaupunginhallitus lopetti Otsolan opiston tuen yksimielisesti

Lue seuraavaksi