1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rohingyat

Haagin kansainvälinen tuomioistuin ottaa rohingya-muslimeja koskevan kanteen käsittelyyn – Gambian tavoitteena on estää kansanmurhan jatkuminen

Tuomioistuin määräsi Myanmarin ottamaan käyttöön keinoja, joilla se voi suojella rohingya-kansaa.

Rohingyat
Suu Kyi Haagin tuomioistuimen salissa.
Myanmarin siviihallinnonjohtaja Aung San Suu Kyi Haagissa joulukuussa 2019.Koen van Weel / EPA

Haagin kansainvälinen tuomioistuin ottaa Myanmarin rohingya-muslimeja koskevan kanteen käsittelyyn. Kanteen mukaan Myanmar on rikkonut YK-sopimusta kansanmurhan estämisestä.

Länsiafrikkalaisen Gambian jättämässä kanteessa tuomioistuimelta perätään väliaikaisia toimia kansanmurhan jatkumisen estämiseksi ennen mahdollista lopullista päätöstä asiassa.

Tapaus liittyy vuoteen 2017, jolloin Myanmarin sotilaat ajoivat sadat tuhannet rohingya-kansaan kuuluvat muslimit pois näiden asuinalueilta.

Kanne on sikäli harvinainen, että siinä yksi valtio syyttää toista asiassa, jossa se ei itse ole suoraan osapuoli. Arvioiden mukaan oikeusprosessi voisi kestää vuosia. Gambiaa tukee lähes 60 valtion islamilainen yhteistyöjärjestö

Riski kansanmurhasta on yhä suuri

Tuomioistuin myös määräsi Myanmarin ottamaan käyttöön kaikki keinot, joilla se voi suojella rohingya-muslimeja. Myanmarin pitää raportoida tekemistään parannuksista tuomioistuimelle muutaman kuukauden päästä.

Tuomioistuimen mukaan on edelleen suuri riski, että rohingyat joutuvan kansanmurhan uhriksi.

Rohingyakansaan kuuluva 3-vuotias Estehara asuu Malesiassa.
Video: Keitä ovat Myanmarin rohingyat?

Myanmarin siviilihallinnonjohtaja Aung San Suu Kyi on luonnehtinut Myanmarin kansanmurhasyytteitä epätäydellisiksi ja harhaanjohtaviksi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan hän on myöntänyt, että rohingya-muslimeja vastaan on kenties tehty sotarikoksia, mutta kansanmurhaa ei ole tapahtunut. Kyin mukaan rohingya-muslimit ovat liitoitelleet tapahtumia.

Lue lisää:

Aung San Suu Kyi: Kansanmurhasyytteet epätäydellisiä ja harhaanjohtavia

Kansanmurhasta syytetty Myanmarin johtaja puolustaa maataan tuomioistuimessa – mielenosoittajat kehottivat Suu Kyita häpeämään

Lähteet: AFP, Reuters

Lue seuraavaksi