Virallinen karkkikätkö pitää Yhdysvaltain senaatin työkunnossa Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä – muuta ruokaa saliin ei saa tuoda

Istuntosalissa saa juoda ainoastaan vettä ja maitoa. Makeistarpeista huolehtii republikaanisenaattori.

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti
Senaatin työntekijät kantavat pizzalaatikoita Washingtonissa.
Senaatin työntekijät kantoivat pizzalaatikoita Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin illallistauolla keskiviikkona.Drew Angerer / AFP

Presidentti Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä Yhdysvaltain senaatissa päivät venyvät pitkiksi. Senaattoreilla ei kuitenkaan ole lupaa tankata välipaloja kesken oikeudenkäynnin salissa istuessaan.

Senaatin perinteisten sääntöjen mukaan salissa saa nauttia ainoastaan vettä, maitoa ja makeisia.

Senaattoreiden verensokerin tasosta pitää huolen erityinen makeiskätkö, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times. (siirryt toiseen palveluun)

Kätkö löytyy republikaanien puolelta salia, mutta sen käyttö ei katso puoluerajoja. Makeisvarasto on sijoitettu republikaanisenaattori Patrick J. Toomeyn paikalle salin takaosaan lähelle uloskäyntiä.

– Se on avoinna republikaaneille, demokraateille ja riippumattomille, sanoi Toomeyn tiedottaja Steve Kelly New York Timesille.

Makeisvarasto perustettu 1960-luvulla

Makeisvarasto on vanhaa perua. Sen perusti kalifornialaissenaattori George Murphy 1960-luvulla.

Entinen musikaalinäyttelijä ja näyttelijäjärjestö Screen Actors Guildin puheenjohtajana toiminut Murphy oli tunnettu makeannälästään. Hän pitikin salin makeisvarastot kunnossa senaattoriaikansa ajan ja jakoi auliisti herkkuja muille republikaanisenaattoreille.

Murphyn menetettyä paikkansa toiset senaattorit ovat jatkaneet makeisvälityksen perinnettä.

Ylen Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Paula Vilén välitti kuvan karkkilaatikosta tviitissään.

Istuntopäivät pitkiä, wc-käynnit sallittu

Republikaanienemmistöinen senaatti punnitsee tiistaina alkaneessa virkarikosoikeudenkäynnissä, syyllistyikö Trump väärinkäytöksiin ja pyrkikö hän estämään kongressia.

Demokraattienemmistöinen edustajainhuone päätti joulukuussa nostaa Trumpia vastaan virkarikossyytteen. Syytekohdat ovat vallan väärinkäyttö ja kongressin tutkinnan vaikeuttaminen.

Virkarikosoikeudenkäynnin ensimmäiset käsittelypäivät ovat kestäneet jopa 12 tuntia. Wc-käynnit on kuitenkin sallittu ja keskiviikon istuntopäivänä oli puolen tunnin illallistauko.

Demokraattisenaattori Chuck Schumer kulkee kahvimukin kanssa
Yhdysvaltain senaatin vähemmistöjohtaja, demokraattisenaattori Chuck Schumer nautti juomaa salin ulkopuolella 22. tammikuuta.Michael Reynolds / EPA

Yhdysvaltalaisviestimet seuraavat senaattorien toimia salissa tarkasti. Eräät senaattorit ovat viestimien mukaan rikkoneet sääntöjä ja nauttineet kiellettyjä ruoka-aineita salissa, raportoi Business Insider -julkaisu (siirryt toiseen palveluun).

Demokraattisenaattori Bernie Sandersin kerrotaan napsineen vaivihkaa minttupastilleja ja republikaanisenaattori Ben Sassella oli mukanaan kuivalihavälipaloja.

Senaatti on sopinut erityisistä säännöistä virkarikosoikeudenkäyntiin. Senaatin yleisten sääntöjen mukaan senaattorit eivät esimerkiksi saa käyttää puhelimia tai muita viestintälaitteita käsittelyn aikana.

Makeisvartija senaattori Toomey pitää varaston kunnossa kotiosavaltionsa makeisilla, kuten suklaapatukoilla ja maapähkinävoiherkuilla.

Makeisyhtiöt toimittavat tuotteet senaattoreille lahjoituksina.

Senaattori Toomey itse tosin pyrkii harrastamaan pidättyvyyttä varaston vartijana, tiedottaja Kelly kertoi.

Lue myös:

Historiallinen oikeudenkäynti jatkuu tänään Yhdysvalloissa – lue neljä pääkohtaa eilisen istunnon annista

Yhdysvaltain senaatti päätti Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin säännöt – Istunto jatkui yön tunteihin, kun demokraattien esityksiä kumottiin

Toimittajalta: Trumpin virkarikosoikeudenkäynti alkoi tuntikausien sääntöväännöllä, ja yhdellä McConnellin käsinkirjoitetulla taipumisella