Liian moni luulee näkyvänsä pimeässä ilman heijastinta – taksinkuljettaja: Yksi viidestäkymmenestä on varustautunut tarpeeksi hyvin

Ihmiset muistavat heijastimet ulkoillessaan, mutta muuten ne tuntuvat unohtuvan.

heijastimet
Jalankulkijoita ilman heijastinta.
Mikä hyvänsä heijastava varustus on parempi kuin ei mitään.Stefan Paavola / Yle

Lumeton ja erityisen pimeä talvi on korostanut heijastimien tarvetta liikenteessä.

Liikenneturvan mukaan vain noin puolet jalankulkijoista käyttää heijastimia. Käyttö on hienoisessa kasvussa, mutta silti aivan liian vähäistä esimerkiksi ammattiautoilijoiden mielestä.

– Tekisi mieli ojentaa ruusu aina sellaiselle jalankulkijalle tai pyöräilijälle joka näkyy kunnolla pimeässä. Mutta se on ehkä vaan yksi viidestäkymmenestä, joka on varustautunut tarpeeksi hyvin, puuskahtaa seinäjokelainen taksinkuljettaja Heikki Salonen.

Heijastimettomat tummat hahmot säikäyttävät liikenteessä kenet tahansa kuskin, mutta ammattikuljettajan turhankin usein.

Kansainvälisen kuljettajajärjestö UICR:n hallituksen jäsen Jussi Mikkola tietää etenkin raskaiden ajoneuvojen kuljettajien kärsivän tilanteesta.

– Joka ilta, joka aamu, joka yö näitä tulee jonkun kohdalle. Se on isolla autolla haasteellinen tilanne, liukkaalla kelillä se saattaa aiheuttaa ojaanajon. Aina ei ole tilaa väistää, kun on vastaantulevaa liikennettä.

Heikki Salonen seisoo taksiaseman pihalla
Taksinkuljettaja Heikki Salonen on harmissaan ihmisten vähäisestä heijastinten käytöstä: on pimeä vuodenaika, pukeudutaan tummiin - eikä käytetä heijastimia, eikä pyörissä valoja. Pauliina Jaakkola / Yle

Keskustassa heijastimet unohtuvat

Kun ulos lähdetään tietoisesti, lenkille tai koiraa ulkoiluttamaan, heijastimet muistetaan. Kun lähdetään töihin, kauppaan tai vapaa-ajan menoihin, se helposti unohtuu.

Harva tulee ajatelleeksi, ettei tummiin pukeutunut henkilö näy yhtään paremmin, vaikka ympäristössä on valoa. Ilman heijastinta myös keskustassa on turvatonta.

– Niin uskomattomalta kuin se tuntuukin, ongelma on yhtä suuri keskustoissa ja syrjäseuduilla. Keskustoissa melkein pahempikin. On valomainostauluja, näyteikkunoita, ajoneuvojen valoja – ilman heijastinta liikkuva ihminen hukkuu kaikkeen siihen, Jussi Mikkola sanoo.

Mikkola myös muistuttaa, että heijastin pitäisi aina olla, ja mielellään vaatteissa valmiiksi kiinni, vaikka liikkuu autollakin. Aina voi tulla tilanne, että joutuu yllättäen nousemaan autosta pimeässä tai huonosti valaistulla tiellä.

Jussi Mikkola seisoo tien vieressä
Jussi Mikkola muistuttaa, että heijastimen käyttäminen on tärkeää myös keskustassa. "Ilman heijastinta ei näy hyvin, vaikka ympärillä olisi valoja".Pauliina Jaakkola / Yle

Millainen heijastin on paras?

Heijastinvalikoima on valtava. Jalankulkijoilla näkyy paljon tavallista heijastinliiviä modernimpia heijastinvaljaita.

Saatavilla on myös heijastinsprayta, mikä on väritöntä vaatteen päällä, mutta heijastaa valoa pimeässä.

Ammattikuljettajien mielestä perinteinen heiluva heijastin on kuitenkin paras.

– Heijastinliivi näyttää kaukaa melko staattiselta ja voi helposti sekoittua muihin liikenteen heijastaviin pintoihin. Heiluva heijastin paljastaa, että edessä on elävä olento, Jussi Mikkola huomauttaa.

Heikki Salonen on huomannut heijastinvaljaiden yleistymisen.

– Ne vain ovat melko ylhäällä vartalossa. Mieluummin joku liikkuva heijastin jalkojen lähellä tai housuissa kiinni. Ne näkyvät parhaiten, kun me käytämme ajaessa paljon lähivaloja, Salonen sanoo.

Hän muistuttaa, että kaikki heijastava varustus on joka tapauksessa parempi kuin ei mitään. Lasten vaatteisiin ommellut heijastimet saavat häneltä kiitosta, heijastavia materiaaleja saisi vain olla enemmän aikuistenkin vaatteissa valmiina.