1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kansallispuistot

Kiinnostus Pohjois-Pohjanmaan kansallispuistoja kohtaan lisääntyi hiukan, Kainuussa taas kävijämäärä laski

Rokuan kansallispuisto selätti kävijämääränotkahduksen. Hossassa alun medianoste näkyy nyt lukujen hienoisena laskuna.

Yksi aikaisempaa enemmän retkeilijöitä vetänyt puisto on Utajärvellä sijaitseva Rokuan kansallispuiisto. Arkistokuva.

Pohjois-Pohjanmaalla kansallispuistoissa kävi viime vuonna kaikkiaan 1 400 retkeilijää enemmän kuin vuonna 2018. Vastaavasti Kainuun alueella olevissa kansallispuistoissa oli 10 200 kävijää edellisvuotta vähemmän. Tämä käy ilmi Metsähallituksen luontokohteiden kävijätilastoista.

Pohjois-Pohjanmaalla kaksi puistoa kolmesta on onnistunut vetämään aiempaa enemmän retkeilijöitä. Yksi niistä on Utajärvellä sijaitseva Rokuan kansallispuisto.

Se on onnistunut nostamaan kävijämääräänsä yli viidenneksellä aiemman vuoden notkahduksen jälkeen. Nyt vierailijoita on ollut lähes 18 000, kun viime vuonna luku oli päälle 15 000.

– Rokua on lyhyen ajomatkan päässä Oulusta, ja olemme parantaneet jonkin verran myös palveluja, miettii vetovoimatekijöitä puistonjohtaja Saara Airaksinen Metsähallituksen luontopalveluista.

Pudasjärven Syötteellä retkeililjämäärä on kasvanut tasaisesti viiden vuoden aikana. Nyt kasvua on noin 8 000 kävijää edellisvuodesta ja retkeilijöitä oli viime vuonna yhteensä 77 000 henkilöä.

Hossan kävijämäärä hieman väheni, kun mediahuomio hiipui

Suomussalmella Hossan kansallispuisto sai aloitusvuonnaan 2017 kävijöitä 124 000, viime vuonna retkeilijöitä oli 96 500. Hossan kävijämäärässä on ollut kolmen vuoden aikana siis hienoista laskua.

Luontopalveluiden Kainuun ja Koillismaan puistojohtajan Sari Alatossavan mukaan tämä on ymmärrettävää, sillä alkuun Hossa sai valtavasti huomiota monelta medialta.

Tulevaisuudessa Hossan kävijämäärät riippuvat matkailualueen palveluiden kehittymisestä.

Myös Koillismaan Oulangan kansallispuistossa kävijöitä on ollut edellisvuotta vähemmän, kävijämäärä on tippunut alle 190 000 retkeilijän. Hienoista laskusuuntaa on ollut joitakin vuosia.

Sotkamon Hiidenportin retkeilijät vähenivät yli neljänneksellä, ja vuonna 2019 kävijöitä oli ollut yli 13 000.

– Kävijämäärien lasku johtuu huonokuntoisista rakenteista, joita ei ole päästy korjaamaan, sanoo Sari Alatossava

Sen sijaan Sotkamon ja Rautavaaran rajalla oleva Tiilikkajärven kansallispuisto taas kasvatti kävijämääräänsä muutamalla sadalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!