Hyppää sisältöön

Antti Rinne Ylelle: Posti-jupakka ei ollut todellinen syy hallituksen eroon – Pääministerierosta ei silmä kostunut

Rinteen tukija Sirpa Paatero joutui eroamaan hallituksesta ennen pääministeriä. Rinne: Ollaan halattu ja ollaan puhuttu.

Pääministerin paikalta syrjäytetty Antti Rinne linjaa SDP:n tavoitteita puolueen puheenjohtajan paikalta kesän puoluekokoukseen asti. Hän osallistuu myös SDP:n ministeriryhmän kokouksiin. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Antti Rinne (sd.) esittelee tohkeissaan postikorttia, jonka hän on juuri saanut.

Kortissa on kiitokset eläkeläisnaiselta, jonka kansaneläke nousi tammikuussa 28 euroa kuukaudessa. Kortin lähettäjä kertoo olevansa kiitollinen ja toivottaa voimia SDP:n ryhmälle vaativassa tehtävässä.

Kortti Rinteen käsissä kertoo tiivistetysti sen, miten Rinne itse selittää, miksi ei kyynelehtinyt pääministerieron vuoksi. Mutta palataan postikorttiin myöhemmin.

Pääministerieron jälkeen SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi. Hän on valmis jatkamaan tehtävässä, kun puhemiehistöä valitaan uudelleen ensi viikolla.

  • Tässä Ylen haastattelussa Rinne lupaa palata hallituksen eron tapahtumiin ja kertoa, miten osallistuu SDP:n puheenjohtajana kevätkaudella politiikkaan.
  • Jutun kuvissa kerrataan Rinteen hurjaa vuotta 2019: vakava sairaus, toipuminen ja nousu pääministeriksi, oman hallituksen ero. Kaikki yhden vuoden aikana.
Antti Rinteen itsensä mielestä syksyn ristiriidat hallituksessa vaikuttivat Posti-jupakkaa enemmän hallituksen eroon. Rinne uskoo, että vaikeudet on voitettu eivätkä ne seuraa uutta pääministeriä Sanna Marinia. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Rinne: Hallituksessa oli syksyllä ristiriitoja, pääministeri ratkaisijana

Antti Rinteen näkemys hallituksen ja pääministerin joulukuisen eron syistä yllättää toimittajan.

– Eihän se Postin case ollut mikään todellinen syy hallituksen kaatumiseen ja pääministerin erolle.

– Siinä oli paljon muita syitä, sen tarkemmin erittelemättä. Minusta riippumattomia syitä, Rinne pamauttaa.

Salamyhkäinen Rinne ei halua avata, mistä kaikesta hallituksessa oli syksyllä ristivetoa. Maanittelun jälkeen tulee yleisluontoinen tarkennus.

– Hallituksessa oli sellaisia voimia, jotka vähensivät ristiriitoja ja lisäsivät yhteistyötä. Sitten hallituksessa oli sellaisia voimia, joiden välillä ristiriitoja syntyi useasti. Tämähän näkyi julkisuuteen syksyn aikana, Rinne muistuttaa.

– Siellä oli joitakin asioita, joissa pääministeri otti ratkaisijan roolin, kun ei löydetty yhteisymmärrystä.

Rinteen mielestä siis Posti-jupakan ohella jotkin ristiriidat hallituksessa johtivat loppujen lopuksi eroon. Joulukuun alussa Rinteellä ei enää ollut keskustan tukea.

Kun Rinne kerran vihjasi julkisuudessa näkyneistä kiistoista, on menneistä uutisjutuista siis haettava selitystä, mitä hän tarkoittaa.

1. maaliskuuta 2019. Antti Rinne palasi sairauslomalta suoraan eduskuntavaalitaisteluun. Rinne sai halauksen Sanna Marinilta eduskunnassa SDP:n ryhmähuoneessa. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Pääministeriltä tuen vetänyt keskusta oli mukana kiistoissa

Hallituksen nimittämisen jälkeen keskustalla ja vihreillä oli kiistaa lähes kaikesta: ympäristö- ja ilmastoasioista, metsien hakkuista ja sähköautojen latauksesta.

Yleisemmin oli ristivetoa siitä, voiko hallitus käynnistää työllistämiskeinoja, jotka heikentävät ihmisten toimeentuloa? Puhutaan sitten ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisesta, eläkeputkesta tai kotihoidon tuesta.

Kansaneläkelaitoksen eli Kelan pääjohtajavalinta sai SDP:n väen kiristelemään hampaitaan.

Uudeksi pääjohtajaksi oli vahvoilla entinen demarikansanedustaja, Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Hanna Tainio. Valituksi tuli kuitenkin yllättäen sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Outi Antila. Keskustan kansanedustaja Markus Lohi myönsi olleensa toimeliaana demaritaustaisen ennakkosuosikin sivuuttamisessa.

Jos Rinteen puhetta hallituksen ristiriidoista tulkitsee julkisten kiistojen kautta, niin toiseksi suurimmalla hallituskumppanilla keskustalla oli merkittävä osansa kiistoissa.

Hallituksen eron jälkeen aiempi, keskustalainen pääministeri Juha Sipilä joutui oikomaan väitettä, että hän olisi ollut puuhaamassa Rinteen kaatokokousta.

6. kesäkuuta. Presidentti nimitti Antti Rinteen hallituksen. Presidentinlinnasta yhtä jalkaa poistuu tuore kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero. Kuva: Karoliina Simoinen / Yle

Rinne kyynelehti vain kerran – lomalla veneessä

Vuosi 2019 oli kova prässi Antti Rinteelle. Hän sairastui vakavasti. Epäiltiin, toipuuko mies ollenkaan siihen kuntoon, että jaksaa vetää SDP:n eduskuntavaalikampanjan.

Kyllä jaksoi. Rinne johdatti puolueen niukkaan vaalivoittoon ja nousi itse pääministeriksi. Puoli vuotta myöhemmin hän jätti hallituksensa eronpyynnön.

Nyt on tunnetta äänessä. Antti Rinne muistelee, kuinka koko vuoden aikana kyynel taisi tulla silmään vain kerran. Se tapahtui kesälomalla omassa veneessä, kun Rinteellä oli yhteistä aikaa vaimonsa Heta Ravolainen-Rinteen ja lastenlastensa kanssa.

– Olen jälkeenpäin tuntenut vanhempieni, vaimon ja lasten tuskan, kun olin nukutettuna ja huonossa kunnossa. Näin myös sen helpotuksen, kun paranin työkykyiseksi ja jaksoin hyvin taistella vaalivoiton, Rinne palauttaa mieleensä.

– Tajusin kesällä, mistä olen talvella selvinnyt ja millaisen tuskan kautta Heta löysi oman rauhansa. Selviytyminen sairaudesta oli niin kova juttu, Rinne muistelee.

Sen sijaan pääministeriero ei ollut Rinteelle syy kyyneliin.

– Muilta osin en muista viime vuonna itkeneeni. Ei ole tullut kyyneleitä silmiin.

Oletteko katkera?

– En missään tapauksessa enkä mistään asiasta.

– Jos tuommoisista pienistä vastoinkäymisistä katkeroituisi, niin ei olisi ihan täysillä käyvä, Rinne hymähtää.

6. kesäkuuta. Pääministeri Antti Rinne ja hänen hallituksensa Säätytalon sisäportaikossa perinteisessä ryhmäkuvassa. Kuva: Pekka Tynell / Yle

Pääministerin yllätyksistä ei tykätty keskustassa

Keskusta menetti lopullisesti luottamuksensa Rinteeseen Postin työehtokiistassa. Virallinen perustelu oli kokonaisarvio hallituksen toimintakyvystä, luottamuksesta ja uskottavuudesta.

Rinne kertoi kesän lopulla Ylen pääministerin haastattelutunnilla välittäneensä viestiä ministereille, että julkisuudessa ei kannata kiistellä, vaan hakea hallituksen sisällä yhteistä linjaa. Pian sen jälkeen Rinteen omasta idealingosta alkoi sinkoilla ehdotuksia. Samalla Rinne käveli alakohtaisten ministerien tonteille.

Rinne ideoi esimerkiksi postinkantajat osaksi sote-ratkaisua. Postinjakajat voisivat tarvittaessa kurkata ikkunasta eli varmistaa onko vanhuksilla kaikki hyvin.

Rinne myös kehitteli Postin pakettilajittelijoille kertakorvausta siirtymisestä toiseen työehtosopimukseen. Postin työntekijät tyrmäsivät kertakorvauksen.

Nyt Rinne antaa yhden selityksen Posti-ideoilleen. Hän kuvaa omistajaohjausministerin tehtävää todella vaikeaksi.

– Aika usein se on tehtävä, jossa tarvitaan muun muassa pääministerin tukea.

21. marraskuuta. Postilaisten mielenosoituksessa vaadittiin omistajaohjausministeri Sirpa Paaterolta toimia työehtokiistan ratkaisemiseksi. Postilaiset pelkäsivät, että työehtojen heikentäminen laajenisi myöhemmin pakettilajittelijoista muihin ammattiryhmiin. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

Mutta syksystä on epäilemättä jäänyt hallituskumppaneille hampaankoloon muutakin. Esimerkiksi Rinteen yllätykset.

Rinne esitti yllättäen eduskunnan kyselytunnilla, että pientä työeläkettä saavien naisten asemaa voitaisiin parantaa irrottamalla työeläkerahastoista pari sataa miljoonaa euroa vuodessa. Työntekijä- ja työnantajakeskusjärjestöissä idea tyrmättiin.

Ylen tiedon mukaan keskustan kynnys vetää tukensa Rinteeltä Posti-jupakassa olisi ollut korkeampi, jos keskustassa oltaisiin oltu muuten tyytyväisempiä Rinteen johtamistyyliin pääministerinä. Mutta ei oltu.

Sekä SDP:n että keskustan suosio heikkeni eduskuntavaalien jälkeen. Paine onnistua ja saada oma puolue esiin hyvässä valossa oli todennäköisesti SDP:ssä ja keskustassa kova. Ylen marraskuun puoluekannatuskyselyssä SDP tippui vihreiden alapuolelle.

Antti Rinteen hallituksesta otetuissa kuvissa näkyy usein hänen vierellään pitkäaikainen tukija Sirpa Paatero (sd.).

Politiikan ironiaa on, että juuri kunta- ja omistajaohjausministeri Paatero oli ensimmäinen, joka joutui jättämään eronpyyntönsä Posti-jupakan vuoksi.

Palataan Paateroon myöhemmin. Mutta kerrotaan ensin, miksi eläkeläisnaiselta saatu kiitoskortti on Rinteelle niin tärkeä.

28. marraskuuta. Antti Rinne sanoi eduskunnan kyselytunnilla, ettei Posti noudattanut omistajaohjausministeri Sirpa Paateron kieltoa siitä, että kiistan keskiössä olleita pakettilajittelijoita ei saa siirtää toiseen työehtosopimukseen. Seuraavana päivänä Posti tiedotti, että valtio-omistaja ei ole ilmoittanut vastustavansa siirtoa. Samana päivänä Paatero erosi. Kuva: Yle

Postikortti kertoo, miksi Antti Rinne tyytyi eroon

– Olen niin KIITOLLINEN, kun asun yksin ja valmistan ruokani, niin laskin, että pystyn syömään 1 vkn tuolla Kelan eläkkeen korotetulla osalla!!!

Teksti lukee kortissa kaunokirjoituksella. Eläkekorotuksella viikon ruoat!

Vuodenvaihteessa 28 euron korotuksen saaneen eläkeläisnaisen kiitoksen avulla Rinne perustelee, miksi hän nopeasti tyytyi eroon pääministerin paikalta. Luvatusta vappusatasesta on jo jotain toteutettu.

– Tämä on ollut minulle arvokasta, Rinne sanoo korttia heiluttaen.

Kortti ei kuulemma ole ainoa, muitakin kiitoksia on tullut.

Rinne arvioi eron hetkellä, että nykyinen hallitus oli ainoa keino varmistaa, että asiat jatkuvat hänen arvopohjansa ja yhteiskunnallisten tavoitteidensa mukaisesti: parantaa tavallisten ihmisten arkea.

Vaikka se vaati eron pääministerin tehtävästä.

– Minä väistyn, annan tilaa muille.

Rinne muistuttaa, että hänen johdollaan neuvotellun hallitusohjelman toteutus jatkuu. Rinteellä onkin vielä vaikutuskanava hallitukseen.

1. joulukuuta. Hallituspuolueiden puheenjohtajat kokoontuivat valtioneuvoston linnassa. Rinteen vastaukset eivät kelvanneet keskustalle. Seuraavana päivänä keskusta toivoi, että SDP tekee tarvittavat johtopäätökset. Siis vaihtaa pääministeriä. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Rinne määrittää vielä kevään ajan SDP:n linjan

Entinen pääministeri aikoo istua edelleen SDP:n ministeriryhmän kokouksissa. Rinne muistuttaa, että SDP:n ministerit toteuttavat puoluevaltuuston ja puoluehallituksen linjaa.

– Näin me tullaan toimimaan tästä eteenkin päin.

Ja puoluehallitusta johtaa Antti Rinne, vielä kesään asti.

– Sosiaalidemokraattisessa liikkeessä on totuttu siihen, että puoluehallitus on se, joka määrittelee puolueen periaatteelliset kannat, myös hallituspolitiikkaan, muistuttaa Rinne.

3. joulukuuta. Antti Rinne lähtee SDP:n eduskuntaryhmän kokouksesta viemään eronpyyntöään presidentille. Kuva: Mikko Koski / Yle

Rinne luopuu SDP:n puheenjohtajuudesta kesän puoluekokouksessa aiemman lupauksensa mukaisesti.

Puoluekokouksessa tuskin edes nähdään puheenjohtajakisaa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman asettui Sanna Marinin tueksi sen jälkeen, kun hävisi pääministeriäänestyksen täpärästi Marinille.

Rinne pitää Sanna Marinia hyvänä pääministerinä. Marin onkin arvioitu Rinteelle mieluisammaksi vaihtoehdoksi kuin Lindtman.

– On ollut erittäin mukava ollut kuulla, että eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on tukemassa Sanna Marinia tässä vaativassa tehtävässä – ja myöskin puolueen puheenjohtajaksi.

– Puolueessa ei ole tällä hetkellä minkäännäköistä valtapeliä, jolla vaarannettaisiin SDP:n menestystä tulevaisuudessa, Rinne vakuuttaa.

Rinne toivoo, että Marinin hallitus pystyy parempaan yhteistyöhön kuin hänen omansa syksyllä.

– Toivon, että nämä vaikeudet on voitettu ja uskon, että ne on voitettu.

3. joulukuuta. Antti Rinne jätti oman ja hallituksensa eronpyynnön presidentti Sauli Niinistölle Mäntyniemessä. Rinne ehti olla pääministerinä puoli vuotta. Kuva: YLE

Rinteen tukija joutui eroamaan ensimmäisenä hallituksesta

Antti Rinteen pääministerierosta on nyt liki kaksi kuukautta. Hän arvioi suurinta virhettään yhä samoin kuin eronsa tiedotustilaisuudessa.

Palataan siis Posti-jupakkaan ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateroon.

Eropäivänään 3. joulukuuta Rinne piti suurimpana virheenään sitä, että hän luotti vain ja ainoastaan siihen, mitä hänelle oli esitelty Postin asiassa. Siis luotti omistajaohjausministeri Sirpa Paateroon ja tämän avustajakuntaan.

Rinne myönsi eronsa yhteydessä, että Postin asiassa oli paljon sotkua ja sitä osoitti, että vastuuministeri Sirpa Paatero erosi tehtävästään.

– Elämässä tulee semmoisia tilanteita eteen, että asiat eivät mene ihan sillä tavalla kuin on halunnut tai olettanut. Tämä oli yksi niistä, Rinne pudottelee sanojaan harkiten ja harvaan tahtiin.

– Aina ei voi onnistua. Eikä edes joka kerta.

6. joulukuuta. Rinteen hallituksen taival päättyi ennen itsenäisyyspäivää. Antti Rinne juhli toimitusministeristön pääministerinä vaimonsa Heta Ravolainen-Rinteen kanssa presidentin juhlavastaanotolla. Etualalla vuosituhannen vaihteen pääministeri ja SDP:n puheenjohtaja Paavo Lipponen. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Lähtölaukaus Rinteen pääministerierolle oli marraskuun lopun kyselytunti eduskunnassa. Postilakko oli päättynyt edellisenä päivänä. Rinteen mukaan Posti ei ollut noudattanut omistajaohjausministerin kieltoa pakettilajittelijoiden työehtosopimuksen siirrossa.

Seuraavana aamuna Postin hallituksen puheenjohtaja tiedotti, ettei valtio-omistaja ole esittänyt Postille vastustavansa pakettilajittelijoiden liikkeenluovutusta Postin tytäryhtiölle.

Tiedote johti puheluun Rinteen ja Paateron välillä sekä Paateron eronpyyntöön. Tieto myös romutti pääministerin uskottavuutta ja johti lopulta maan hallituksen eroon.

Sirpa Paatero joulukuussa: välit Rinteeseen ihan ok

Ensin erosi kuitenkin omistajaohjausministeri Sirpa Paatero, Rinteen pitkäaikainen tukija. Rinne sanoi, ettei Paatero noudattanut pääministerin ohjetta torjua työehtojen polkeminen Postissa.

Oppositiossa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tulkitsi, että Rinne paikkasi omia virheitään uhraamalla omistajaohjausministeri Paateron. Orpon mielestä Rinne antoi pääministerinä väärää tietoa eduskunnalle Posti-jupakasta ja teki hallituksesta osapuolen työehtokiistassa.

Rinne on kertonut aiemmin, että oli jo ennen eduskuntavaaleja sanonut Postin silloiselle toimitusjohtajalle, ettei hyväksy työehtoheikennyksiä. Saman näkemyksen Rinne kertoi sanoneensa hallituksen muodostamisen jälkeen omistajaohjausministeri Paaterolle ja hänen avustajilleen.

– Ollaan halattu ja ollaan puhuttu asiasta. Minun ja Sirpan välinen ystävyys, ihmisten välinen ystävyys, kestää kyllä sen, että tulee vaikeitakin kohtia elämässä, Rinne arvioi omasta puolestaan.

Sirpa Paatero sanoi Ylen haastattelussa joulukuussa, ennen Marinin hallituksen nimitystä, että välit Rinteeseen ovat "ihan ok".

Nyt Paatero jatkaa Marinin hallituksessa kuntaministerinä.

11. joulukuuta. Antti Rinne valittiin eduskunnan ensimmäiseksi varapuhemieheksi. Kuva: Hanne Salonen / Eduskunta

Harva tuki Antti Rinnettä julkisesti keskellä myrskyä

Antti Rinne kiittelee vaimoaan tuesta silloinkin, kun hän päätti kävellä presidentin luo eroa pyytämään. Rinne kuvaa ensin Heta Ravolainen-Rinteen kokemuksen kautta, miltä Posti-myrskyn keskellä tuntui.

Rinteen mukaan puoliso kertoi jälkeenpäin, että ero oli helpotus, koska vaimo koki tiedotusvälineiden ryöpytyksen osin epäoikeudenmukaiseksi ja ajatteli arvostelun eroamisen myötä vähenevän.

– Olen ihan varmasti itse omalla toiminnallani synnyttänyt mahdollisuuden sille, että kritisoidaan, Rinne asettelee omat sanansa.

– Välillä on tuntunut epäoikeudenmukaiselta kritiikiltä, perusteettomalta kritiikiltä.

Rinne kuitenkin huomauttaa, että hän elää tilanteen kanssa mieluummin näin kuin, että lähdettäisiin Unkarin tai Puolan tielle. Näissä maissa sananvapaus on kahlittuna hallitusvaltaan.

Julkisuudessa ei juuri näkynyt puolustajia Rinteelle ja Paaterolle.

Antti Rinne itse arvioi käytyjen kokouskeskustelujen perusteella, että pahimman poliittisen myrskyn aikana hänellä oli vahva tuki omasta puolueestaan.

– Kukaan ei oikein tuossa vaiheessa tajunnut, että tämä tilanne tulee kärjistymään näin pitkälle, Rinne pohtii nyt jälkeenpäin.

Rinteen mukaan Posti-jupakan aikana ei tehty hätiköityjä päätöksiä.

– Kaikki oli punnittua, mitä tehtiin.

– Meidän puolelta, Rinne lisää.

28. tammikuuta. Antti Rinne on valmis jatkamaan eduskunnan ensimmäisenä varapuhemiehenä koko vaalikauden. SDP:n puheenjohtajuuden hän jättää kesäkuussa Tampereen puoluekokouksessa. Kuva: Petteri Sopanen / Yle

KATSO LISÄÄ:

.
.