Sivosten yhdestoista lapsi oli Kainuun keskussairaalan ensimmäinen vauva – "Yhtä ihanaa oli synnyttää kuin vanhassakin sairaalassa"

Kajaanilaisvanhempien poikavauva syntyi sairaalassa, jonne useat perheet saapuvat synnyttämään maakunnan rajojen ulkopuoleltakin.

keskussairaalat
Ensimmäinen vauva syntynyt Kainuun uudessa keskussairaalassa.
Vauva Sivonen sai unta valvovan pehmopupun, koska hän oli keskiviikkona avatun sairaalan ensimmäinen syntyjä.Timo Sihvonen / Yle

Keskiviikkona 22. tammikuuta uusi Kainuun keskussairaala vastaanotti ensimmäiset potilaat, ja ensimmäinen vauva syntyi jo heti ensimmäisenä päivänä.

Kajaanilaiset äiti Kaisa Sivonen ja isä Samuli Sivonen ovat tyytyväisiä, sillä poikavauva voi hyvin ja synnytys meni sujuvasti. Vanhemmat olivat mielissään myös uuden sairaalan puitteista.

– Yhtä ihanaa oli synnyttää kuin vanhassakin sairaalassa, kiittää nyt 11. kerran äidiksi tullut Kaisa Sivonen.

– Uuteen on aina mukava tulla. Toivottavasti synnytysosasto on kovassa käytössä, Samuli Sivonen sanoo.

Sivoset pitävät uudessa sairaalassa sen avarista tiloista sekä valoisuudesta. Erityismaininnan he antavat perhehuoneelle.

Kodinomainen, rauhallinen ja yhdellä ovenavauksella kylpyhuoneeseen avautuva huone on yksi kymmenestä. Uudessa sairaalassa on lisäksi kolme muuta perhehuonetta vastasyntyneiden teho-osastolla.

– 99 prosentin varmuudella voimme luvata jokaiselle vastasyntyneen perheelle oman huoneen, Kainuun keskussairaalan synnytys- ja naistentautien osaston ylilääkäri Ritva Keravuo vakuuttaa.

Ensimmäinen vauva syntynyt Kainuun uudessa keskussairaalassa.
Synnytys- ja naistentautien osaston ylilääkäri Ritva Keravuo ojentamassa palaa uuden sairaalaan avajaisnauhaa vastasyntyneen pojan äidille Kaisa Sivoselle sekä isälle Samuli Sivoselle.Timo Sihvonen / Yle

Henkilökunta muisti historiaa tehnyttä perhettä muun muassa palalla sairaalan avajaisnauhaa ja vauvan unta valvovalla pehmopupulla. Kaisa Sivonen huomasi jo sairaalaan saapuessaan, että osastolla jännitettiin ensimmäistä synnytystä.

– Kaikki olivat iloisia. Sen näki, että he olivat odottaneet tätä päivää ja ensimmäisten synnyttäjien saapumista.

Kainuun keskussairaala on saanut jatkoluvan synnytyksille vuosille 2021 ja 2022.

Kainuussa syntyi viime vuonna noin kuusisataa vauvaa, kun jatkolupa tarvitaan alle tuhannelle synnytykselle. Määrä on kuitenkin ollut hieman kasvussa, ja Kainuu on onnistunut houkuttelemaan synnyttäjiä maakuntarajojen ulkopuoleltakin.