1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. United Brotherhood

United Brotherhoodin lakkauttamispäätös panisi pannaan ryhmän kaiken toiminnan ja tunnukset – "Toki jengin värejä ei voi maailmasta kieltää"

Oikeus antaa päätöksen UB-rikollisryhmän lakkauttamisesta tänään. Väliaikainen kielto katkaisisi jengin toiminnan heti.

Oikeus päättää United Brotherhoodin toimintakiellolla jengitunnusten ripustamisesta naulaan. Kuva: Poliisi

Poliisin ja syyttäjän isku United Brotherhood -järjestön ytimeen saavuttaa yhden tärkeän etapin, kun Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antaa päätöksensä ryhmän väliaikaisesta lakkauttamisesta iltapäivällä.

Poliisi ja syyttäjä ovat hakeneet rikollisryhmä United Brotherhoodia ja sen alayhdistystä Bad Unionia kanteella toimintakieltoon 3000 euron sakon uhalla.

UB:n lopullista lakkauttamista käsitellään oikeudessa myöhemmin keväällä.

Yle kysyi yhdistyslain asiantuntijalta Lauri Tarastilta, saako poliisi UB:n toiminnan seisahtamaan oikeuden mahdollisella lakkautuspäätöksellä.

Väliaikaisella lakkautuspäätöksellä on aiemmin torpattu uusnatsijärjestön Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen eli PVL:n toimintaa. PVL odottaa lopullista päätöstä toimintakiellosta parhaillaan Korkeimmassa oikeudesta.

Poliisihallitus on ohjeistanut poliisilaitoksia puuttumaan kaikkeen Pohjoismaisen vastarintaliikkeen toimintaan, jos sellaista havaitaan. Yhdistys ei saa järjestää mielenosoituksia eikä yhdistyksen tunnuksia tai lippua saa julkisesti käyttää.

Myös United Brotherhoodin mahdollinen oikeuden määräämä väliaikainen toimintakielto astuu voimaan välittömästi, jos oikeus sen määrää.

Väliaikaisesta toimintakiellosta ei voi hakea valituslupaa, vaan on odotettava oikeuden lopullista päätöstä yhdistyksen lakkauttamisesta.

Natsi-Siitoimen yhdistykset 1970-luvun lakkautuslistalla

Syyttäjä ja poliisi hakevat rikollisjengi UB:ta lakkautettavaksi, koska sen katsotaan olevan jykevästi aseistettu lukuisiin vakaviin rikoksiin syyllistynyt ryhmä.

UB:ta on pidetty ennakkotapauksena oikeudessa, sillä lakkautettavaksi haetaan nyt laajalle levittäytynyttä rikollisjärjestöä.

Viimeksi lähimenneisyydessä yhdistyksiä on lakkautettu 1970-luvulla, kun sisäministeriö lakkautti natsiaatteisen Pekka Siitoimen neljä kansallissosialistista yhdistystä Pariisin rauhansopimuksen vastaisina.

– UB on poikkeuksellinen juttu laveudessaan verrattuna esimerkiksi Siitoimen toimintaan.

Lauri Tarasti kertoo, että poliittisia ja aatteellisia yhdistyksiä on toki vielä aiemmin lakkautettu pilvin pimein.

Yhdistyslain ykkösekspertti Lauri Tarasti sanoo, ettei lakkautettu yhdistys voi enää kokoontua entisten tunnustensa alla. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

– Vasemmisto-kommunistisia järjestöjä lakkautettiin runsaasti 30-luvulla. Äärioikeiston järjestöjä taas lopetettiin hyvin paljon sotien jälkeen. Poliittisten kriisiaikojen jälkeen toimintakiellot ovat olleet kuitenkin hyvin harvinaisia.

Lakkautuksella kiellettäisiin jengitunnukset – jopa villasukissa?

Kielletty yhdistys ei voi lakkautuksensa jälkeen kokoontua tunnustensa alla, sanoo yhdistyslain ekspertti Lauri Tarasti.

Lakkautetun yhdistyksen tilalle voi toki perustaa toisen, mutta samaa toimintaa ei saa jatkaa. Eli pelkkä nimen vaihto ei käy, jos aatteet, vaatteet ja toiminta on identtistä lakkautetun ryhmän kanssa.

– Toki lakkautetun yhdistyksen jäsenet voivat olla muiden yhdistysten jäseniä. Sitä mikään ei tietenkään mikään kiellä. Kiellettyjen tunnusten tai vaikkapa välineitten käyttö ei kuitenkaan käy uudessakaan ryhmässä, sanoo Lauri Tarasti.

Yksittäisten ihmisten kokoontumista kiellolla ei voi estää, sillä kokoontumisvapaus on perusoikeus.

– Kyllähän kielletyn ryhmän jäsenet voivat kokoontua niin kuin kuka tahansa kavereidensa kanssa pohtimaan yhteisiä asioita. Sitä tämä järjestelmä ei voi estää. Mutta kielletyn ryhmän kokouksia ei saa järjestää.

UB:n jengiliivien ja tunnusten värit ovat punamustat. Jengitunnuksia on käytetty lakkautuskanteen mukaan pelotteena esimerkiksi velanperinnässä.

Ylen tietojen mukaan vankiloissa on pyritty esiintymään jengiläisenä "värit päällä", vaikkei jengiliivejä voikaan käyttää. Tunnuksina on käytetty esimerkiksi UB:n punamustavärein kirjottuja villasukkia.

Värejä ei voida kuitenkaan maailmasta kieltää, Lauri Tarasti hymähtää vakavan asian äärellä.

– Vain jos väreistä muodostuu tunnistettava jengitunnus, on käyttö muunnelmineenkin kielletty. Värejä sinällään ei voida kieltää. Se on mahdotonta.

Samat säännöt koskevat sekä rekisteröityjä että rekistöröimättömiä yhdistyksiä. PVL ja UB eivät kumpikaan kuuluu yhdistysrekisteriin.

Siltä varalta, että Porvoon käräjäoikeus kieltää United Brotherhoodin toiminnan, on Poliisihallitus laatinut käytännön ohjeistuksen kentällä toimiville poliiseille.

Lue lisää:

Oikeus päättää United Brotherhoodin väliaikaisesta toimintakiellosta tammikuun lopulla – Poliisi ja syyttäjä koettavat saada rikollisjärjestön polvilleen

Maalittaminen ja pahoinpitelyt vaanivat vanginvartijaa – Syyttäjä hakee vankiloissakin toimivan, aseistautuneen UB-jengin lopettamista