Lasten kiekkoturnauksessa levisi lauantaina vatsatautiepidemia Jyväskylässä – yli sata ihmistä sairastunut

Epidemia voi olla lähtöisin ruoasta tai sairastuneesta ihmisestä.

taudit
ruokaa Eckerö Linen buffetissa
Vatsatautiepidemia on levinnyt ruokailun yhteydessä. Kuva ei liity tapaukseen.Antti Kolppo / Yle

Jyväskylässä epäillään lasten jääkiekkoturnauksessa levinnyttä vatsatautiepidemiaa.

Sairastuneita on hieman yli sata, ja joukossa on turnauksessa pelanneita lapsia ja heidän vanhempiaan, turnauksen toimihenkilöitä, liikuntakeskuksen henkilökuntaa sehkä yhden naisten salibandyjoukkueen jäseniä.

Sairastuneet osallistuivat jääkiekkoturnaukseen lauantaina 18. tammikuuta jyväskyläläisessä liikuntakeskus Buugissa. Tapahtumassa oli järjestetty tilausruokailu, jonka oli valmistanut Buugin ravintola.

Oireina on ollut oksentelua, ripulia, pahoinvointia ja mahakipua. Tauti on kestänyt yleensä noin vuorokauden.

Syitä selvitetään

Jyväskylän kaupungin elintarvikevalvonta selvittää epidemiaepäilyä.

Taudin aiheuttaja on vielä epäselvä. Se voi olla lähtöisin entuudestaan virusta kantaneesta ihmisestä, mutta elintarvikeperäistä epidemiaa ei voida tässä vaiheessa poissulkea.

Jyväskylän kaupunki kertoo tiedotteessaan, että tiistaina 21.1. tehdyllä tarkastuksella käytiin läpi elintarvikkeiden käsittelyä, tilojen ja välineiden kuntoa sekä soveltuvuutta, puhtautta, henkilökunnan toimintatapoja ja hygieenisyyttä sekä omavalvonnan toimivuutta. Tarkastuksella otettiin myös näytteitä saatavilla olevista elintarvikkeista.

Tutkimustulokset eivät ole vielä valmistuneet.

Pesut tehty oikein

Lauantaina tilausruokailussa tarjolla ollutta valmista lasagnea tai salaattia ei ollut enää jäljellä näytteeksi, kaupunki kertoo tiedotteessaan.

Osalta sairastuneita henkilöitä on pyydetty ulostenäyte. Tilausruokailuun osallistuneille sekä Buugin henkilökunnan jäsenille on lähetetty oirekysely, jonka tuloksia analysoidaan parhaillaan.

Liikuntakeskuksessa on suoritettu tilojen pesu ja desinfiointi viranomaisen antamien ohjeiden mukaisesti.

Buugissa 18.1.–19.1. vierailleet ja vatsatautiin sairastuneet ihmiset voivat olla yhteydessä elintarvikevalvontaan sähköpostitse osoitteeseen terveysvalvonta@jyvaskyla.fi (siirryt toiseen palveluun).