1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Yhdysvallat aikoo rajoittaa turvaksi otettujen lemmikkieläinten määrää matkustamossa – lohtukalkkunan lento uhkaa loppua

Yhdysvaltain liikenneministeriö ehdottaa, että lennoille pääsisivät opastusta tarvitsevien matkustajien mukana vain koulutetut opaskoirat.

American Airlines-yhtiö ei päästä vuohia matkustamoon, olivatpa ne terapiaeläimiä tai eivät. Kuva: Mihkel Maripuu / AOP

Lemmikkikarhuja ei tiettävästi ole matkustamoissa nähty.

Yhdysvaltalaisten lentoyhtiöiden lennoilla saatetaan jatkossa joutua turvautumaan joka tapauksessa yhä useammin pehmonalleen, sillä matkustamoon turvaksi tuotujen lemmikkieläinten ilmaista lentämistä saatetaan rajoittaa.

Matkustamoissa on nähty kalkkunaa, miniponia, haukkoja. Eläimiä on päästetty matkustamoon omistajan rauhoittamiseksi. Nyt matkustajan mielenrauhaa turvaavien lemmikkien ja varsinaisten palvelueläinten välillä halutaan tehdä selvä ero.

Sääntömuutoskaavailujen taustalla on se, että lemmikkejä on tuotu matkustamoon väärin perustein. Niiden on ilmoitettu olevan matkustajan tukena, vaikka todellisuudessa on ollut kyse lemmikin ilmaisesta lentolipusta. Muilta matkustajilta on tullut valituksia hajusta, allergiareaktioista, puremista ja ulostehaitoista.

Yhdysvalloissa lähtöselvitykseen on pyritty muun muassa riikinkukkojen, oravien ja kalkkunoiden kanssa. American Airlines-yhtiö kieltää BBC:n mukaan vuohien, siilien ja sammakoiden pääsyn matkustamoon (siirryt toiseen palveluun), vaikka ne olisivatkin terapiaeläimiä.

Yhdysvaltalaisessa Delta-yhtiössä on havaittu, että istumapaikoille yritetään vaivihkaa tuoda muun muassa hämähäkkejä ja matelijoita.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Opaskoirien työ sallitaan

Esimerkiksi Britanniassa ilmailulainsäädäntö ei ota kantaa terapiaeläinten pitoon matkustamossa. Terapialemmikit on joissakin tapauksissa päästetty matkustamoon helpottamaan psyykkisistä ongelmista kärsivien matkantekoa.

Todellisen tarpeen lisäksi eläimiä on keploteltu matkustamoon säästösyistä tai yksinkertaisesti siksi, ettei rakasta eläintä haluta jättää ruumaan lennon ajaksi. Britanniassa matkustajilta edellytetään yleensä lääkärintodistusta eläimen tarpeellisuudesta.

Finnair kelpuuttaa matkustamoon terapiaeläimeksi luokiteltuja koiria. Myös suomalaisyhtiö edellyttää hoivatarpeesta lääkärintodistusta.

Lue myös:

"Luulin ensin, että se oli todella iso koira" – minihevonen rauhoittaa omistajansa lentopelon ja muistuttaa lääkkeistä

Nämäkin eläimet ovat reissanneet lentokoneen matkustamossa – Riikinkukon matka tyssäsi lähtöselvitykseen