Hyppää sisältöön

Tutkijat: Kiinan koronavirus saattaa olla peräisin myrkyllisistä käärmeistä

Kiinan viruksen geenirakennetta verrattiin yli 200 näytteeseen, jotka olivat peräisin eri eläimistä.

Erittäin myrkyllinen Bungarus multitinctus on kotoperäinen Etelä-Kiinassa. Kuva: Sam Yue / AOP

Kiinassa leviävä aiemmin tuntematon koronavirus saattaa olla peräisin käärmeistä, sanovat tutkijat. Asiasta uutisoi muiden muassa CNN. (siirryt toiseen palveluun)

Tutkijoiden mukaan virus on saattanut levitä ihmisiin krait-käärmeisiin kuuluvasta erittäin myrkyllisestä Bungarus multicinctus -käärmeestä, joka on kotoperäinen Etelä-Kiinassa ja Kaakkois-Aasiassa.

Koronavirus on tappanut Kiinassa ainakin 17 ihmistä, ja yli 570 on saanut tartunnan.

Ensimmäinen tartunta havaittiin tiettävästi 31. joulukuuta. Virus on levinnyt jo muun muassa Japaniin, Hongkongiin, Etelä-Koreaan, Taiwaniin, Thaimaahan, Singaporeen ja Yhdysvaltoihin.

Tutkijat ovat käyneet läpi potilaista otettuja virusnäytteitä ja verranneet niiden geneettistä koodia aiempiin näytteisiin.

Viruksen todettiin jo aiemmin olevan samaa virusperhettä kuin aiemmin hyvin tunnettu, satoja ihmisiä tappanut sars-virus sekä Lähi-idässä levinnyt mers-virus. Maailman terveysjärjestö WHO on nimennyt uuden koronaviruksen koodilla 2019-nCov.

Lepakoista ihmisiin eläinten välityksellä

Useimmiten koronavirukset sairastuttavat eläimiä, kuten kameleita, kissoja ja lepakoita, mutta joissain tapauksissa ne muuntuvat tartuttamaan ihmisiä. Näin kävi esimerkiksi sarsin ja mersin tapauksissa ja nyt uusimmassa koronaviruksessa.

Kiinan viruksen geenirakennetta verrattiin yli 200 näytteeseen, jotka olivat peräisin eri eläimistä. Tutkimusten mukaan sekä sarsin että mersin alkuperä on lepakko, ja ne ovat tarttuneet ihmiseen naamaripalmunäädän (sars) ja kamelin (mers) välityksellä.

Uusimman koronaviruksen lähteeksi rajattiin Wuhanin kaupungin kalatori, mutta merenelävistä virusta ei kuitenkaan löytynyt. Torilla myytiin myös muita eläviä eläimiä, lihoja ja eläinperäisiä tuotteita, esimerkiksi siipikarjaa, aaseja, lampaita, sikoja, kameleita, kettuja, majavia, siilejä ja matelijoita.

Vertailuissa tutkijat yllätyksekseen huomasivat, että ihmisistä otettujen virusnäytteiden rakenne muistutti käärmeistä saatujen näytteiden rakennetta. Käärmeet usein metsästävät lepakoita, joten on mahdollista että virus on levinnyt lepakoista käärmeiden välityksellä ihmisiin.

Se kuitenkin on tutkijoille yhä mysteeri, kuinka virus muuntui kylmäveristen ja lämminveristen isäntien välillä. Lisäksi teorian vahvistamiseksi tarvitaan yhä lisää laboratoriotestejä.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23.00:een saakka.

Aiheesta muualla:

Lue myös:

.
.