Opiskelijoiden keskittymiskykyä on saatu parannettua yllättävällä keinolla – nuorille tarjotaan ilmainen aamupuuro

Monet ammattiopistot ovat ryhtyneet tarjoamaan ilmaisen aamupuuron oppilailleen.

Savon ammattiopistossa autoalaa opiskeleva Jetro Virta on tyytyväinen siihen, että oppilaitos tarjoaa ilmaisen aamupuuron. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Savon ammattiopistossa autoalaa opiskeleva kuopiolainen Jetro Virta joutuu heräämään kouluaamuisin varhain. Usein hän venyttää heräämistä ja aamupala kotona saattaa jäädä syömättä.

Tämän vuoksi Virta käy mielellään syömässä oppilaitoksen tarjoaman ilmaisen aamupuuron.

– Sen jälkeen jaksaa paljon paremmin tulevan koulupäivän, hän toteaa.

Virta on yksi sadoista aamupuurolla kävijöistä Savon ammattiopistossa.

Ilmaista aamupuuroa tarjoaa jo kymmenet oppilaitokset. Määrä on kasvussa.

Savon ammattiopistossa pelkästään Kuopion keskustan lähettyvillä sijaitsevassa Presidentinkadun lounasravintolassa noin 300 opiskelijaa käy aamupuurolla päivittäin. Se on kolmasosa ilmaisen lounaan kävijämääristä.

Savon ammattiopiston ilmaisella aamupalalla tarjotaan joka aamu luomupuuroa, luomuvoita, sokeria, kanelia ja juomaa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Näkyy selvästi opiskelijoiden jaksamisessa

Savon ammattiopistossa ryhdyttiin tarjoamaan ilmaista aamupuuroa syksyllä 2018.

Vaikutukset näkyivät nopeasti. Moni opiskelija innostui syömään aamupalaa.

Suosio on kasvanut puolentoista vuoden aikana.

– Opiskelijat on saatu syömään aamuisin. Se parantaa keskittymiskykyä ja opiskelijoiden jaksamista, kertoo Savon ammattiopiston ravintolapalvelupäällikkö Maritta Pakkanen tyytyväisenä.

Aamupuuroa tarjoillaan ilmaiseksi Savon ammattiopiston omissa ravintoloissa Kuopiossa kolmessa toimipisteessä, Toivalassa sekä Varkaudessa.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa ammattiopisto Riveriassa opiskelijoiden ilmaisella aamupuurolla on jo pitkät perinteet.

– Aamupuuro on tarjottu joissain yksiköissä jo vuosituhannen alussa ellei jopa aiemminkin, kertoo opiskelijatoiminnan kehittäjä Janne Lilja Riveriasta.

Savon ammattiopistossa terveydenhoitajana työskentelevä Kirsi Santala muistuttaa, että yhdessä ilmaisen lounaan kanssa aamupuuro muodostaa opiskelijalle erittäin hyvän startin päivään.

Tällöin myös iltaruoan järjestäminen jää vähäisemmäksi.

– Tällä on todella suuri merkitys ravitsemuksen kokonaiskuvassa.

Savon ammattiopiston ravintolapalvelupäällikkö Maritta Pakkasen mukaan ilmaisen aamupuuron suosio on kasvanut puolessatoista vuodessa. Kuva: Antti Karhunen / Yle

Aamupuurolla on myös sosiaalinen vaikutus

Ammattiin opiskelevien opiskelijajärjestö Sakkin edunvalvonnan asiantuntija Matti Tujulan mukaan opiskelijoilta on tullut runsaasti hyvää palautetta ilmaisesta aamupuurosta.

– Opetuksen vähentyessä ja päivien ollessa aiempaa rikkonaisempia se on varmasti yksi hyvistä tavoista houkutella opiskelijat kampuksille, Tujula pohtii.

Hän Tujula kertoo, että toimintatapaa on pyritty edistämään ammatillisissa oppilaitoksissa syksyisin järjestettävällä hyvinvointiteemaviikolla.

Aamupuuro on myös osa toisen asteen ruokailusuosituksia (siirryt toiseen palveluun).

Aamupuuron hintalappu on Savon ammattiopistossa osa lounaan kustannuksia. Maritta Pakkalan mukaan kyse ei ole isosta kustannuskysymyksestä.

Terveydenhoitaja Kirsi Santala arvioi, että aamupuurolla on myös sosiaalinen vaikutus.

— Täällä on kivan leppoisaa ja tänne on mukava tulla ystävien kanssa hetkeksi istahtamaan kesken opintojen, kuvailee Santala.

Myös Jetro Virran mukaan aamupuuron ääressä voi keskustella ja myös tehdä tuttavuutta tuntemattomien kanssa.

Lue lisää:

Keskustele aiheesta 30.1 klo 23 saakka