1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. lomautus

Kouvola aikoo lomauttaa opettajia heti lukuvuoden alussa – lomautukset toteutettaisiin syksyllä useassa jaksossa

Kouvola lomauttaa tänä vuonna lähes koko henkilöstönsä.

lomautus
mielenilmaus Kouvolan kaupungintalolla
Kouvolassa järjestettiin joulukuussa mielenilmaus lomautuksia vastaan.Antro Valo / Yle

Kouvola aikoo lomauttaa peruskoulujen opettajat ensi lukuvuoden alussa.

Kaupunki lomauttaa opettajat kahdeksi viikoksi.

Peruskoulujen opettajien lomautukset toteutetaan kolmessa jaksossa. Kaikki opettajat ovat lomautettuina 6.-10.8.2020. Lisäksi puolet opettajista lomautetaan 25.8.-2.9.2020 ja loput 15.-23.9.2020.

Lukioiden lomautusajat puolestaan ovat 20.-25.8.2020 ja 8.-15.10.2020. Elimäen lukion osalta noudetetaan soveltuvin osin perusopetuksen lomautussuunnitelmaa.

Kouvolan seudun ammattiopiston opetushenkilöstö lomautetaan toukokuussa kahdeksi viikoksi. Opettajat ovat lomautettuina samanaikaisesti, ja ammattiopisto on lomautuksen ajan kiinni. Opiskelijat voivat tehdä lomautuksen aikana etäopintoja.

Koulunkäynninohjaajat, opinto-ohjaajat ja laaja-alaiset erityisopettajat lomautetaan eri aikaan kuin opettajat. Tarkoituksena on, että he voivat työskennellä luokissa lasten ja nuorten tukena opettajien lomautusten aikana.

Virkarehtoreiden ja luokanopettaja-rehtoreiden lomautuksissa puolestaan huomioidaan, että koululla on lomautuksen aikana rehtori tai hänen sijaisensa. Virkarehtoreiden lomautukset toteutetaan koulujen loma-aikoina, ensisijaisesti kesän aikana.

Lähes kaikki opettajat lomautetaan

Kouvola lomauttaa tänä vuonna lähes koko opetus- ja kasvatushenkilöstönsä. Ainoastaan osaa erityisopetuksen henkilöstöstä ei lomauteta lainkaan.

Muut kaupungin työntekijät lomautetaan pääasiassa kolmeksi viikoksi. Kouvola pyrkii saamaan lomautuksilla aikaiseksi 5,5 miljoonan euron säästöt.

Erityisesti opettajien lomautukset ovat herättäneet paljon keskustelua. Lomautuksista on kanneltu sekä aluehallintovirastoon että oikeuskanslerille. Lisäksi kaupunginhallitukselle on tehty lomautuspäätöksestä useita oikaisuvaatimuksia.

Viime viikolla Kouvola kuitenkin päätti jatkaa opettajien lomauttamissuunnitelmia valituksista huolimatta.

Päiväkoteja suljetaan

Päiväkodeissa lomautukset aiotaan toteuttaa kesällä.

Lomautusten vuoksi avointa varhaiskasvatusta ei voida järjestää kesä-elokuussa.

Lomautuksen toteuttaminen edellyttää sitä, että 360-400 päiväkotiryhmää suljetaan viikoksi. Tämän jakautuessa koko kesän ajalle päiväkotiryhmiä on suljettava 40-45 enemmän kuin normaalikesänä.

Se tarkoittaa, että tulevana kesänä suljetaan 8-9 keskikokoista päiväkotia enemmän, kuin normaalisti.

Kasvatuksen ja opetuksen lautakunta käsittelee lomautussuunnitelmia ensi viikolla.

Juttua korjattu klo 17:50: Täsmennetty eri koulujen lomautusaikoja.

Lue seuraavaksi