Hyppää sisältöön

Euroopan keskuspankki uudistaa rahapolitiikkaansa ensimmäistä kertaa 17 vuoteen: Miksi kuluttajahinnat eivät nouse?

Ilmastonmuutos nousee keskuspankin agendalle, pääjohtaja Christine Lagarde sanoi tiedotustilaisuudessa.

EKP:n pääjohtaja Christine Lagarde keskusteli EU:n uuden talouskomissarin Paolo Gentilonin ja Saksan valtiovarainministerin Olaf Scholzin kanssa euroryhmän kokouksessa viime viikolla. Suurimmassa euromaassa Saksassa käydään repivää keskustelua EKP:n nykyisestä rahapolitiikasta. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

Euroopan keskuspankin neuvosto kokoontui tänään vuoden ensimmäiseen kokoukseensa Frankfurtiin. Pankki päätti odotetusti pitää korot ja muut rahapoliittiset ohjauskeinonsa ennallaan. Rahapolitiikkaa ei myöskään aiota kiristää lähitulevaisuudessa.

Sen sijaan keskuspankki aloittaa rahapolitiikan keinovalikoiman uudistamisen (siirryt toiseen palveluun) suunnittelun heti, kertoi pääjohtaja Christine Lagarde. Hänen mukaansa "kaikki keinovaihtoehdot" ovat pöydällä.

– Tästä tulee meille kiireinen vuosi, Lagarde sanoi tiedotustilaisuudessa neuvoston kokouksen jälkeen. Suomea kokouksessa edusti Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn.

– Kysymys on siitä, miten täytämme tehtävämme, Lagarde painotti. Hänen mukaansa uusi strategia on tarkoitus julkistaa joulukuussa.

Viimeksi strategiaa uudistettiin 2003

EKP:n päätavoite on hintavakauden ylläpitäminen eli euron arvon säilyttäminen. Siihen on tarkoitus päästä pitämällä inflaatio vajaassa kahdessa prosentissa. Viime aikoina kuluttajahintojen nousuvauhti on ollut huomattavasti tuota hitaampaa.

EKP uudisti strategiaansa edellisen kerran vuonna 2003. Tuolloin täsmennettiin, että vajaan inflaation pitäminen kahden prosentin tuntumassa on "keskipitkän aikavälin", ei vuosittainen tavoite.

– Hitaan inflaation taltuttaminen on erilainen haaste kuin aiempi haaste eli korkea inflaatio, EKP sanoi tiedotteessa torstaina.

– Aiomme pohtia, miten pääsemme [kahden prosentin] tavoitteeseen, miten mittaamme tavoitteen saavuttamista ja miten viestimme päätöksenteostamme, Lagarde sanoi.

Viime aikoina analyytikot ja ekonomistit ovat arvostelleet esimerkiksi sitä, että kansalaisille yleensä suurin menoerä asuminen kallistuu nyt nopeasti, mutta se ei näy inflaatioluvuissa.

Rahamarkkinoilla ja kotitalouksilla on siis eri näkemykset kuluttajahintojen kehittymisestä.

Ilmasto ja työllisyys mukaan rahapolitiikan päätöksiin?

Lagarde on sanonut haluavansa tehdä kaiken, minkä rahapolitiikalla voi tehdä ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Yhtenä keinona hän on maininnut mahdollisuuden ostaa markkinoilta joukkovelkakirjoja, joilla rahoitetaan ympäristönsuojelua.

Torstaina hän toisti, että pankissa pohditaan miten ilmaston lämpeneminen voidaan ottaa paremmin huomioon pankin omassa salkussa.

– Ympäristö ja kestävät periaatteet ovat erittäin tärkeässä asemassa strategiamme uudistamisessa, hän sanoi.

Ilmastonmuutoksen ottaminen EKP:n toiminnan tavoitteisiin ei ole aivan helppoa, koska arvostelijoiden mielestä ilmaston lämpenemisen estäminen ei kuulu keskuspankin tehtäviin.

– Ilmastonmuutos on uhka talouden vakaudelle. Totuus on, että vaikutuksia on vaikea mitata.

Ilmastonmuutoksen lisäksi rahapolitiikan työkaluvalikoiman uudistamistyössä pohditaan, miten pankki voisi ottaa työllisyyskehityksen huomioon päätöksissään.