Paperiliitto pitää lakon toteutumista entistä todennäköisempänä – Teollisuusliitto omasta työtaistelustaan: "Lakko alkaa suunnitellusti"

Mekaanisen metsäteollisuuden sovittelu jatkuu ensi viikolla – lakko alkaa maanantaiaamuna.

työtaistelut
Stora Enso Oulun paperitehtaan puoli.
Stora Enson paperitehdas Oulussa.Paulus Markkula / Yle

Metsäteollisuuden lakonuhat näyttävät toteutuvan. Paperi-, sellu- ja kartonkiteollisuutta koskevaa työehtokiistaa sovitellaan vielä tänään, mutta työntekijöitä edustava Paperiliitto valmistautuu jo työtaistelun alkamiseen.

Mekaanisessa metsäteollisuudessa seuraava sovitteluyritys on ensi tiistaina, eli Teollisuusliiton ilmoittaman lakon alkamisen jälkeen. Tämä työtaistelu koskee sahoja ja vaneritehtaita.

Aiemmin torstaina kerrottiin, että toisen suuren teollisuusalan, kemianteollisuuden lakot lykkääntyvät kahdella viikolla.

Paperiliitto päätti nostaa lakkoavustusta

Paperiteollisuuden työntekijäliitto Paperiliitto uskoo, että maanantaina alkavaksi ilmoitettu kahden viikon työtaistelu toteutuu.

– Paperiliitto pitää entistä todennäköisempänä, että paperiteollisuuden toimipaikkoja koskeva kaksiviikkoinen työnseisaus alkaa maanantaina 27. tammikuuta, liiton tiedotteessa todetaan.

Paperiliiton hallitus kokoontui ylimääräiseen kokoukseen torstaina aamupäivällä. Iltapäivällä liitto tiedotti, että se on päättänyt korottaa lakkoavustusten määrän 50 euroon.

Paperiliiton ja työantajajärjestön Metsäteollisuus ry:n edustajat ovat tavanneet vielä torstaina valtakunnansovittelijan toimistolla.

Mekaanisen metsäteollisuuden sovittelu ei edennyt

Metsäteollisuus ry arvioi jo aiemmin (siirryt toiseen palveluun) viikolla että mekaanisen metsäteollisuuden, eli sahojen ja vaneritehtaiden lakkojen toteutuminen on erittäin todennäköistä.

Osapuolet tapasivat torstaina valtakunnansovittelijan luona. Sopua ei syntynyt ja seuraava sovittelu on ensi viikon tiistaina.

Metsäteollisuus ry on laskenut, että toteutuessaan Paperiliiton, Teollisuusliiton ja toimihenkilöjärjestö Pron metsäteollisuuteen kohdistuvat lakot voisivat aiheuttaa jopa miljardin euron menetykset.

Paperiliiton mukaan työantaja on laskenut kiky-tuntien hyödyksi 10 miljoonaa vuodessa. Liitto arvostelee työnantajaa "vahvasta ideologisesta ajattelusta", kun se pitää sinnikkäästi kiinni kiky-tuntien jatkosta.

Lisää aiheesta:

Kemianteollisuuden lakkoja siirretään kahdella viikolla – työministeri päätti harvinaisesta työtaistelun lykkäyksestä** **