1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)

"Nyt sinä tyttö olet kyllä tehnyt elämäsi virheen" – Yle tutki paperit, joissa kerrotaan ison keskussairaalan puheenjohtajan vallankäytöstä

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä pohditaan, nauttiiko sen hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen luottamusta. Tässä jutussa avataan eripuran syitä.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (EKSOTE)
Kuva tutkintapyynnöstä
Poliisi totesi viime viikonloppuna, ettei Vesteristä ole syytä epäillä rikoksesta. Petri Kivimäki/Yle

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirissä Eksotessa on kuohunut rajusti viime kesästä saakka. Viime viikonloppuna poliisi ilmoitti, ettei se aloita asiassa esitutkintaa, mutta myrsky ei suinkaan ole ohi.

Kaikki alkoi, kun Eksoten hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen kertoi käskeneensä muuttamaan Etelä-Karjalan keskussairaalan työpaikkailmoitusta, jossa uusia lääkäreitä haettiin räväkällä kuvalla.

– Puutuin operatiiviseen toimintaan ja ihan määräsin, että nyt se kuva sieltä veke, kertoi Vesterinen kesällä Ylen haastattelussa.

Hallituksen puheenjohtaja ei kuitenkaan saa puuttua päivittäiseen toimintaan, eikä hän yksittäisenä henkilönä tai puheenjohtajana voi määrätä virkamiehiä toimimaan haluamallaan tavalla.

Omasta mielestään Vesterinen ei ole tehnyt mitään väärää.

Marja-Liisa Vesterinen
Marja-Liisa Vesterisen mukaan suuri osa häneen kohdistuneista syytöksistä on väärinkäsityksiä.Kari Saastamoinen/Yle

Kuitenkin juuri kuvanpoistotapauksesta alkoi vyyhti, joka lopulta johti selvityspyynnön tekemiseen poliisille. Sairaanhoitopiirin luottamushenkilöt ja työntekijät alkoivat kertoa, että olisi muitakin tapauksia, joissa Vesterinen olisi ylittänyt toimivaltansa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tarkastuslautakunta päätti tehdä poliisille tutkintapyynnön, jossa se pyysi poliisia selvittämään, onko Vesterinen syyllistynyt rikokseen tai rikoksiin kuten virkavelvollisuuden rikkomiseen tai virka-aseman väärinkäyttöön.

Poliisi selvitti asiaa, mutta päätti, ettei jatka tutkintaa. Sen mielestä Eksoten puheenjohtajan toimenkuvaa ei ole niin tarkasti määritelty, että se olisi voinut havaita Vesterisen toimissa rikosta.

Eksoten tarkastuslautakunta yksilöi 14 tapausta, joissa sen mukaan olisi voinut tapahtunut rikos.

Tutkintapyynnöstä tuli julkinen, kun poliisi päätti olla jatkamatta tutkintaa.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri käyttää suurta julkista valtaa. Sen vuosibudjetti on noin 470 miljoonaa euroa.

Siksi Yle julkaisee nyt tapaukset, joissa Eksoten tarkastuslautakunta epäili Vesterisen syyllistyneen rikokseen. Tutkintapyynnössä olleet henkilöiden nimet on korvattu kirjainyhdistelmillä.

38-sivuinen tutkintapyyntö pitää sisällään 14 kohtaa. Niiden mukaan Vesterinen olisi muun muassa pyytänyt lääkäriaikoja tuttavilleen, yrittänyt vaikuttaa päällikkönimityksiin, tytötellyt Eksoten työntekijää, pyytänyt puolueensa SDP:n tilaisuuteen Eksoten liikkuvaa terveysyksikköä Mallu-autoa ja saanut sukulaisensa mukaan työnhakuprosessiin, vaikka hakuaika oli jo umpeutunut.

Osa tapahtumista on sattunut jo useita vuosia sitten.

Sähköpostia potilailta

Kesäkuussa 2014 Vesterinen oli saanut sähköpostiviestin, jossa ihminen valittaa ettei ollut saanut lääkäriaikaa terveyskeskuksesta.

– Pelkään, että divertikkelit puhkeavat, oli henkilö kirjoittanut Vesteriselle.

Divertikkelit ovat paksusuolen seinämään syntyneitä pullistumia, jotka liittyvät suolen umpipussitautiin eli divertikuloosiin.

Vesterinen oli lähettänyt viestin Eksoten avoterveydenhuollon palvelupäällikölle saatesanoin: "Voitko huolehtia, että AAA:lle soitetaan välittömästi ja annetaan aika?"

Syksyllä 2016 Vesteristä puolestaan lähestyi sähköpostitse ihminen, jolle Eksote oli antanut luvan ottaa Marevan-näyte puolisolta. Hän ei kuitenkaan ollut pyynnöistään huolimatta saanut Eksotelta kyynärvarren puhdistamiseen tarvittavia taitoksia.

Vesterinen välitti viestin Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujohtajalle. Tämä välitti viestin avoterveydenhuollon palvelupäällikölle, joka vastasi: "Soitin Marevan-asiasta asiakkaalle ja ymmärsin, että kaikki oli selvää. Jätin viestin AAA:lle ja pyysin olemaan minuun yhteydessä, jos asia on vielä epäselvä".

Tutkintapyynnön mukaan Marevan-viestin olisi lähettänyt Vesteriselle lappeenrantalainen kaupunginvaltuutettu.

Maaliskuussa 2019 Marja-Liisa Vesterisen tuttu puolestaan kaipasi lääkäriaikaa. Tutkintapyynnön mukaan Vesterinen oli ollut yhteydessä suoraan Eksoten avoterveydenhuollon esimieheen. Tämä vastasi Vesteriselle: "Sairaanhoitaja XXX soitti asiakkaalle ja antoi ajan lääkäriin tälle viikolle."

"Velvollisuus tuoda esiin"

Marja-Liisa Vesterinen kiistää vaatineensa lääkäriaikaa tuttavilleen. Vesterinen on mielestään lähettänyt palvelupäällikölle pyynnön, jotta tämä voisi huolehtia asiakkaalle soittamisesta ja ajan varaamisesta.

– Jokaisen luottamushenkilön velvollisuus on tuoda esiin epäkohtia tai se, että on tapahtunut virhe, sanoo Vesterinen.

Marevan-näytteenottoa koskevassa tapauksessa Vesterinen kertoo välittäneensä vain viestin, jonka oli itse saanut.

– Saan tällaisia viestejä paljon. Olemme sopineet terveys- ja vanhustenpalvelujohtajan kanssa, että jos tällaisia viestejä minulle tulee, käännän ne hänelle. Eihän asioita voi jättää hoitamatta.

Kuva tutkintapyynnöstä
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin tekemä tutkintapyyntö poliisille.Petri Kivimäki/Yle

Rekrytointiin puuttumista

Joitakin vuosia sitten Eksotessa oli avoinna työpaikka. Tutkintapyynnön mukaan yksi hakijoista olisi ollut Marja-Liisa Vesterisen sukulainen tai tuttava. Tämän hakemus kuitenkin olisi tullut vasta työpaikan hakuajan umpeuduttua.

Eksoten tietohallintojohtaja sai määräyksen ottaa myös myöhästyneen hakemuksen lähettänyt mukaan työpaikkahaastatteluun.

Henkilö haastateltiin, mutta häntä ei valittu. Tietohallintojohtaja ei tutkintapyynnössä kerro, keneltä tuli määräys ottaa myös myöhästyneen hakemuksen lähettänyt henkilö mukaan työpaikkahaastatteluun.

Marja-Liisa Vesterinen ei mielestään ole suosinut sukulaistaan työnhaussa. Hänen mukaansa sukulainen saa hakea mitä tahansa virkaa. Lisäksi sukulaisen hakemus ei Vesterisen mukaan ollut tullut myöhässä. Virka oli hänen mukaansa avoinna netissä Kuntarekryssä, joka ei vastaanota työpaikkahakemusta enää hakuajan päättymisen jälkeen.

– Miten hän olisi työpaikkaa voinut myöhässä hakea, koska sitä ei hakuajan päättymisen jälkeen enää voinut hakea, kysyy Vesterinen.

Toukokuussa 2019 Vesterinen oli tutkintapyynnön mukaan saanut puoluetoveriltaan viestin, jossa ihmeteltiin, miksei Lappeenrannan Sammonlahden terveysasemalla saa lääkärintodistusta esimerkiksi silloin, kun lapsi on sairaana. Vesterinen välitti viestin Eksoten ylilääkärille ja palvelupäällikölle.

Ylilääkäri ei tehnyt mitään asian edistämiseksi.

Myöhemmin Vesterinen olisi käskenyt Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujohtajaa siirtämään ylilääkäri muihin tehtäviin.

"Päätöstä en tehnyt minä"

Vesterinen kiistää vaatineensa, että ylilääkäri siirrettäisiin muihin tehtäviin. Hänen mukaansa Eksoten johto oli pohtinut ylilääkärin siirtoa muihin tehtäviin jo paljon aiemmin.

Vuonna 2016 Eksote oli valitsemassa uutta teknistä päällikköä. Eksoten toimitusjohtaja ja hallintojohtaja olivat poliisille toimitetun tutkintapyynnön perusteella halunneet palkata päälliköksi Eksotessa jo työskentelevän naisen.

Poliisille toimitetun tutkintapyynnön mukaan tämä ei kuitenkaan ollut sopinut Marja-Liisa Vesteriselle.

Sen jälkeen virka laitettiin julkiseen hakuun, ja virkaan valittiin työtä hakenut mies. Kahden vuoden kuluttua miehen määräaikaista työsopimusta ei kuitenkaan enää jatkettu, minkä jälkeen virkaa alkoi hoitaa aiemmin hyllytetty nainen.

Myös tähän valintaan Vesterinen on tutkintapyynnön mukaan puuttunut.

Hän itse kiistää vaikuttaneensa henkilökohtaisesti teknisen päällikön valintaan. Vesterisen mukaan Eksoten luottamushenkilöistä koostuva strategia- ja tulevaisuusjaosto oli yksimielisesti päättänyt, että heidän mielestään virka pitäisi laittaa julkiseen hakuun.

– Päätöstä en siis tehnyt minä, vaan luottamushenkilöiden toimielin, sanoo Vesterinen.

Puheluita sairaalan johdolle

Syksyllä 2017 Eksote oli valitsemassa palvelussuhdepäällikköä. Tehtävään oltiin jo valitsemassa erästä naista. Silloinen Eksoten henkilöstöjohtaja kertoo tutkintapyynnössä, että Marja-Liisa Vesteriseltä olisi tullut tiukka käsky, ettei kyseistä naista saa valita virkaan.

– Vesterinen oli myös soittanut silloiselle henkilöstöjohtaja BBB:lle ja ymmärtääkseni yrittänyt voimakkaasti vaikuttaa rekrytointipäätökseen, kertoo henkilöstöjohtaja.

Vesterinen oli ollut yhteydessä myös Eksoten toimitusjohtajaan ja hallintojohtajaan. Heille Vesterinen oli kertonut, että palvelussuhdepäälliköksi hakeneella naisella olisi nykyisessä työpaikassaan työsuojeluun liittyvä epäselvyys.

– Raportissa ei ilmennyt mitään sellaista tietoa, minkä vuoksi hänet pitäisi olla valitsematta, kertoo Eksoten silloinen henkilöstöjohtaja tutkintapyynnössä.

Marja-Liisa Vesterinen
Eksolten valtuusto päättää aikanaan, nauttiiko puheenjohtajisto sen luottamusta.Kari Saastamoinen/Yle

Eksoten toimitusjohtaja vaati edelleen, että päätös valita kyseinen nainen virkaan pitää kumota. Lopulta toimitusjohtaja oli ilmoittanut itse käyttävänsä otto-oikeutta ja esittävänsä päätöksen kumoamista.

– Meistä tilanne näytti siltä, että Vesterinen oli aloittanut hakijaa kohtaan jahdin, joka oli todella epäasiallista eikä millään tavalla pätevyyteen tai työsuoritukseen perustuvaa, kertoo henkilöstöjohtaja.

Kyseinen nainen veti lopulta hakemuksensa itse pois.

"Vanhemmat naiset käyttävät toisistaan tyttö-nimitystä"

Vuonna 2019 Eksoteen oltiin valitsemassa uutta toimitusjohtajaa. Silloinen henkilöstöpäällikkö kertoo poliisille toimitetussa tutkintapyynnössä, miten Marja-Liisa Vesterinen olisi tytötellyt häntä ja käyttäytynyt epäasiallisesti.

Vesterinen olisi muun muassa käyttäytynyt alistavasti ja tytötellyt useaan kertaan sanomalla esimerkiksi: "Nyt sinä tyttö olet kyllä tehnyt elämäsi virheen."

Vesterinen myöntää käyttäneensä tyttö-sanaa. Vesterisen mukaan hän halusi antaa kyseiselle työntekijälle palautetta tämän käyttäytymisestä rekrytointitilanteessa, koska Vesterisen mielestä varsinaisen viranhaltijan sijaisena kokouksessa ollut nainen oli kokouksen sihteeri ja käytti virkamies-sihteerirooliinsa sopimattoman puheenvuoron.

– Käytin tyttö-sanaa vain kerran. Olen myöhemmin pyytänyt sitä anteeksi. Nainen itse kuittasi sen sanomalla, että se on vanhanaikainen sana.

Vesterinen vetoaa omaan ikäänsä, ja sanoo vanhempien naisten yleensä käyttävän toisistaan tyttö-nimitystä.

Mallu-autosta vetonaula puolueen tilaisuuteen

Maaliskuussa 2016 Marja-Liisa Vesterinen pyysi Eksoten liikkuvaa sairaanhoitaja-autoa eli Mallu-autoa mukaan Vesterisen puolueen SDP:n järjestämään tilaisuuteen.

– Me demarit järjestämme 28.4.16 kaupungintalon edustatorilla terveys-, liikunta ja hyvinvointitapahtuman…. ….. Olisiko mahdollista saada Mallu-auto paikalle tuolloin klo 16–17 väliseksi ajaksi, jotta sen palveluita voitaisiin tarjota ihmisille ja kenties samalla tehdä verenpainemittauksia tms. tai antaa terveysneuvontaa ihmisille myös sen kautta?

Viestin sai terveys- ja vanhustenpalveluiden johtaja, joka järjesti Mallu-auton tapahtumaan.

Mallu-auto on liikkuva palveluyksikkö.
Mallu-auto on Eksoten liikkuva sairaanhoitoyksikkö.Yle

Marja-Liisa Vesterinen ei mielestään hankkinut Mallu-autoa vetonaulaksi puolueensa liikuntatapahtumaan. Hän kertoo kysyneensä, olisiko sitä mahdollista saada.

– Olisihan se ihan voitu olla antamatta, Vesterinen sanoo.

Toukokuussa 2019 Eksote myi omistamansa Etelä-Karjalan työkunnon Terveystalo Oy:lle. Myöhemmin Marja-Liisa Vesterinen on yhdessä Eksoten hallintojohtajan kanssa sopinut, että työkunnon toimitusjohtaja otetaan töihin Eksotelle. Tutkintapyynnön mukaan Eksotella ei tiettävästi ollut paikkaa avoinna, eikä asiasta ole Eksoten hallituksessa sovittu.

Vesterinen kiistää, että olisi ollut sopimassa Etelä-Karjalan työkunnon toimitusjohtajan palkkaamisesta Eksotelle. Vesterisen mukaan Eksoten hallintojohtaja oli jo päättänyt asian, mutta oli halunnut siitä kertoa myös Vesteriselle.

Hallintojohtaja kirjoittaa Vesteriselle lähettämässään sähköpostissa: "Käyttämällä ilmaisua “asia on sovittu” tarkoitin sitä, että Vesterinen on tietoinen ja samaa mieltä henkilön rekrytoinnista Eksoten palvelukseen."

Tuli kesä 2019 ja työpaikkamainos, joka oli Eksoten luottamushenkilöille viimeinen niitti.

Kuplan puhkaissut kuva

Eksote julkaisi työpaikkamainoksen, jolla houkuteltiin lääkäreitä töihin. Menestyvän näköinen mieslääkäri nojaa kuvassa avoautoon, jonka kyydissä on kaksi muuta rahakkaan näköistä lääkäriä. Ilmoitusteksti lupasi lääkäreille huippupalkkaa, räätälöidyn työajan ja loistavia työkavereita.

Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujohtaja on tutkintapyynnön mukaan lähettänyt viestintäyksikköön sähköpostin, jossa hän kertoo Eksoten hallituksen puheenjohtajan määränneen mainoksessa olevat lääkäreitä halventavat kuvat poistettavaksi.

Tutkintapyynnössä on liitteenä Marja-Liisa Vesterisen lähettämä sähköposti, jossa muun muassa sanotaan näin: "Ei somekampanjaa ole syytä jättää toteuttamatta, kuva vain hoidetaan."

Eksote rekrytointisomemainos
Kuvakaappaus Eksoten somemainoksesta

Lisäksi poliisille toimitetussa tutkintapyynnössä pyydettiin selvittämään, oliko rikosta tapahtunut, kun Vesterinen ehdotti Saimaan tukipalvelut Oy:n työntekijöiden pääsemistä maksusitoumuksella lääkäriin Eksoten hyvinvointiasemalle tai kun Vesterinen oli soittanut Eksoten tarkastuslautakunnan arviointipäällikölle.

Vesterinen ei näe tässä ongelmaa. Hän kertoo tuolloin toimineensa Saimaan tukipalveluiden ja Etelä-Karjalan työkunnon hallituksen puheenjohtajan roolissa.

Mitä tapahtuu nyt?

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin hallituksen puheenjohtaja Marja-Liisa Vesterinen on siis saanut poliisilta puhtaat paperit. Rikosta ei ole tapahtunut.

Vesterinen itse on useista esitetyistä väitteistä sitä mieltä, että ne ovat väärinkäsityksiä, jotka olisi voitu häneltä tarkistaa.

Lääkäreiden työpaikkamainoksessa olleita kuvia Vesterinen ei ole mielestään käskenyt ottaa pois. Hän sanoo kertoneensa mielipiteenään, että kuvat pitää vaihtaa, mutta kampanja saa jatkua. Päätöksen kuvien poistosta teki Eksoten terveys- ja vanhustenpalvelujohtaja.

– Hän on sanonut minulle, että hänhän käski ne kuvat käski ottaa pois. Että miksi he minua haukkuvat? kysyy Vesterinen.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin valtuusto päätti viime marraskuussa perustaa tilapäisen valiokunnan selvittämään, nauttiiko Marja-Liisa Vesterinen luottamusta.

Valiokunta antaa aikanaan oman esityksensä. Sen jälkeen Eksoten valtuusto voi äänestää, nauttiiko puheenjohtajisto luottamusta vai ei. Mikäli ei nauti, menee koko puheenjohtajisto vaihtoon.

Marja-Liisa Vesterinen itse toivoisi äänestystä.

Lue seuraavaksi