Herätys: Työnantajille virtasi kiky-miljardeja, Suomea vedetään mukaan Saksan energiariitelyyn, Italiassa mitataan äärioikeiston suosio

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
kaksi työmiestä rakennustyömaalla kantavat rautatankoa
Kikyn myötä palkansaajien osuus työttömyys-, sosiaaliturva- ja työeläkemaksuista kasvoi ja työnantajien vastaavasti pieneni.Jani Saikko / Yle

Työnantajat hyötyneet Kiky-sopimuksen pysyvimmästä muutoksesta lähes 6 miljardia

Kiky-sopimukseen kuuluneet palkkojen sivukulujen maksuosuuksien muutokset ovat hyödyttäneet työnantajia lähes kuudella miljardilla eurolla, laskee toimihenkilökeskusjärjestö STTK.

Kikyn myötä palkansaajien osuus työttömyys-, sosiaaliturva- ja työeläkemaksuista kasvoi ja työnantajien vastaavasti pieneni. Muutos paransi yritysten kilpailukykyä enemmän kuin kiistellyt 24 lisätyötuntia. Työmarkkinapöydissä asia ei ole kuitenkaan noussut mitenkään esiin.

Inkeriläisten karuista kohtaloista uskalletaan viimein puhua

Luminen maisema.
Norillag Siperiassa oli yksi Neuvostoliiton Gulag-vankileirijärjestelmän suurimmista ja ankarimmista leireistä. Meeri Koutaniemi

Tänä keväänä on kulunut 30 vuotta siitä, kun presidentti Mauno Koivisto tv-ohjelmassa avasi inkerinsuomalaisille ovet paluumuuttaa Suomeen. Heidän raskas historiansa vankileireineen ja karkotuksineen on esillä Kansallismuseon uudessa näyttelyssä Inkeriläiset – unohdetut suomalaiset.

Fortumin hankkiman Uniperin hiilivoimalalla ilmastomielenosoitus Saksassa

Hiilivoimala Saksan Dattelnissa.
Friedmann Vogel / EPA

Uniperin omistaman Datteln 4 -voimalan luona pidetään tänään perjantaina suurmielenosoitus. Energiayhtiö Fortum on Uniperin suuromistaja. Saksan ympäristöliike on vetämässä Suomea osapuoleksi uudelleen leimahtaneeseen konfliktiin, joka koskee Saksan tavoitetta luopua hiilivoimasta.

Giorgia Meloni luotsaa puoluettaan marginaalista kansan suosioon

nainen ja italian lippu
Italian veljet -puolueen johtaja Giorgia Meloni pitämässä puhettaan Roomassa viime lokakuussa.Alessandro di Meo / EPA

Äärioikeistolaisen Italian veljet -puolueen johtaja Giorgia Meloni on kyselyjen mukaan Italian toiseksi suosituin poliitikko. Melonista veikataan maan uutta poliittista tähteä. Oikeistoliittouman suosio mitataan sunnuntaina paikallisvaaleissa.

Aurinkoa ja paikallisia lumisateita

Torstain sääennuste.
Anniina Valtonen / Yle

Aamulla sataa itärajalla lunta. Maan keskiosissa voi kertyä paikoin yli viisi senttiä lunta. Etelässä sade jää vähäiseksi. Päivä on melko aurinkoinen. Itä-Lapissa sataa vielä paikoin lunta. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.