Gloria-myrsky vaatinut 13 henkeä Espanjassa – maan hallitus pitää kriisikokouksen perjantaina

Turistikauden alkuun valmistautuvilla tuhoalueilla halutaan taata turvallisuus ja palauttaa tilanne normaaliksi.

myrskyt
Aallot lyövät purjeveneisiin Pollencan satamassa Mallorcalla.
Aallot iskivät purjeveneisiin Pollencan satamassa Mallorcalla.Atienza / EPA / AOP

Espanjan hallitus aikoo pitää perjantaina kriisikokouksen ja käsitellä Gloria-myrskyn aiheuttamia tuhoja. Viime päivinä raivonnut talvimyrsky on aiheuttanut laajaa tuhoa maan itäisellä ja eteläisellä rannikolla.

Espanjan pääministeri Pedro Sanchez vieraili myrskytuhoalueella ja lupasi hallituksen tekevän kaikkensa niiden asukkaiden auttamiseksi. Perjantaisessa kriisikokouksessa on tarkoitus keskustella tilanteen normalisoimisesta ja turvallisuuden takaamisesta tuhoalueilla sekä alueen asukkaiden tarpeisiin vastaamisesta.

Viranomaisten mukaan myrsky on vaatinut ainakin 13 henkeä. Katalonian viranomaiset vahvistivat viimeisimmät kuolonuhrit torstai-iltana, kun mies huuhtoutui mereen Ametlla de Marissa ja Cabacesissa tulva-alueella löytyi toinen mies kuolleena autostaan.

Yksi torstain kuolonuhreista oli 75-vuotias nainen Alicanten alueella, jonka talo romahti sateen takia.

Neljä ihmistä on yhä kateissa myrskyn jäljiltä, kaksi heistä Ibizan saarella ja yksi Mallorcan saarella.

Myrsky toi mukanaan rajuja vesi-, rae- ja lumisateita ja nostatti voimakkaita tulvia, jotka ovat aiheuttaneet suurta tuhoa rannikon rakennuksille. Lisäksi myrsky on vaurioittanut rautateitä ja auheuttanut siltojen sortumisia.

Espanjan sääviranomaiset sanovat myrskyn olevan jo laantumassa, mutta maassa on yhä suljettuna yli sata tietä. Kymmenet tuhannet opiskelijat ja koululaiset ovat myös pysytelleet poissa koulusta myrskyn vuoksi.

Gloria-myrsky on aiheuttanut tuhoja myös Ranskan etelärannikolla.

Aiheesta lisää:

Gloria-myrsky kuritti Espanjaa: Ainakin neljä kuollutta

Lähteet: Reuters, AFP, STT, AP