Osa Kiinan muurista ja Shanghain Disneyland suljetaan – viranomaiset vahvistivat ensimmäisen kuolonuhrin Hubein ulkopuolella

Koronaviruksen uhriluku on kasvanut 26:een.

koronavirus
Nuorella naisella on valkoinen suojamaski kasvojensa edessä Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä 23. tammikuuta 2020.
Nuori nainen Taivaallisen rauhan aukiolla Pekingissä keskiviikkona 23. tammikuuta.Nicolas Asfouri / AFP

Kiinan terveysviranomaiset ovat vahvistaneet ensimmäisen koronaviruksen aiheuttaman kuolemantapauksen Hubein maakunnan ulkopuolella.

Pekingiä ympäröivän Hebein maakunnan terveysviranomaiset kertovat 80-vuotiaan miehen kuolleen sen jälkeen, kun hänellä oli todettu samoja oireita kuin muilla koronavirustartunnan saaneilla. Mies oli hiljattain palannut kaksi kuukautta kestäneeltä matkalta Wuhanista Hubein maakunnan, joka on viruksen lähtöpaikka.

Terveysviranomaiset vahvistivat myös perjantaina, että koronaviruksen uhriluku on kasvanut jo 26:een. Tartunnan saaneita on jo lähes 830. Viranomaisten mukaan tutkinnassa on lisäksi lähes 1 100 epäiltyä tartuntatapausta.

Myös Suomessa Ivalossa on paljastunut kaksi koronavirusepäilyä. Kiinalaisturistit ovat saapuneet Wuhanista Norjaan ja sieltä Suomeen.

Maailman terveysjärjestö WHO on sanonut, että se odottaa tapausten määrän vielä nousevan.

Ravintoloita, Disneyland ja osa Kiinan muuria suljetaan

Koronavirus vaikuttaa myös liikenteeseen, sillä jopa 10 kiinalaista kaupunkia on keskeyttänyt julkisen liikenteen linjojaan sen vuoksi. Rajoitukset koskevat yhteensä jopa 41 miljoonaa ihmistä, jotka asuvat kaupungeissa.

Linja-autoliikennettä on rajoitettu esimerkiksi Chibissä, Xiantaossa, Qianjiangissa ja Xianningissa. Zhijiangissa kaikki julkiset tilat on suljettu sairaaloita, apteekkeja, marketteja ja huoltoasemia lukuunottamatta.

Ezhoussa on suljettu juna-asemat, Enshissä puolestaan kaikki sisätiloissa olevat viihdekeskukset. Myös Shanghain Disneyland on ilmoittanut sulkevansa ovensa toistaiseksi.

Myös osa Kiinan muurista ja muita suosittuja turistinähtävyyksiä Pekingin lähellä suljetaan. Lisäksi pikaruokaketju McDonald's on kertonut sulkevansa ravintoloitaan viidessä Hubein maakunnan kaupungissa.

Zhongnanin sairaalan henkilökuntaa suojapuvuissa Wuhanin kaupungissa Kiinassa.
Zhongnanin sairaalan henkilökuntaa suojapuvuissa Wuhanin kaupungissa Kiinassa 22. tammikuuta.AFP

Wuhan pyritään eristämään muusta maailmasta

Wuhanissa todettiin joulukuun lopussa keuhkokuumetapauksia, joiden aiheuttajaksi paljastui uusi koronavirus.

Monet sairastuneista olivat oleskelleet Wuhanin torilla, jossa myydään eläviä eläimiä. Uutistoimistotietojen mukaan virus on saattanut tarttua ihmiseen käärmeestä, sekä mahdollisesti myös majavista ja rotista.

Virus on levinnyt jo muun muassa Japaniin, Hongkongiin, Etelä-Koreaan, Taiwaniin, Thaimaahan ja Yhdysvaltoihin. Torstaina kerrottiin, että tartuntoja on havaittu myös Saudi-Arabiassa, Singaporessa ja Vietnamissa.

Wuhanin kaupunki on nyt pyritty eristämään muusta maailmasta, jotta virus ei pääsisi enää leviämään.

Aiheesta lisää:

Maailman terveysjärjestö WHO: Liian aikaista julistaa koronavirus uhaksi kansanterveydelle

Tutkijat: Kiinan koronavirus saattaa olla peräisin myrkyllisistä käärmeistä

Ylen kirjeenvaihtaja: Kiinassa leviävä tauti on puheissa joko arkinen flunssa tai mystinen tappajavirus – siksi on paras pysytellä faktoissa

Pitääkö uudesta koronaviruksesta olla huolissaan? Maailman terveysjärjestö: Tarvitsemme lisää tietoa, keskustelut jatkuvat huomenna

Lähteet: AP, AFP, STT, Reuters