Trumpin virkarikosoikeudenkäynti jatkuu – lue viisi pääkohtaa toisesta istuntopäivästä

Demokraateilla on vielä yhden istunnon verran aikaa perustella, miksi presidentti pitäisi panna viralta.

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump. Yuri Gripas / EPA

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkarikossyytteen toisena varsinaisena käsittelypäivänä eli torstaina keskusteltiin muun muassa Venäjän vaikutusvallasta Yhdysvaltoihin sekä demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin perheen toimista Ukrainassa.

Toinen istuntopäivä venyi pitkälle iltaan. Uutiskanava CNN (siirryt toiseen palveluun) ja sanomalehti New York Times (siirryt toiseen palveluun) ovat keränneet juttuihinsa päivän tärkeimpiä tapahtumia. Tässä kiinnostavimmat poiminnat:

  • Valta-aseman väärinkäyttö. Demokraattiedustajat keskittyivät torstaina todisteisiin, jotka kielivät presidentin käyttäneen asemaansa ja valtaansa väärin. Trumpia syytetään vallan väärinkäytöstä ja kongressin työn estämisestä.
  • Venäjän vaikutusvalta. Demokraattiedustajat toivat toistuvasti esiin sen, miten Venäjä on vaikuttanut Trumpin päätöksiin toimia Ukrainassa. Johtavan demokraattisyyttäjän Adam Schiffin mukaan Venäjä on onnistunut Trumpin avulla kääntämään huomion pois vuoden 2016 vaalivaikuttamisesta ja pystynyt myös vaikuttamaan Yhdysvaltojen Ukrainalle myöntämään sotilasapuun. Trump pyysi viime kesänä Ukrainaa tutkimaan poliittisen vastustajansa toimia vastapalveluksena sotilasavusta.
  • Bidenin perhe. Demokraatit käyttivät paljon aikaa perustelemalla sitä, että Bidenin perheen Ukrainan toimia koskevat syytökset ovat tekaistuja. Trumpin asianajajan mukaan Bideneistä puhuminen oli demokraattien näkökulmasta virhe, sillä nyt keskustelu voi jatkua. Voit lukea Bidenin perheen tekemisistä tästä jutusta.
  • Kuullaanko todistajia sittenkin? Demokraatit vaativat todistajien kuulemista. Republikaanit ovat luvanneet harkita asiaa.
  • Aikataulu paukkuu. Voi olla, että oikeudenkäynti jatkuu vielä lauantaiaamuna.

Keskustelu todistajien kuulemisesta jatkuu

Demokraattivähemmistön johtaja Chuck Schumer sanoi torstain istunnossa, että demokraattisyyttäjien esittämät syytteet edellyttävät todistajien kuulemista oikeudenkäynnin aikana.

– Miten yksikään senaattori, oli kyseessä sitten demokraatti tai republikaani, voi kuunnella syytekohtia ilman tarvetta nähdä todisteita tai kuulla todistajia?, Schumer sanoi.

Republikaanit lupasivat harkita todistajien kuulemista sen jälkeen, kun avauspuheenvuorot on esitetty. Ainakin republikaanien senaattori Susan Collins arvelee äänestävänsä todisteiden ja todistajien näkemisen ja kuulemisen puolesta.

Republikaanien senaattorit James Lankford ja Thom Tillis molemmat puolustivat Trumpia sen jälkeen, kun demokraattien syyttäjät kävivät yksityiskohtaisesti läpi niitä seikkoja Trumpin toiminnassa, jotka johtivat virkarikossyytteeseen.

Venyykö oikeudenkäynti?

Molempien puolueiden edustajat ovat torstain aikana myös ottaneet esille sen mahdollisuuden, että oikeudenkäynnin aikataulua muutetaan hieman. Alustava muutos ei ole vielä lopullinen, mutta se on kerännyt kannatusta puolueiden ryhmissä.

Lauantaiaamuna saatettaisiin tässä tapauksessa pitää lyhyt istunto, jonka aikana Trumpin puolustus pitäisi avauspuheenvuoronsa. Sen jälkeen senaattorit pääsisivät viikonlopuksi tauolle oikeudenkäynnistä.

Trumpin virkarikossyytteen käsittely senaatissa jatkuu jälleen Suomen aikaa torstai-iltana. Oikeudenkäynnin menettelytapasäännöistä sovittiin tiistaina. Varsinainen ensimmäinen käsittelypäivä oli keskiviikkona.

Syyttäjinä toimivilla demokraateilla on korkeintaan 24 tuntia aikaa kolmen päivän aikana esittää perustelunsa presidentin panemiseksi viralta.

Aiheesta lisää:

Virallinen karkkikätkö pitää Yhdysvaltain senaatin työkunnossa Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä – muuta ruokaa saliin ei saa tuoda

Historiallinen oikeudenkäynti jatkuu tänään Yhdysvalloissa – lue neljä pääkohtaa eilisen istunnon annista

Historiallinen oikeudenkäynti alkaa tänään – Neljä asiaa, jotka on hyvä tietää Trumpin virkasyytteiden käsittelystä