Hyppää sisältöön

Britannian ilmatieteen laitos: Australian maastopalot nostavat hiilidioksiditasoja – kyseessä on yksi mittaushistorian isoimmista muutoksista

Uusi ennuste alleviivaa maastopalojen vaikutusta koko maailman ilmastoon.

NASAn välittämä kuva Kangaroo Islandilta näyttää maastopaloista syntyvän savun. Kuva on otettu 9.1.2020. Kuva: NASA / AFP

Australian maastopalot nostavat merkittävästi ilmakehän hiilidioksiditasoja, kertoo Britannian ilmatieteen laitos. (siirryt toiseen palveluun)

Uuden ennusteen mukaan kyseessä on yksi isoimmista vuosittaisista muutoksista koko 60 vuoden mittaushistorian aikana. Tieto alleviiva maastopalojen vaikutusta koko maailman ilmastoon.

Ilmakehän hiilidoksidipitoisuudet ovat jo aikoja sitten ohittaneet ne tasot, joita tutkijat pitävät turvallisina. Britannian ilmatieteenlaitoksen mukaan pitoisuuden odotetaan nousevan tänä vuonna keskimäärin jopa 2,74 miljoonasosalla eli ppm:ällä viime vuoteen verrattuna. Arvion virhemarginaali on 0,57 ppm:ää.

Pitoisuuden odotetaan olevan toukokuussa 417 ppm:ää. YK:n pääsihteeri Antonio Guterres varoitti joulukuun ilmastokokouksessa Madridissa, että vielä aiemmin 400:n rajapyykkiä on pidetty "kammottavana käännekohtana".

Uutistoimisto Reutersin (siirryt toiseen palveluun)mukaan tieteilijät ovat arvioineet, että ilmakehässä oli vastaava pitoisuus hiilidoksidia 3–5 miljoonaa vuotta sitten. Silloin lämpötila oli 2–3 celsiusta enemmän ja merenpinta 10–20 metriä korkeammalla.

Viime vuosikymmeninä ilmakehän hiilidioksidipitoisuudet ovat nousseet vuosittain muun muassa fossiilisten polttoaineiden käytöstä ja metsien tuhoutumisesta johtuen.

Australiassa maastopalot ovat jokavuotisia. Nyt roihuavat palot alkoivat kuitenkin ennätysaikaisin ja ovat jatkuneet jo kuukausia. Tutkijat ovat varoittaneet, että vastaavat katastrofit yleistyvät ilmaston lämpenemisen myötä.

Lisää aiheesta: