Metsähallituksen ensi kesän paimenviikoille saapui ennätysmäärä hakemuksia – Suosituin kohde Punkaharjun kansallismaisemissa

Metsähallitus sai yhteensä noin 15 600 hakemusta.

luonnonsuojelu
Valkoinen ja tummanruskea lammas.
Paimenet perehdytetään tehtäviin, joten aiempaa kokemusta lampaanhoidosta ei vaadita. Kuvituskuva.Chanette Härus / Yle

Metsähallituksen suosituille Paimenviikoille jätettiin tänä vuonna ennätysmäärä hakemuksia. Metsähallituksen mukaan hakemuksia jätettiin tänä vuonna noin 15 600 kappaletta, kun vuosi sitten määrä oli noin 11 600.

Suosituin hakukohde oli ensimmäistä kertaa mukana oleva Palovartijan talo Savonlinnan Punkaharjulla. Eteläsavolaisen kansallismaiseman hoitaminen kiinnosti yli 1 300 ihmistä. Talon pihapiirissä paimennettavana on lampaita.

Muita halutuimpia kohteita olivat Lapissa Välimaan saamelaistila Utsjoella ja Kaapin Jounin tila Lemmenjoen kansallispuistossa.

Haettavana oli yhteensä viisitoista paimenviikkokohdetta eri puolilla Suomea. Viime vuonna paimenviikkoja oli jaossa 174 kappaletta.

Paimenet valitaan arvonnalla, ja heidän tehtävänsä on huolehtia kohteen eläimistä sekä maisemanhoidosta paimenviikon ajan. Metsähallitus tekee arvonnat helmikuun aikana. Paimenviikot ovat maksullisia.

Punkaharjun paimennuskohdetta lukuun ottamatta Metsähallituksen kohteilla laiduntavien eläinten avulla pidetään huolta perinnebiotoopeista. Kun eläimet syövät yleisiä ja hyvin pärjääviä kasveja, ne tekevät tilaa harvinaisemmille niittykasveille. Laidunnus lisää luonnon monimuotoisuutta.

Uudessa Punkaharjun paimennuskohteessa tarkoituksena on kansallismaisemasta huolehtiminen.

Lue myös:

Palovartijan talo Saimaalla on uusi Metsähallituksen paimenkohde ensi kesänä – paimenet valitaan arvonnalla