Oikeus määräsi United Brotherhoodin tilapäiseen toimintakieltoon – "Järjestelmällistä piittaamattomuutta lain säännöksistä"

Päätöksen tärkeimpiä vaikutuksia on se, että United Brotherhood ei voi jatkaa sille tärkeiden tunnusten käyttämistä.

United Brotherhood
United Brotherhoodin johtajana pidetty Tero Holopainen (vas.) rikollisjärjestö United Brotherhoodin lakkauttamiskanteen valmisteluoikeudenkäynnissä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Porvoossa 8. tammikuuta.
United Brotherhoodin johtajana pidetty Tero Holopainen (vas.) rikollisjärjestö United Brotherhoodin lakkauttamiskanteen valmisteluoikeudenkäynnissä Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Porvoossa 8. tammikuuta.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on määrännyt rikollisjärjestö United Brotherhoodin väliaikaiseen toimintakieltoon.

Poliisi ja syyttäjä ovat hakeneet United Brotherhoodia ja sen alayhdistystä Bad Unionia kanteella toimintakieltoon. Viranomaisten mukaan UB:n jäsenet ovat raskaasti aseistettuja ja syyllistyneet jatkuvasti rikoksiin.

Käräjäoikeus katsoo asiantuntijoiden antamien lausuntojen osoittavan, että United Brotherhood on valtakunnallisesti toimiva järjestäytynyt rikollisryhmä, joka toimii hierarkkisesti ja sotilaallisen organisaation tavoin.

Lisäksi rikollisryhmä on voimakkaan viranomaisvastainen ja pyrkii vankilaolosuhteissa hallitsemaan yhteisöä ja hankkimaan hyötyä laittomin keinoin.

– Kyse ei ole yksittäisistä teoista, vaan jatkuvasta järjestelmällisestä toiminnasta, joka ilmentää piittaamattomuutta lain pakottavista säännöksistä, käräjäoikeuden päätöksessä todetaan.

Väliaikainen toimintakielto astuu voimaan välittömästi. Siitä ei voi valittaa. UB:n lopullista lakkauttamista käsitellään oikeudessa myöhemmin keväällä.

"Kielletyn ryhmän kokouksia ei saa järjestää"

Poliisi antaa lähiaikoina ohjeet, miten kieltoa käytännössä valvotaan. Poliisitarkastaja Teemu Saukoniemen mukaan poliisi voi esimerkiksi sakottaa laittoman yhdistystoiminnan harjoittamisesta ja takavarikoida United Brotherhoodin tunnuksellisia liivejä.

– Ohjekirje tulee olemaan myös julkinen, joten siitä voi jokainen itse nähdä, mihin poliisi ainakin puuttuu.

Yhdistyslain asiantuntija Lauri Tarasti arvioi lakkautuspäätöksen mahdollisia seurauksia Ylen jutussa aiemmin perjantaina. Hänen mukaansa päätös estää rikollisjärjestölle tärkeiden tunnusten käytön, mutta ei estä jäseniä kokoontumasta tai perustamasta uutta yhdistystä.

– Mutta kielletyn ryhmän kokouksia ei saa järjestää, Tarasti sanoi.

UB:n jengiliivien ja tunnusten värit ovat punamustat. Tunnuksia on käytetty pelotteena esimerkiksi velanperinnässä.

– Eihän tällainen kielto estä henkilöitä syyllistymästä rikoksiin. Mutta olemme katsoneet, että tunnukset ja toiminnan luonne ovat heille kriittisiä menestystekijöitä. Voi kuvitella, että sen kieltämisellä jotakin haittaavaa vaikutusta kuitenkin on, Saukoniemi sanoo.

Ennen oikeudenkäynnin alkua United Brotherhood kertoi lopettavansa toimintansa. Poliisi ja syyttäjä eivät pidä ilmoitusta uskottavana. Käräjäoikeus käsittelee tätä kysymystä vielä myöhemmin oikeudenkäynnissä.

United Brotherhoodin lakkauttamisoikeudenkäynnistä odotetaan oikeudellisesti tärkeää ennakkopäätöstä. Aiemmin vastaavanlaisella päätöksellä on kielletty uusnatsijärjestö Pohjoismaisen Vastarintaliikkeen toiminta. PVL odottaa lopullista päätöstä toimintakiellosta Korkeimmasta oikeudesta.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio ennakoi aiemmin tammikuussa Ylelle, että UB:n lakkauttaminen tekisi helpommaksi lopettaa muiden järjestäytyneiden rikollisryhmien toiminnan tulevaisuudessa.

– Jos tästä lainvoimainen päätös saadaan, arvioisimme myös muita järjestöjä tai yhdistyksiä, jos katsomme että sille on edellytyksiä. Mutta en tässä vaiheessa ota yksittäisiin ryhmiin kantaa, Poliisihallituksen Teemu Saukoniemi sanoo.

Osa laajaa kampanjaa

Lakkauttamisoikeudenkäynti on yksi osa viranomaisten laajaa operaatiota United Brotherhoodia vastaan. Viime syyskuussa poliisi teki useita iskuja, joissa se otti kiinni United Brotherhoodin jäseniä ja takavarikoi omaisuutta.

Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa alkoi tammikuussa United Brotherhoodin vankiloissa pyörittämän huumekaupan oikeudenkäynti. Lisäksi UB:n johtajana pidettyä Tero Holopaista epäillään useista törkeistä rikoksista. Hänen rikostutkintansa on parhaillaan esitutkinnassa.

United Brotherhoodilla on noin sata jäsentä. Heistä suurin osa on nykyään vankilassa. Se ei välttämättä estä jäsenten rikoksia, kuten Turussa alkaneesta oikeudenkäynnistä hyvin näkee.