1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. taudit

Sars, sikainfluenssa, espanjantauti, hongkongilainen – näitä suomalaiset ovat pelänneet, osaa ihan syystä

Maailmalla jylläävät influenssavirukset voivat olla hengenvaarallisia myös terveille, nuorille aikuisille. Siksi ne ovat kylväneet kauhua kautta aikojen.

taudit
Influenssat-kollaasi.
Uudet influenssat ovat herättäneet kauhua aina ulkomailla ja Suomessa. Pandemioista espanjantauti (ensimmäinen kuva) on ollut tuhoisin. Yhdysvaltain kansallinen terveys- ja sairaanhoidon museo / EPA / YLE

Ivalossa epäillään kahden kiinalaisen turistin kantavan koronavirusta. Kaksi Wuhanista saapunutta kiinalaista hakeutui viime yönä Ivalon terveyskeskukseen influenssaoireiden vuoksi.

Koronavirusta ei ole aiemmin ollut Suomessa. Nytkään vahvistusta ei vielä ole.

Vuosittain Euroopassa sairastuu arviolta 4–50 miljoonaa ihmistä kausi-influenssaan. Tautiin kuolee ennenaikaisesti noin 15 000–70 000 ihmistä.

Kausi-influenssa on yleensä vaarallinen vain pikkulapsille, vanhuksille, raskaana oleville tai niille, joilla on jokin perussairaus.

Maailmalla jylläävät harvinaiset virukset voivat olla puolestaan hengenvaarallisia myös terveille, nuorille aikuisille, siksi ne ovat kylväneet kauhua.

Suomessa on varauduttu moniin kansainvälisiin sairauksiin aikojen saatossa. Yle esittelee näitä paniikkia aiheuttaneita sairausaaltoja.

Sikainfluenssa

Taudin aiheuttaja löydettiin ihmisistä huhtikuussa 2009, jolloin sen leviäminen alkoi Meksikossa ja Pohjois-Amerikassa. Viruksessa oli aineksia sian influenssaviruksesta, siksi virus sai tämän lempinimen.

Eläinten ja ihmisen influenssavirusten yhdistelmänä syntynyt ns. sikainfluenssavirus tarttui helposti ihmisestä toiseen. Siksi se levisi nopeasti pandemiaksi ja sairastutti miljoonia ihmisiä maailmalla.

Sikainfluenssarokotuksiin oli pitkä jono. YLE Keski-Suomi / Simo Pitkänen
Kuokkalan terveysasemalla koettiin varsinainen rokotusruuhka. YLE Keski-Suomi

Suomessa suuri osa ihmisistä kävi ottamassa rokotteen. Suomessa virus muistetaan siitä, että se lisäsi narkolepsiatapausten määrää. Kansallisen narkolepsiatyöryhmän mukaan Pandemrix-rokotus myötävaikutti Suomessa 4–19-vuotiailla havaittuun narkolepsian lisääntymiseen

Sairaanhoitaja antaa miehelle sikainfluenssarokotetta.
Myöhemmin Suomen valitsemasta rokotteesta alkoi kova kiista, koska osa lapsista ja nuorista sairastui narkolepsiaan. Kaisu Lötjönen / Yle

Terveyskirjaston mukaan (siirryt toiseen palveluun) arviolta 10 prosenttia suomalaisista sairastui sikainfluenssaan. Sairaalahoitoon joutui lähes 1 600 potilasta, ja 44 heistä kuoli.

Sama A(H1N1)v-virus aiheutti toisen aallon talvikautena 2010–2011. Terveyskirjaston mukaan kymmenen henkilöä kuoli. Vielä vuonna 2014 Yle kertoi, että kolme ihmistä kuoli sikainfluenssan komplikaatioihin HUS-alueella.

Poika makaa sairaalan vuoteella äidin kämmen otsallaan.
Arkistokuva. Sikainfluenssa aiheutti suurta huolta Suomessa. YLE

Lintuinfluenssa

Lintuinfluenssa herätti kauhua myös Suomessa, mutta sillä ei ollut lopulta vaikutusta täällä.

Lintuinfluenssalla tarkoitetaan yleensä influenssa A:n alatyyppejä, jotka ovat vesilinnuille ominainen virusryhmä. Lintujen influenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen.

Virusinfektioihin sairastuneilla henkilöillä on todettu vakava hengitystieinfektio, kuten keuhkokuume ja äkillinen hengityksen vajaatoiminta. Taudinkuvaan on kuulunut kuumetta, yskää ja hengenahdistusta.

Kaksi kukkoa miehen sylissä.
Viljelijä esittelee siipikarjaansa torilla Guiyangissa Kiinassa.EPA

Virus todettiin ensimmäisen kerran ihmisellä Kiinassa 1997. Kaakkois-Aasiassa puhkesi vuonna 2013 H5N1-lintuinfluenssaepidemia, joka levisi sieltä myös muualla.

Influenssa A/H5N1-virustartuntoja on todettu luonnonvaraisissa linnuissa myös eri puolilla Eurooppaa, mutta ei Suomessa, THL kertoo.

Sars

Sars (siirryt toiseen palveluun)(Severe Acute Respiratory Syndrome) on vakava äkillinen hengitystieoireyhtymä. Suomi varautui tosissaan sarsiin vajaat 20 vuotta sitten.

Ulkomailla lentokentillä ihmiset kulkivat hengityssuojaimet kasvoilla.

Tauti ilmenee yleisimmin vakavana keuhkokuumeena. Sars luokiteltiin Suomessa yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi vuonna 2003.

Kiinassa ihmisiä sairastuttanut uusi koronavirus kuuluu samaan sukuun kuin sars. Helsingin Sanomat kertoo (siirryt toiseen palveluun), että heinäkuussa 2003 selvisi, että Suomen sars-epäilyt olivat aiheettomia. Tautiin varauduttiin Suomessa, koska suomalainen asiantuntija oli kuollut Pekingissä saatuaan tartunnan lentokoneessa.

Kaikkiaan noin 20 potilaan epäiltiin saaneen tartunnan, mutta epäily oli turha.

Ebola

Ebola on viruksen aiheuttama vakava verenvuotokuume, joka johtaa usein kuolemaan. Tartunnan saaneista keskimäärin 50 prosenttia menehtyy. Siksi se aiheutti pelkoa myös Suomessa joitakin vuosia sitten.

Ebolaa on esiintynyt rajoitettuina epidemioina Keski- ja Itä-Afrikassa vuosien 1995 ja 2012 välillä.

Suomessa ei ole todettu THL:n mukaan yhtään ebolaviruksen aiheuttamaa tautitapausta. Sairastuneita oli Yhdysvalloissa ja Espanjassa.

Ebolaa vastaan kehitettiin kokeellinen rokote vuonna 2015.

Ebolavirus tuhoutuu saippualla, kloorikäsittelyllä sekä kuivilla pinnoilla ja auringon valossa.

Espanjantauti

Ensimmäiset espanjantautitapaukset havaittiin yhdysvaltalaisella sotilasleirillä maaliskuussa 1918.

Ensimmäinen potilas oli Yhdysvaltain Funstonin harjoitusleirin keittiössä työskennellyt sotamies Albert Gitchell.

Hän meni maaliskuisena aamuna vuonna 1918 sairastuvalle valittamaan kuumetta, kurkkukipua ja väsymystä. Vain muutamia tunteja myöhemmin yli sadalla sotilaalla oli samat oireet.

Albert Gitchell toipui ja eli yli 70-vuotiaaksi.

Mustavalkoinen kuva suuresta hallista, jossa on satoja sotilaita kenttävuoteissa. Kaikilla on hengityssuojain.
Potilaita Funstonin sotilasleirissä Kansasissa. Espanjantautiepidemia kirjattiin ensimmäiseksi täällä. Muutaman kuukauden päästä se oli pandemia.Yhdysvaltain kansallinen terveys- ja sairaanhoidon museo

Yhtä nopeaa tappajaa ei ollut ennen nähty. Yhdysvalloissa alkoi kiertää tarinoita, joiden mukaan moni aamulla töihin lähtenyt oli vainaja ennen kuin ehti perille.

Sairaus puhkesi Euroopassa ensin Ranskassa, mutta koska Ranska kävi sotaa, se vaikeni asiasta. Ranskasta pandemia levisi Espanjaan ja siksi nimeksi vakiintui espanjantauti.

Espanjantauti tappoi kaikkein parhaassa iässä olevaa väkeä 20–40-vuotiaita. Tähän yksi selitys on se, että työikäisten oli pakko pitää pyörät pyörimässä, eivätkä he päässeet lepäämään.

Taudinkuva oli raju. Espanjantauti muuttui herkästi keuhkokuumeeksi ja keuhkotulehdukseksi, ja se tappoi, koska ei ollut vielä antibiootteja käytettävissä, taustoitti historian professori Jouko Vahtola vuonna 2006.

– Valitus tavattoman ankarasta tunteesta rinnassa, aivan veriset, runsaat yskökset ja pian huomattava sydämentoiminnan heikkous, kirjoitti ylilääkäri Georg Adolf von Zweygberg sata vuotta sitten Lahden kunnallissairaalan vuosikertomuksessa taudinkuvasta hirvittävimmässä muodossaan.

Espanjantautiin sairastui arviolta kolmannes maailman asukkaista, puoli miljardia ihmistä. Espanjantautiin kuoli kymmeniä miljoonia ihmisiä. Kuolleiden määrä oli suurempi kuin ensimmäisessä maailmansodassa.

Mustavalkoinen valukuva sängyssä makaavasta naisesta ja vuoreen ääressä itkevästä pikkutytöstä. Influenssan merkki on vain lattialle pudonnut nenäliina.
"Rouva Brownin sisar huolestui ja soitti Punaisen Ristin perhepalveluun, koska ei ollut nähnyt sisartaan miltei viikkoon ja herra Brown oli sotajoukoissa Ranskassa. Punainen Risti tuli viime hetkellä pelastamaan rouva Brownin influenssan kourista." Näinkin siistiä kuvaa espanjantaudista esitettiin vielä, kun sen toinen ja tappavin aalto teki rajuja tuhojaan tasan sata vuotta sitten. Kuva oli Punaisen Ristin PR-kuvastoa.Yhdysvaltain kongressin kirjasto

Ainakin neljännes suomalaisista sairastui espanjantautiin. Kuolonuhrien määrä Suomessa oli arviolta 17 000–25 000. Tuhansia punavankeja menehtyi sisällissodan vankileireillä.

sotavankeja
Tammisaaren sotavangeista monet kuolivat nälkään ja tauteihin.Sotamuseo

Suomessa pahin tilanne oli Inarissa (siirryt toiseen palveluun), jossa tauti surmasi 10 prosenttia ihmisistä. Samasta perheestä saattoi kuolla useita ihmisiä.

Aasialainen influenssa

Aasialainen influenssa oli puolestaan vuosina 1956-1958 pandemiaksi yltänyt influenssaepidemia. Virus sairastutti 900 miljoonaa ihmistä ja siihen kuoli jopa 2 miljoonaa ihmistä. Pandemia alkoi ilmeisesti Kiinasta.

Suomeen aasialainen influenssa ilmaantui elokuun lopussa 1957. Ensimmäinen sairastunut oli poika, joka oli saanut tartunnan partioleirillä Englannissa. Varsinainen epidemia alkoi syyskuun lopussa ensin Tampereella ja sitten Helsingissä. Nämä tiedot kerrotaan epidemiasta väitelleen Eila Linnamäen katsauksessa (siirryt toiseen palveluun).

Influenssaan oli kehitetty rokote Yhdysvalloissa toisen maailmansodan aikana, mutta rokotetta saatiin hitaasti.

Suomessa tautiin sairastui noin kolmasosa väestöstä. Tilastokeskuksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) vuosina 1956–1958 aasialaiseen influenssaan kuoli yhteensä 1 800 henkilöä.

Hongkongilainen influenssa

Vuonna 1968 Eurooppaa ravisteli hongkongilainen influenssa. Senkin arvioidaan alkaneen Kiinasta.

Hongkongilainen influenssa aiheutti Maailman terveysjärjestön tietojen mukaan noin miljoonan kuoleman. Suomessa hongkongilaiseen kuoli vuosina 1968–1971 runsaat 1 000 henkilöä. Vuosina 1975–1976 "moskovalainen" aiheutti lähes 800 kuolemaa.

Toimittaja Jussi Suomalainen saa influenssarokotuksen.

Yle seuraa koronavirusepäilyä ja tilanteen etenemistä:

Kiinalaisperheen koronavirusepäily osoittautui vääräksi – Yle seurasi hetki hetkeltä

Voit keskustella aiheesta 24.1. kello 22. asti.

Lue lisää:

Uusi suurpandemia voi puhjeta, jos kolme ehtoa täyttyy – sata vuotta sitten influenssa tappoi kymmeniä miljoonia ihmisiä parissa vuodessa

Korkeakoulut saattavat joutua perumaan Kiinan-matkojaan, sairaaloissa tarkistetaan eristystiloja – koronavirus aiheuttaa jo toimenpiteitä Suomessa

Miksi yksi saa influenssan ja toinen ei? Lapsuutesi ensimmäinen tartunta ratkaisee, miten helpolla selviät influenssakaudesta

Pitääkö uudesta koronaviruksesta olla huolissaan? Maailman terveysjärjestö: Tarvitsemme lisää tietoa, keskustelut jatkuvat huomenna

12-vuotias tyttö sairastui rokotteesta narkolepsiaan, nyt hän on 22, eikä voi nauraa ikinä tai lihakset pettävät

Lue seuraavaksi