1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuntosalit

Kokkolan kuntosalien kilpailu kiristyy – salien määrä on 10 vuodessa tuplaantunut, mikä on lähes romahduttanut hinnat

Osa yrittäjistä myöntää, että toimintaa pyöritetään välillä jopa tappiolla, koska kaikkiin saleihin ei käyttäjiä riitä.

Kuva: Mika Kanerva

Kuntosalien pudotuskisa kovenee Kokkolassa, kun jälleen yksi uusi sali on avannut ovensa.

Ole.fit avautui viime viikolla ja kertoo painottavansa monipuolista palvelutarjontaa, mihin moni muukin kaupungin sali kertoo nojaavansa.

– Tämä ei ole kuntosali, vaan kuntokeskus. Ihmisten ei tarvitse välttämättä tulla salille rääkkäämään itseään fyysisesti, vaan vaikkapa rauhoittumaan ja rentoutumaan, sanoo Ole.fit -ketjun kokkolalaisyrittäjä Christel Viitanen.

Ketju uskoo, että myös saunat, hiljentymishuone ja hierontapalvelut ovat niitä, mitä ihmiset haluavat.

Kaupungissa oli kymmenisen vuotta sitten kuutisen salia, kun nyt asiakkaista taistelee ainakin 12 kuntokeskusta. Se on laskenut myös hintoja selvästi.

Ihmisten ei tarvitse välttämättä tulla salille rääkkäämään itseään fyysisesti, vaan vaikkapa rauhoittumaan ja rentoutumaan.

Ole.fit -ketjun yrittäjä Christell Viitanen

Kymmenen vuotta sitten kuukausikortin hinnat vaihtelivat arviolta 45–75 euron välillä, nyt hintahaarukka on 19–55 euroa. Valtaosa saleista myy kuukausikortteja 30 euron hintaan.

Toki osalla kuukausihintaan sisältyy myös mahdollisuus ryhmäliikuntaan, kuten jumppa- ja tanssillisiin tunteihin. Myös liittymismaksut vaihtelevat salien välillä.

Lähes jokainen yrittäjä korostaa salin monipuolisuutta, jos mielii menestyä kilpailussa. Myös jatkuva uudistuminen ja asiakkaiden toiveiden haistelu pitää yrittäjien mukaan asiakasmäärät tasaisena.

Pelkät laitteet eivät riitä?

Sports Club ROK:n yrittäjä Esa Tainio sanoo suoraan, että 12 salia Kokkolaan on liikaa.

– Salilla käynti ei voi kasvaa niin paljon, että kaikkiin riittäisi kuntoilijoita ja toiminta olisi kannattavaa. Ehkä puolet on liikaa. Ja väittäisin, että aika moni kuntokeskus oli vuonna 2018 tappiollinen, heittää Tainio.

Sports Club ROK on Kokkolan suurin sali tiloiltaan.

– Meidän markkinaosuus alueen asiakkaista on todella korkea, kertoo Tainio.

Kuva: Sari Vähäsarja / Yle

Actilife perusti ensimmäisen kuntosalinsa Kokkolaan vuonna 2003. Yrityksellä on neljä eri kuntokeskusta eri puolilla Kokkolaa. Toiminnanjohtaja Annukka Savolainen suhtautuu kilpailuun optimistisesti.

– Ainakin asiakkailla on mistä valita, mutta kilpailu on toki kiristynyt. Saleilla pitää olla muutakin kuin perinteiset kuntosalilaitteet, kuten ryhmäliikuntaa, joogaa ja pilatesta.

Kuntokeskus Liikussa kisa nähdään hieman toisesta näkökulmasta.

– Ehkä suurin kilpailu käydään ihmisten vapaa-ajasta, eli passiivista elämäntapaa vastaan. Asiakasmäärät ovat kasvaneet tasaisesti, nyt liikutaan noin tuhannessa, kertoo Johanna Riihijärvi.

Muista erottautuminen tapahtuu yrittäjien mukaan monipuolisuuden lisäksi myös asiantuntevalla ja ystävällisellä henkilökunnalla.