Vuosien karjalanpiirakkasota päättyi – EU hyväksyi, että aidon karjalanpiirakan saa nyt tehdä myös laktoosittomasta maidosta

Alkuperäinen karjalanpiirakan resepti oli erityisesti pienleipomoille liian tiukka.

karjalanpiirakka
"Ei ole kahta samanlaista karjalanpiirakkaa"
Karjalanpiirakan täytteessä voi nyt käyttää myös laktoositonta riisipuuroa.Hanne Leiwo/Yle

Karjalanpiirakka ei ole voinut olla mikä tahansa piirakka. Karjalanpiirakalla on EU:n nimisuoja, jossa sen valmistusaineet ja -tapa on tarkasti määritelty. Nyt raaka-aineisiin tulee erityisesti pienleipomoiden toivoma väljennys.

EU:n komissio on nyt hyväksynyt, että karjalanpiirakka-niminen tuote saa nyt sisältää myös laktoositonta maitojuomaa. Sitä käytetään karjalanpiirakan sisältämän riisipuuron valmistuksessa.

Tähän mennessä karjalanpiirakka-nimistä tuotetta ei ole saanut myydä, jos sen valmistukseen on käytetty laktoositonta maitojuomaa. Niitä on kyllä voitu myydä esimerkiksi nimellä riisipiirakka

Ruokaviraston ylitarkastaja Mika Varjonen uskoo, että nyt tapahtunut muutos tulee todennäköisesti lisäämään merkittävästi karjalanpiirakan nimen käyttöä markkinoilla.

Oma vaatimus liian tiukka

Alun perin EU-nimisuojan karjalanpiirakalle haki vuonna 2003 Pohjois-Karjalan maaseutukeskuksen maa- ja kotitalousnaisten piirikeskus. Se oli laatinut karjalanpiirakan valmistamisesta tarkan määritelmän (siirryt toiseen palveluun).

Tuolloin määriteltiin, että karjalanpiirakan täyte on pääsääntöisesti ohra- tai riisisuurimoista keitettyä puuroa, perunasosetta tai survottuja kasviksia. Mikäli täytteenä on riisipuuroa, täytyy se määritelmän mukaan valmistaa riisiryyneistä sekä vedestä tai maidosta. Paistetuttujen piirakoiden voiteluun saa käyttää vain voita, öljyä, vesi-maitoseosta tai kananmunaa.

Karjalanpiirakoita pellillä.
Vaikka karjalanpiirakan määritelmä väljentyi, on sen valmistamiseen edellen tarkat ohjeet. Salla Syvänen / Yle

Pikkuhiljaa ongelmaksi tuli riisipuurossa käytetty laktoositon maito. Se ei EU:n määritelmän mukaan ole maitoa, koska siitä puuttuu maidolle olennainen osa laktoosi. Kaupoissakaan ei nykyään enää myydä laktoositonta maitoa, vaan tuote on nimeltään maitojuoma.

Karjalanpiirakan tekemiseen sai määritelmän mukaan käyttää maitoa, joten maitojuoma ei voi olla sen raaka-aine.

Leipomo kihahti

Vuosi sitten tämän tarkan määritelmän sai kokea muun muassa Joensuun Uimaharjussa pienen Viipukan leipomon yrittäjä Merja Kinnunen. Leipomossa oli vuosikausia tehty karjalanpiirakoita hänen mielestään perinteisellä ja hyväksi havaitulla tavalla. Riisipuurossa oli kuitenkin käytetty laktoositonta maitojuomaa.

Yllättäen karjalanpiirakka-nimisen tuotteen myyminen loppui, kun viranomaiselta vuosi sitten tuli kirje.

Mikäli valmistamanne piirakat eivät täytä karjalanpiirakan nimisuojajärjestelmän mukaisia vaatimuksia, niitä ei saa markkinoida karjalanpiirakkana, vaan tuotteen valmistustapa on muutettava nimisuojan mukaiseksi tai tuote on markkinoitava muulla nimellä.

Pohjois-Karjalan ympäristöterveyden kirje

Syynä oli Ruokaviraston eli entisen Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran vaatimus, jonka mukaan karjalanpiirakan valmistukseen sai käyttää vain niitä ainesosia, joita EU:n nimisuojajärjestelmässä on karjalanpiirakalle hyväksytty.

Yrittäjä ei alkanut pullikoida vastaan, vaan teki muutokset vielä samana päivänä. Karjalanpiirakka-nimet vaihtuivat riisipiirakaksi ja perunapiirakaksi.

Paikallisen toivoma

EU:n nimisuojan tarkoitus on suojella paikallisia perinneruokia. Karjalanpiirakka on EU:ssa määritelty niin sanotuksi aidoksi perinteiseksi tuotteeksi.

Määritelmän tarkoitus on suojata pieniä tuottajia, jotka tekevät tuotteitaan perinteisellä tavalla.

– Tällä yritetään nimenomaan tukea pieniä yrityksiä, jotka sijaitsevat kaukana kasvukeskuksista, ja joille on uhkana, että isot firmat voisivat massatuottaa heidän tuotteitaan ja viedä markkinat, kertoi Mika Varojen Ylen haastattelussa vuosi sitten.

EU:n aito perinteinen tuote -nimisuoja on suomalaisista tuotteista karjalanpiirakan lisäksi sahdilla ja kalakukolla. Tunnettuja ulkomaalaisia tuotteita, joilla on nimisuoja, ovat muun muassa feta- ja parmesan-juustot.

Karlalanpiirakoita voidellaan voisulalla.
Laktoositonta voita on aina voinut käyttää karjalanpiirakoiden voiteluun, sillä voi on voita, vaikka siitä laktoosi poistettaisiinkin. Salla Syvänen / Yle

Ruokaviraston ylitarkastaja Mika Varjosen mukaan tilanne oli siinä mielessä erikoinen, että viranomainen ei ollut alkujaan määrännyt, mitä ainesosia karjalanpiirakassa saa käyttää tai miten se pitää valmistaa.

– Sen jälkeen kun nimisuoja on hakijan haluamalla tavalla EU:ssa hyväksytty, on viranomaisen tehtävä valvoa, että sitä myös noudatetaan ja toteutetaan, kertoo Varjonen.

Odotettu muutos tuli

Kun vuosi sitten kohu karjalanpiirakan ympärillä alkoi, päättivät ProAgria Pohjois-Karjala ry. ja Maa- ja kotitalousnaiset jättää Ruokavirastolle karjalanpiirakan nimisuojaa koskevan muutoshakemuksen.

Hakemuksessa pyydettiin tarkennusta karjalanpiirakan ainesosiin niin, että karjalanpiirakan hyväksyttyjen ainesosien joukossa voisivat olla myös laktoositon maitojuoma, maitojauhe sekä perunahiutaleet. Myös suolaa saisi käyttää karjalanpiirakan täytteessä.

Ruokavirasto ylitarkastaja Mika Varjosen mukaan laktoosittoman maitojuoman hyväksyminen tulee huomattavasti helpottamaan karjalanpiirakka-nimisen tuotteen valvontaa.

Pienten leipomoiden tarvitsee jatkossa tehdä vain yksi riisipuuro, jonka valmistamiseen voi käyttää laktoositonta maitojuomaa. Aiemmin piti tehdä karjalanpiirakalle oma puuro ja laktoosittomalle riisipiirakalle puuro.

Kauppojen hyllyillä olevat teollisesti valmistetut piirakat tuskin jatkossakaan tulevat olemaan karjalanpiirakoita, koska niiden valmistukseen on käytetty muita ainesosia kuin mitä karjalanpiirakka-määritelmä sallii.

Lue seuraavaksi: Laktoositon maito oli liikaa viranomaiselle – pienleipomon lopetettava vuosia jatkunut karjalanpiirakan myynti välittömästi