THL:n ylilääkäri: maahantulotarkastuksiin koronaviruksen varalta ei olla ryhtymässä, Suomi on erittäin hyvin varautunut

Puumalainen korostaa, että yksikään useissa eri maissa todetuista matkailuun liittyvistä koronavirustapauksista ei ole johtanut jatkotartuntoihin.

koronavirus
Taneli Puumalainen
THL:n ylilääkäri Taneli Puumalainen rauhoittelee virushuolta.Rami Moilanen / Yle

Ivalossa epäillään kahden kiinalaisen turistin mahdollisesti kantavan koronavirusta. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen arvioi, että tässä vaiheessa asiasta ei ole syytä huolestua.

Puumalaisen mukaan nyt eletään hengitystieinfektioiden suhteen kaikkein vilkkainta aikaa. Influenssaa ja erilaisia viruksia kiertää paljon, joten on todennäköistä, että matkailuun liittyviä koronavirusepäilyjä ilmenee Suomessa ja muissa maissa.

Kahdesta kiinalaisturisteista otetut näytteet saapuvat THL:n analysoitavaksi aamupäivän aikana. Puumalainen arvioi, että alustavat tulokset valmistuvat todennäköisesti tänään, luultavasti illalla.

Puumalainen korostaa, että yksikään useissa eri maissa todetuista matkailuun liittyvistä koronavirustapauksista ei ole johtanut jatkotartuntoihin.

Suomi on varautunut

Jos jossakin päin Suomea varmistuisi koronavirusinfektio, niin terveysviranomaiset ryhtyisivät tartunnan torjunnan toimenpiteisiin.

– Eli jäljitetään niitä mahdollisia kontakteja. Jos potilas on hyväkuntoinen, niin pyritään siihen, että hänet hoidetaan kotona tai kotimajoituksessa. Jos hän vaatii sairaalahoitoa niin sitten hoidetaan sairaalassa, Puumalainen sanoo.

Hänen mukaansa Suomi on erittäin hyvin varautunut viruksen mahdolliseen leviämiseen. Viranomaiset ovat muun muassa harjoitelleet säännöllisesti terveysuhkatilanteita.

Puumalainen sanoo, että maahantulotarkastuksiin koronaviruksen varalta ei olla ryhtymässä.

– Maailman terveysjärjestö WHO ja Euroopan tautivirasto eivät suosita tällaisten käyttöönottoa, koska ne eivät tutkimusten mukaan toimi. Ne eivät poimi mahdollisia potilaita mitenkään erityisen hyvin.

Puumalaisen mukaan tarkastuksissa saattaisi jäädä kiinni suuri määrä henkilöitä, joilla olisi hengitystieinfektio, mutta ei koronavirusta. Tapausten tutkiminen olisi hyvin vaikeaa.

Lievempi kuin sars- tai mers-virus

Tällä hetkellä ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka hyvin virus tarttuu ihmisestä toiseen. Uutta koronavirusta on verrattu influenssaan, mutta tieto voi Puumalaisen mukaan vielä muuttua.

Nyt levinneen koronaviruksen on todettu olevan samaa virusperhettä kuin vuosituhannen alussa levinnyt, satoja ihmisiä tappanut sars-virus ja Lähi-idässä levinnyt mers-virus.

– Tämän hetken tietojen mukaan kyseessä on selvästi lievempi tauti kuin sars- ja mers-koronavirustaudit. Infektioon liittyy vielä aika paljon epävarmuustekijöitä. Tarkempaa tietoa ei tässä vaiheessa ole.

Puumalaisen mukaan matkailija voi suojautua virukselta parhaimmin pesemällä käsiään, välttämällä flunssaisia ihmisiä ja välttämällä Aasiassa liikkuessaan esimerkiksi eläviä eläimiä myyviä toreja tai epähygieenisiä paikkoja.

Lue lisää:

Ivalossa paljastui kaksi koronavirusepäilyä, alustavia tuloksia odotetaan alkuillasta – Yle seuraa hetki hetkeltä

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus