Lapissa on nyt tuhansia kiinalaismatkailijoita – tammi-helmikuun kiinalainen uusivuosi on kiireisintä sesonkia

Suosituin matkakohde kiinalaisten keskuudessa on Rovaniemi, mutta matkailijat kiertelevät tyypillisesti pitkin Lappia.

koronavirus
Aasialaisia matkailijoita Kemin Lumilinna-rakennuksen edustalla.
Aasialaisille matkailijoille on tyypillistä, että he kiertelevät useissa eri Lapin matkakohteissa. Kuvassa matkailijoita Kemin ympärivuotisen Lumilinnan edustalla.Risto Koskinen / Yle

Kiinalaismatkailijoiden sesonki on juuri nyt kiivaimmillaan Lapissa. Tarkkoja koko Lapin kattavia lukuja on mahdoton saada, mutta kiinalaismatkailijoita arvioidaan olevan pohjoisessa tuhansia.

Suosituin kiinalaisten matkailukohde Lapissa on Rovaniemi. Visit Rovaniemi Oy:n toimitusjohtaja Sanna Kärkkäinen sanoo, että kiinalaisten uuden vuoden ajoittuminen tammi-helmikuun vaihteen tienoille nostaa erityisesti heidän määräänsä Rovaniemen majoitusliikkeissä.

– Kiinalaisten sesonki on juuri näinä päivinä käynnistymässä. Kiinalainen uusivuosi osuu tulevalle lauantaille ja heillä on tässä pitkiä vapaita, Kärkkäinen sanoo.

Arvion Lapissa tällä hetkellä olevien kiinalaisten määrästä voi tehdä viime vuoden matkailutilastoista. Vuoden 2019 helmikuussa Rovaniemelle saapui lähes 10 000 kiinalaista, hongkongilaista ja taiwanilaista matkailijaa. Yöpymisiä heille kirjattiin yhteensä yli 17 000.

Ivalon terveyskeskukseen hakeutui viime yönä influenssaoireiden vuoksi kaksi kiinalaismatkailijaa, joiden epäillään kantavan koronavirusta. Tuloksia odotetaan aikaisintaan iltapäivästä.

Voit seurata tilannetta täältä:

Kiinalaisperheen koronavirusepäily osoittautui vääräksi – Yle seurasi hetki hetkeltä

Suomi on kiinalaisten suosiossa

Koko Lapin tilastoissa kiinalaisten yöpymisiä kirjattiin viime vuoden tammikuussa lähes 19000, kertoo markkinointiyhtiö House of Laplandin toimitusjohtaja Sanna Tarssanen.

Tarssasen mukaan kiinalaismatkailijoille on tyypillistä, että he kiertelevät useissa kohteissa Lapissa ja myös naapurimaissa. Myös Ivalossa terveyskeskushoitoon koronavirusepäilyn vuoksi hakeutuneet kiinalaismatkailijat olivat saapuneet Lappiin Norjasta.

Kiinalaisten suosikkimatkailukohteita ovat Rovaniemen ja Joulupukin pajakylän lisäksi esimerkiksi Inarin Saariselkä ja Kemin Lumilinna ja matkailujäänmurtaja Sampo. Kemin matkailusta arvioidaan, että pelkästään Kemissä on tällä hetkellä satoja kiinalaismatkailijoita.

Pohjoismaista Suomi on kiinalaisten toiseksi suosituin matkakohde Norjan jälkeen. Yöpymisiä kirjattiin vuonna 2018 yhteensä 384 000. Visit Finlandin mukaan (siirryt toiseen palveluun) käyttävät eniten rahaa vierailua kohti, 910 euroa.

Tuoreimpien Tilastokeskuksen julkistamien matkailutilastojen (siirryt toiseen palveluun) mukaan kiinalaisten yöpymiset kasvoivat vunna 2019 tammi-marraskuussa 14 prosenttia.

Kiinalaisille kirjattiin vuoden 2019 tammi-marraskuussa yhteensä 343 000 yöpymistä. Määrä on viidenneksi suurin venäläisten, saksalaisten, ruotsalaisten ja brittituristien jälkeen.

24.1. klo 12.45 Korjattu Suomen sijoitus kiinalaisten matkailutilastossa.

Lue myös:

THL:n ylilääkäri: maahantulotarkastuksiin koronaviruksen varalta ei olla ryhtymässä, Suomi on erittäin hyvin varautunut

Infektiolääkäri rauhoittelee: Koronaviruksesta vasta epäily Ivalossa – turistit hyväkuntoisia flunssapotilaita

Kokosimme vastaukset keskeisiin kysymyksiin: Miksi maailma pelkää uutta koronavirusta? Kertooko Kiina totuuden taudista?

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus