1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Inarin hotellit reagoivat välittömästi koronavirusepäilyihin – käsidesitarjontaa lisätään ja siivousta tehostetaan

Ivalossa paljastui viime yönä kaksi koronavirusepäilyä. Inarin seudun hotelleissa seurataan tilannetta tarkasti.

Kuva: Vesa Toppari / Yle

Ivalossa Pohjois-Suomessa on paljastunut kaksi koronavirusepäilyä. Kaksi Wuhanista saapunutta kiinalaista matkailijaa hakeutui viime yönä hoitoon Ivalon terveyskeskukseen Inarin kunnassa.

Inarin alueen hotelleissa suhtaudutaan tautiepäilyyn vakavasti, mutta vältetään lietsomasta paniikkia.

– Olemme lisänneet joka paikkaan käsien desinfiointipisteitä ja tehostaneet huoneiden siivousta, kertoo Inarin Kultahovin hotellinjohtaja Kaisu Nikula.

Inarin hotelleissa luonnollisesti pohditaan, ovatko taudista epäillyt mahdollisesti yöpyneet heillä. Inarin Kultahovissa majoittuu tällä hetkellä vain muutamia yksittäisiä kiinalaisia matkailijoita.

Lomamatkalta tavoitettu Hotelli Inarin johtaja Tapani Lappalainen kertoo seuraavansa tilanteen kehittymistä tarkasti.

– Asiaan täytyy suhtautua vakavasti ja olla herkällä kuulolla. Ei tämä vielä pelota. Vielähän ei ole tietoa siitä, onko kyseessä todella koronavirus, pohtii Lappalainen.

Kansainväliset tautiepidemiat voivat haitata Lapin turismia

Kaisu Nikula on aamun uutisten jälkeen ehtinyt pohtimaan tilanteen seurauksia. Jo tautien epäilyt ovat uhka matkailulle.

– Kun on kyse globaalista epidemiasta, niin kyllä se tuo epävarmuuksia matkailualalle.

Taudit tai virukset eivät kulje kellot kaulassa, muistuttaa Nikula.

– Maailmanlaajuiset taudit tai virukset voivat tarttua missä tahansa. On ihan sama, mistä matkailijat tulevat. Vieraaksemme voi tulla esimerkiksi saksalainen yöpyjä, joka on ollut työmatkalla Kiinassa. Taudeista ei voi tietää, pohtii Nikula.

Saariselän Santa's Hotel Tunturin hotellinjohtaja Eeva-Marja Jokinen kertoo, että koronavirusepäily ei ole ainakaan vielä aiheuttanut suurta huolta heidän asiakkaissaan.

– Muutama asiakas on kysellyt tilanteesta. Me seuraamme tilannetta ja olemme tiiviissä yhteistyössä kansainvälisten matkanjärjestäjien kanssa, kertoo Jokinen.

Kunta kehottaa matkanjärjestäjiä soittamaan hätänumeroon kuumeisista wuhanlaisista

Inarin kunta järjestää asiasta medialle tiedotustilaisuuden Ivalon terveyskeskuksessa perjantaina kello 13.30.

Jos alueella on wuhanlaisia turisteja, joilla on kuumetta yli 38 astetta ja hengitystieoireita, kehottaa kunta turisteja tai matkanjärjestäjiä soittamaan hätänumeroon 112.

Ivaloon hoitoon hakeutuneet kiinalaiset ovat kiertäneet Lappia muutaman päivän. Lapin keskussairaalan infektioylilääkärin Markku Broasin mukaan he ovat saapuneet Wuhanista Norjan kautta Suomeen. Potilaista otettiin näytteet perjantaiaamuna. Ne on lähetetty Helsinkiin analysoitavaksi. Tulosten odotetaan valmistuvan alkuillasta.

Yle seuraa tilannetta hetki hetkeltä.

Lue myös:

THL:n ylilääkäri: maahantulotarkastuksiin koronaviruksen varalta ei olla ryhtymässä, Suomi on erittäin hyvin varautunut

Infektiolääkäri rauhoittelee: Koronaviruksesta vasta epäily Ivalossa – turistit hyväkuntoisia flunssapotilaita

Kokosimme vastaukset keskeisiin kysymyksiin: Miksi maailma pelkää uutta koronavirusta? Kertooko Kiina totuuden taudista?