Jämsän paperitehtaan ja Äänekosken sellutehtaan alasajot alkavat viikonloppuna, jos lakko toteutuu – "Puunkorjuu hiljenisi parissa viikossa"

UPM:n Jämsän Kaipolan ja Jämsänkosken tehtailla järjestellään toimintaa, jotta asiakkaat kärsisivät mahdollisimman vähän tuotannon seisauksesta.

lakot
UPM paperikone Kymin tehtaalla.
Jämsän Kaipolan ja Jämsänkosken UPM:n paperitehtaiden 850:sta työntekijästä valtaosa kuuluu lakon piiriin. Kuvituskuva.Mårten Lampén / Yle

Paperitehtaat alkavat ajaa koneitaan alas jo sunnuntaina iltapäivästä, mikäli Paperiliiton, Teollisuusliiton ja Ammattiliitto Pron lakko toteutuu. Paperitehtaiden lakko alkaisi maanantaiaamuna ja kestäisi kaksi viikkoa.

Paperikoneen alasajo vaatii noin 12–16 tuntia ennen pysähtymistä.

Jämsän Kaipolan ja Jämsänkosken UPM:n paperitehtaiden 850:sta työntekijästä valtaosa kuuluu lakon piiriin.

– Seuraamme tarkkaan liittojen neuvotteluja ja toivomme, että lakko vältetään, sanoo tehtaiden johtaja Antti Hermonen.

Tehtaat ovat Hermosen mukaan järjestelleet asioita niin, että asiakkaat kärsisivät mahdollisimman vähän tuotannon seisauksesta.

Jämsänkosken tehdas valmistaa päällystämätöntä aikakauslehtipaperia sekä tarra- ja pakkauspapereita. Kaipolan tehdas valmistaa puolestaan päällystettyä aikakauslehtipaperia sekä sanomalehtipaperia.

Puutoimitukset Äänekoskelle hiljenisivät nopeasti

Mahdolliseen lakkoon varaudutaan myös Metsä Groupin Äänekosken alueen tehtailla.

– Näillä tiedoin tehtaiden toiminta ajetaan alas viikonlopun aikana, kertoo Metsä Groupin viestintäjohtaja Juha Laine.

Äänekoskella toimii muun muassa yhtiön biotuotetehdas, jossa on 150 työntekijää. Yhteensä mahdollisten lakkojen piirissä olisi Äänekoskella ja Suolahdella noin 700 yhtiön työntekijää.

Logistiikan toiminta hiljenisi Laineen mukaan aika pian, jos lakko alkaa. Esimerkiksi puutoimitukset seisahtuisivat varsin nopeasti, koska tehdasalueella ei ole paljoa puuvarastoja. Samoin kävisi muidenkin raaka-aineiden toimituksille.

– Näin talviaikaan puuraaka-aine säilyy ihan hyvin tuon ajan, Laine toteaa.

Puunkorjuu metsissä hiljenisi Laineen mukaan parin viikon sisään tehtaiden tuotannon pysähtymisen takia.