Kysely: Kokkolan Koivuhaan koulun henkilökunnan oireilu kertoo huonosta sisäilmasta – syytä ongelmaan ei ole vieläkään löydetty

Kuukausi sitten tehdyt tutkimukset eivät johtaneet selityksen jäljille. Uusista päätetään ensi viikolla.

Kuva: Petri Puskala / Yle

Kokkolassa etsitään yhä selitystä Koivuhaan koulun henkilökunnan sisäilmaoireille. Tilannetta yritetään helpottaa väliaikaisesti ilmanpuhdistimilla.

Joulukuussa teetetty kysely osoittaa, että koulun henkilökunnalla on työpaikalla koettua oireilua enemmän kuin hyväkuntoisessa rakennuksessa työskentelevällä verrokkiryhmällä.

Oireet ovat samankaltaisia kuin niillä, jotka toimivat esimerkiksi kosteusvaurioituneissa rakennuksissa tai muuten sisäilmaltaan huonoissa kiinteistöissä.

Tutkimuksen ja työterveyden mukaan oireilusta ei voi syyttää psykososiaalista kuormitusta.

Koulussa on noin 40 työntekijää. Osa opettajista on ollut oireiden vuoksi sairauslomalla. Lapsilla oireita on ilmennyt vain vähän.

Uusia tutkimuksia jalalle

Joululomalla tehdyissä tutkimuksissa ei löydetty seinistä tai lattioista kosteusongelmia tai mikrobivaurioita, jotka voisivat selittää oireet. Rakenteita avattiin ja niistä otettiin näytteitä. Muovimattopäällysteisten lattioiden kosteuskartoitus tehtiin koko koulussa.

Nyt jatketaan ongelman selvittämistä, koska selittävää tekijää ei ole vieläkään löydetty. Pelkkien oireiden perusteella ei voi tehdä johtopäätöksiä siitä, mitä oireilun taustalla on.

Ensi viikolla päätetään uusista tutkimuksista, jotka tehdään helmikuussa.

Koivuhaan koulun ulkoseinistä löytyi vuonna 2008 hometta ja rakenteista sädesientä. Koulu remontoitiin 2010-luvun alussa ja samassa yhteydessä toteuttiin aiemmin suunniteltu peruskorjaus.

LUE MYÖS: