1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. autonominen liikenne

Oulun yliopiston itseohjautuvalla hybridiautolla voidaan tutkia lähes kaikkea ihmistieteistä huipputeknologiaan

Auton avulla voidaan tehdä muun muassa robotiikan, konenäön ja liikenneturvallisuuden tutkimuksia.

Itseohjautuvalla autolla voidaan tutkia lukuisia asioita teknologiasta ihmistieteisiin. Kuva: © Mikko Törmänen /Oulun yliopisto

Oulun yliopistoon on hankittu itseohjautuva auto.

Hybridiauto tulee olemaan tutkimusvälineenä yliopiston eri yksiköille ja tutkijat voivat asentaa siihen omia instrumenttejaan.

Itseohjautuvan auton avulla voidaan tehdä ohjelmistosuunnittelua sekä muun muassa robotiikan, konenäön ja liikenneturvallisuuden tutkimuksia.

Oulun yliopiston emeritusprofessori Pasi Kuvaja kertoo, että auto kytketään yliopiston hallinnoimaan 5G-testiverkkoon. Kuvajan mukaan yliopistolle ollaan hankkimassa myös toinen vastaavanlainen auto, jonka avulla päästään tutkimaan autojen välistä kommunikaatiota ja yhteistyötä.

– Tulevaisuuden autot ovat uudenlaisia ympäristöjä. Sinne voi striimata elokuvia ja autoon voi perustaa vaikka toimiston, Kuvaja visioi.

Lisäksi autoon tullaan kokeilemaan aurinkokennojen asentamista. Tulevaisuudessa autojen pinnat tulevat olemaan aurinkokennoja, jolloin sähkö- ja hybridiautojen käyttösäde pitenee.

Oulun yliopistossa on kehitetty itsenäisesti työskentelevä kaivinkone. Kaivuri työskentelee autonomisesti ilman kuljettajaa ohjaamoon sijoitettujen kolmen tietokoneen ja tekoälyn avulla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi. (siirryt toiseen palveluun)

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)