Alkuviikko oli poikkeuksellisen kylmä Floridan standardeilla. Lämpötila laski lähelle nollaa ja paikoin jopa pakkasen puolelle.
Eksoottiseen ruokaan mieltyneet havaitsivat kuitenkin onnekseen, että puissa kasvoi kirjaimellisesti lähes rahaa: iguaanit putoilivat horroksessa alas kuin kypsät hedelmät. Iguaanin lihaa myydään Floridassa noin 60 dollarin (noin 53 euron) kilohintaan.
Epätavallinen satokausi sai asukkaat kaivamaan esiin vanhat reseptit iguaanitacoista, -curryistä, -gumbosta ja -keitoista. Samaan aikaan sosiaalisen median myyntipalstoilla näkyi ilmoituksia iguaaninlihasta.
Mutta onko liskon liha sitten syötävää? On, jos kysytään niin asiantuntijoilta kuin kulinaristeiltakin.
– On selkeä syy siihen, miksi nämä iguaanit on metsästetty ruuaksi uhanalaisuuteen saakka alkuperäisissä maissaan, sanoi villieläinekologian professori Frank Mazzotti Miami Herald -sanomalehdelle.
– Ne maistuvat erinomaiselle ja ovat hyvä ruuan lähde, hän jatkoi.
"Puiden kanat"
Keski-Amerikasta kotoisin olevat iguaanit ovat haitallinen vieraslaji Floridassa ja niitä on pyritty vähentämään. Viranomaiset muistuttivatkin, että horroksessa olevia liskoja on helppo kerätä ja siirtää muualle pihoista. Jotkut kuitenkin havaitsivat nopean käteisen mahdollisuuden.
– Lihalle on kysyntää, sanoi alligaattoreiden lihaan keskittyneen All American Gator -yrityksen metsästäjä Brian Wood The Guardianissa.
– Etelä- ja keskiamerikkalaiset, porukkaa Trinidadista, Vietnamista, Intiasta... meidän monikulttuurisessa Etelä-Floridassa on paljon ihmisiä, jotka syövät niitä. Siitä on tulossa yhä suositumpaa, he laittavat niitä ravintoloissaan, Wood jatkoi.
Iguaanien lihassa on paljon proteiinia ja vähän rasvaa. Ne muistuttavat kanaa: niitä on jopa kutsuttu nimellä pollo de los arboles eli puiden kana.
Iguaaneja pitää kuitenkin käsitellä huolella, sillä ne saattavat kantaa salmonellaa samalla tavalla kuin kanat. Floridan osavaltion lain mukaan iguaaninlihaa ei saa myydä, joten kulinaristien on pitänyt ostaa se osavaltion ulkopuolelta kalliiseen hintaan. Itse pyydystetystä lihasta ei kuitenkaan ole säädöksiä, ja iguaaneja grillataankin floridalaisilla takapihoilla yhä enenevässä määrin.
Kaikki eivät kuitenkaan ole halunneet liskotacoa. Monet auttoivat horrokseen vaipuneita eläimiä lämmittämällä niitä.
South Florida is waking up to cold temperatures and iguanas falling from the sky. Might as well make him comfy with blankie and hat while he thaws out. #FloridaWinter #iguana pic.twitter.com/1w1cgtZ8vx
— Lori Bale (@loribale) 22. tammikuuta 2020
Aiheesta aiemmin:
Säätiedotus Floridassa: kylmiä öitä – ja putoavia liskoja
Floridan viranomaiset kehottavat asukkaita tappamaan vauhdilla sikiäviä iguaaneja
Aiheesta muualla: