Yli 40 lasta hyväksikäyttäneen lääkärin tuomio aleni Ruotsissa – vanhempien huijaaminen avustajiksi ei ollut rikos

Käräjäoikeudessa mies oli saanut kymmenen vuoden vankeustuomion. Hovioikeudessa tuomioksi tuli seitsemän vuotta vankeutta.

Ruotsi
Anonyymi lapsi oven takana
Lääkäri on väittänyt lapsiin kohdistamiensa tutkimustoimien olevan tavallisia Espanjassa. Kuvituskuva.AOP

Ruotsissa hovioikeus on alentanut lastenlääkärinä työskennelleen miehen kymmenien lasten hyväksikäytöstä saamaa tuomiota. Svean hovioikeus katsoi perjantaina julkaisemassaan tuomiossa lääkärin syylliseksi 43 lapseen kohdistuneisiin seksuaalirikoksiin.

Hovioikeuden mukaan lääkäri syyllistyi useisiin eriasteisiin hyväksikäyttörikoksiin ja kahden lapsen törkeään raiskaukseen. Uhrimäärä on hovioikeuden tuomiossa pienempi kuin käräjäoikeuden tuomiossa.

Rangaistukseksi hovioikeus määräsi seitsemän vuotta ehdotonta vankeutta. Käräjäoikeus oli viime toukokuussa tuominnut miehen kymmeneksi vuodeksi vankeuteen.

Ero tuomioiden pituudessa johtuu siitä, että käräjäoikeus tuomitsi lääkärin myös lasten vanhempiin kohdistuneista rikoksista. Mies oli ohjeistanut vanhempia riisumaan ja koskettelemaan lapsia väittämällä kyseessä olevan lääkäritutkimuksen kannalta tarpeellinen toiminta.

Vanhempien huijaaminen tapahtui, kun nämä käyttivät lääkäripalveluita varten tehtyä mobiilisovellusta. Hovioikeuden mielestä lääkäri ei ole toiminnallaan loukannut vanhempien seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Espanjassa lääkärikoulutuksensa saanut mies on väittänyt, että hänen lapsiin kohdistamansa tutkimustoimet olisivat tavallisia Espanjassa. Asiantuntijat ovat tyrmänneet selityksen.

Tuomioon sisältyy korvauksia uhreille ja lääkärin elinikäinen karkotus Ruotsista.

Hovioikeuden tuomiosta ovat kertoneet muun muassa Ruotsin televisio SVT (siirryt toiseen palveluun), Ruotsin radio SR (siirryt toiseen palveluun) ja sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun).