Talvitulvien uhka kasvaa Pohjois-Pohjanmaan joissa – tavallista suuremmat virtaamat ja hyyhde nostavat riskiä

Leuto ja sateinen sää on nostanut jokien ja järvien vedonpintoja tavallista korkeammalle.

tulvat
Pyhäjoen Oulaistenkoski Oulaisissa tammikuussa 2020.
Tavallista suuremmat virtaukset ovat näkyneet myös Oulaisten läpi virtaavassa Pyhäjoen Oulaistenkoskessa.Risto Degerman / Yle

Veden pinta on noussut tavallista korkeammalle useissa joissa eri puolilla maata. Myös Pohjois-Pohjanmaalla jokien virtaamat ovat olleet tavallista talvikautta suurempia.

Ympäristökeskuksen mukaan ensi viikon alkupuolella pakkanen johtaa siihen, että eri puolilla Pohjois-Pohjanmaata voi muodostua jäättömille jokialueille hyydettä.

Hyyhteellä tarkoitetaan virtaavassa alijäähtyneessä vedessä muodostuvia jääkiteitä. Jääkiteet voivat tarttua uoman pohjaan pohjajääksi tai vesirakenteisiin haitaten veden kulkua. Yhdessä suurten virtaamien kanssa hyyhde lisää samalla myös paikallisten tulvien vaaraa.

Hyydepatojen kohdalla tulvat saattavat nousta Ympäristökeskuksen mukaan hyvinkin nopeasti. Vesitilanteen ja ennusteen löytää täältä (siirryt toiseen palveluun)(ymparisto.fi).

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)