1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hiilivoimalat

"Pääministeri Marin, tehkää asialle jotakin!" Saksalaiset ympäristöaktivistit vetoavat Suomeen, jotta uutta kivihiilivoimalaa ei otettaisi käyttöön

Muutama sata ympäristöaktivistia osoitti mieltään länsisaksalaisessa Dattelnissa kivihiilivoimalaa vastaan.

Me emme halua lisää kivihiiltä saastuttamaan ilmastoamme, sanoi suomea yliopistossa opiskellut saksalainen Susanne Triesch. Kuva: Retu Liikanen / Yle

DATTELN Dattelnin pikkukaupunki Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa on kovaa vauhtia nousemassa Saksan ympäristökeskustelun ykkösteemaksi.

Alueella odottaa avaamistaan omistajansa mukaan maailman nykyaikaisin kivihiilivoimala. Ongelma on siinä, että Saksa on sitoutunut luopumaan kokonaan kivihiilen käytöstä energiantuotannossa.

– Tämä ei ole hyväksyttävää. Vetoan Suomen pääministeri Mariniin, että hän estäisi tämän, ympäristöjärjestö Greenpeacen ilmastonmuutos- ja energiakampanjoinnista vastaava Lisa Göldner sanoo.

Suomi ja energiayhtiö Fortum liittyvät asiaan siksi, että Fortum on Uniper-yhtiön suuromistaja. Ja Uniper puolestaan omistaa kiistanalaisen Datteln 4 -kiviihilivoimalan.

Aiemmin ilmastoasioihin erikoistunut taloustieteilijä Felix Matthes tutkimuslaitos Öko-instituutista arvioi Ylen haastattelussa voimalan aiheuttamien lisäpäästöjen olevan vuosikymmenen aikana noin 10–15 miljoonaa hiilidioksiditonnia. Se vastaa vaikkapa Baijerin koko teollisuuden vuotuisia päästöjä.

Voit lukea lisää voimalan herättämästä arvostelusta täältä.

Dattelnin keskustorille on perjantaina saapunut 200–300 ihmistä, jotka hurraavat Göldnerin puheelle. Seuraavaksi saattue on marssimassa pääkallonpaikalle, Datteln 4 -kivihiilivoimalan porteille.

Joukko on pieni mutta päättäväinen.

Dattelnin kaupunkiin oli kokoontunut muutama sata ympäristöaktivistia. Kuva: Retu Liikanen / Yle

– Me emme halua lisää kivihiiltä saastuttamaan ilmastoamme, suomenkielistä kylttiä mukanaan kantava Susanne Triesch sanoo.

Triesch on opiskellut suomen kieltä Kölnin yliopistossa. Hän sanoo olevansa pettynyt energiayhtiö Fortumin toimintaan.

– Fortumin on pidettävä huolta siitä, että Datteln 4 -laitos pysyy suljettuna.

Keskustelu on avoinna lauantai-iltaan klo 23:00 asti. Mitä mieltä olette Saksan energiaratkaisuista?

Lue lisää näistä Ylen jutuista:

Fortum vastaa vihdoin Saksan hiilivoimalakohuun – Energiaprofessori: Saksan hallituksen päätös sallia uusi hiilivoimala on skandaali