1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kokkola

Käsityökoulu laajenee Keski-Pohjanmaalla

Pienten lasten ryhmät täyttyivät hetkessä.

Ellen ja Iiris Majuri, Bea Korpi ja Sofia Kallio oppivat käsityökoulussa, miten perunalla voi painaa kankaaseen värejä. Kuva: Heini Holopainen / Yle

Taito Keski-Pohjanmaa on perustanut alle kouluikäisille lapsille tarkoitetun käsityökoulun. Kokkolassa kaksi ryhmää aloitti toimintansa vuoden vaihteessa 2020. Jatkossa vastaavat ryhmät on tarkoitus perustaa myös Kalajoelle, Kaustiselle, Sieviin ja Kannukseen.

Taito Ipanoissa 4-6 -vuotiaat opettelevat leikkien, tarinoiden ja elämysten avulla erilaisia tekniikoita ja tutustuvat materiaalehin ja välineisiin. Tarkoituksena on herättää lasten kiinnostus käsillä tekemiseen.

– Tarkoitus on, että jokainen lapsi selviytyy itse. 4- ja 6-vuotiaat ovat aika erilaisia osaamisalueillaan. Menemme sen mukaisesti, että kaikki pärjäävät, kertoo käsityökoulun opettaja Marika Tyynismaa-Joukosalmi Taito Keski-Pohjanmaasta.

Käsityökoulussa myös tarinat ovat tärkeitä. Lapset tekevät tässä Liisa Lohikäärmeen ihoa. Kuva: Heini Holopainen / Yle

Pienten lasten käsityökoulu mahdollistui, kun Taito Keski-Pohjanmaan sai käsityökoululle valtionavun syksyllä 2019. Alun perin Kokkolaan piti perustaa vain yksi pienten ryhmä, mutta hakijoita oli niin paljon, että päädyttiin kahteen ryhmään. Senkin jälkeen osa jäi ulkopuolelle.

Taito Ipanat kokoontuvat kerran viikossa. Ensimmäisellä kerralla syntyivät jättijäätelöt. Toisella kerralla värejä painettiin kankaaseen perunan avulla.

– Usein tärkein tehtävä on se, että muistetaan oma nimi ja hoidetaan omat työvälineet. Taito olla ryhmässä ja omasta työskentelystä huolehtiminen on melkein tärkeämpää kuin se, että opettelisimme vaikka ompelukoneen käyttöä, Tyynismaa-Joukosalmi painottaa.

Tyynismaa-Joukosalmen mukaan käsityökoulun tunnistaa siitä, että käytetään pehmeitä materiaaleja, kuten kangasta ja kangasvärejä sekä muotoilua. Ohjelmassa on myös koristelua langoilla ja kankailla, leikkaamista ja työn suunnittelua. Luovuus saa kukkia.

– Rohkaisen lapsia kokeilemaan ja uskomaan siihen, että kyllä hän osaa ja hänen ideansa ovat on hyviä. Että ei ole vääriä luovuuden keinoja.