Demokraatit virkarikosoikeudenkäynnissä: Ukrainan avustusrahat maksettiin vasta, kun Trump paljastui – Yle seuraa tapahtumia

Trumpin virkarikossyytteiden käsittely jatkuu neljättä päivää.

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti
Presidentti Trumpin virkasyytteiden käsittely jatkuu senaatissa
Presidentti Trumpin virkasyytteiden käsittely jatkuu senaatissa

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkarikossyytteiden käsittely jatkuu senaatissa tänään neljättä päivää. Vuorossa on syyttäjäpuolen puheenvuorojen kolmas ja viimeinen päivä. Suoraa lähetystä voi seurata tämän jutun yhteydessä.

Perjantain istunnossa demokraatit nostivat esille sen, että presidentti maksoi kongressin Ukrainalle myöntämät sotilasavustusrahat vasta sen jälkeen, kun maksun pysäyttäminen nousi julkisuuteen. Trumpin epäillään käyttäneen rahasumman maksamisen ehtona sitä, että Ukraina toimii hänen haluamallaan tavalla.

– Rahat maksettiin vain siksi, että presidentti Trump jäi kiinni, demokraattiedustaja Jason Crow sanoi.

Edustajainhuoneen tiedustelukomiteaa johtava demokraatti Adam Schiff puolestaan vetosi senaatin jäseniin, jotta nämä muistaisivat millaisista panoksista virkarikossyytteiden käsittelyssä on kysymys.

– Jos ei ole mitään väliä sillä mikä on oikein, niin ei ole mitään väliä silläkään miten hyvä perustuslaki on, Schiff vetosi Trumpin tuomitsemisen puolesta.

Lauantaina vuoron saa puolustus. Silläkin on kolme päivää aikaa tuoda julki omat kantansa.

Ensimmäisenä istuntopäivänä tiistaina päätettiin menettelytapasäännöistä.

Republikaanienemmistöisen senaatin uskotaan lopulta vapauttavan presidentin demokraattien ajamista syytteistä.

Mielenosoittajia kyltteineen kongressin edustalla.
Kourallinen mielenosoittajia kokoontui torstaina kongressin edustalle Washingtonissa.Erik S. Lesser / EPA

Trump vasta kolmas virkarikossyytteen saanut presidentti

Edustajainhuone päätti joulukuussa nostaa Trumpia vastaan virkarikossyytteen. Syytekohdat ovat vallan väärinkäyttö ja kongressin tutkinnan vaikeuttaminen.

Epäillyssä vallan väärinkäytössä on kyse siitä, että Trump painosti Ukrainaa saadakseen itselleen hyötyä. Trump halusi Ukrainan aloittavan tutkinnan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimista Ukrainassa.

Tutkinnan vaikeuttamisessa on kyse siitä, ettei Trump suostunut tutkinnan kuultavaksi ja Valkoinen talo kielsi useiden kuultaviksi kutsuttujen todistamisen.

Trump on vasta kolmas Yhdysvaltain presidentti, joka on asetettu virkarikossyytteeseen. Aiemmat virkarikossyytteen presidenttikaudellaan saaneet ovat Bill Clinton 1998 ja Andrew Johnson 1868. Molemmat vapautettiin syytteistä.

Lisää aiheesta:

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti jatkuu – lue viisi pääkohtaa toisesta istuntopäivästä

Virallinen karkkikätkö pitää Yhdysvaltain senaatin työkunnossa Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä – muuta ruokaa saliin ei saa tuoda

Historiallinen oikeudenkäynti jatkuu tänään Yhdysvalloissa – lue neljä pääkohtaa eilisen istunnon annista

Toimittajalta: Trumpin virkarikosoikeudenkäynti alkoi tuntikausien sääntöväännöllä, ja yhdellä McConnellin käsinkirjoitetulla taipumisella

Yhdysvaltain senaatti päätti Trumpin virkarikosoikeudenkäynnin säännöt – Istunto jatkui yön tunteihin, kun demokraattien esityksiä kumottiin

Lähteet: Reuters