Sikke Sumari opiskeli kokiksi eläkeiässä: "Ajattelin, että hoidetaan tämä homma nyt pois alta"

PItkän uran ruuan parissa tehnyt ravintoloitsija Sikke Sumari kertoo uskovansa ikuiseen oppimiseen.

Sikke Sumari
Sikke Sumari antaa tuomionsa tuttuihin ruokakiistoihin: Paistetaanko nakit nakkikastikkeeseen? Kuuluuko ananas pizzaan?
Sikke Sumari antaa tuomionsa tuttuihin ruokakiistoihin: Paistetaanko nakit nakkikastikkeeseen? Kuuluuko ananas pizzaan?

Sikke Sumari tunnetaan monista ruoka-aiheisista televisio-ohjelmista, keittokirjoista ja ravintoloitsijana. Kokin paperit hän suoritti kuitenkin vasta äskettäin.

Sumari kertoi Ylen Puoli seitsemän -lähetyksessä, että idea kokkikouluun lähtemisestä syntyi yhdessä hetkessä muutama vuosi sitten.

– Ehkä siinä oli taustalla myös sellainen pieni piikki, koska suomalaisethan ovat aika tiukkoja sellaisessa, että ihmisellä pitää olla virallinen koulutus ennen kuin jotakin ammattia voi todella osata ja hallita. Ja sain aina silloin tällöin kuulla, että "eihän se ole kokkikaan". Sitten ajattelin, että hoidetaan tämä homma nyt pois alta.

Sumari kiittelee sitä, miten hienosti ravintolakoulu Perhossa idea vanhemmalla iällä opiskelusta otettiin vastaan.

– He olivat aivan avosylin ottamassa vastaan. Siinä tapahtui vielä niinkin, että tiesin, että alalla on muitakin ihmisiä, jotka eivät olleet käyneet kokkikoulua, ja heille tuli ajatus, että jos tuo Sikkekin kävi, niin miksi ei mekin.

Sumari on vaihtanut roolista toiseen lukuisia kertoja elämänsä aikana ja sen kokemuksen turvin suosittelee opiskelua vanhemmallekin väelle.

– Aivothan haluaa koko ajan jotain uutta. Niitä täytyy stimuloida, ja mitä enemmän niille antaa vaikeuksia ja tehtäviä, niin sitä enemmän ne tykkää siitä. Minä uskon ikuiseen oppimiseen ja suosittelen sitä kaikille.

Sikke Sumarin koko haastattelu Yle Areenassa