Tutkijat povaavat koronavirukseen sairastuvan Wuhanissa jopa 190 000 ihmistä, Kiina keskeyttää ryhmämatkat ulkomaille

Presidentti Xi varoittaa viruksen leviämisen kiihtyvän. Kuolleita on Kiinassa jo ainakin 41 ja sairastuneita lähes 1 400.

koronavirus
Sotilas mittaa autoilijan kuumetta.
Sotilas mittasi kuumetta tietulliasemalla Wuhanissa torstaina.EPA

Kiinan Wuhanista leviämään lähtenyttä uutta koronavirusta analysoineet tartuntatautiasiantuntijat arvioivat sairastuneiden määrän voivan lisääntyä lähiviikkoina voimakkaasti.

– Tällä hetkellä on epävarmaa, voidaanko taudin eteneminen rajoittaa Kiinaan, Neil Ferguson Lontoon Imperial Collegesta kommentoi uutistoimisto Reutersille.

Fergusonin tutkimuksessa arvioitiin jokaisen viruksen saaneen tartuttavan kaksi tai kolme muuta ihmistä. Samansuuntaiseen tulokseen päätyivät myös Lancasterin yliopiston tutkijat.

Niin ikään Britanniassa sijaitsevan Lancasterin yliopiston tutkijaryhmä arvioi, että pelkästään Wuhanissa tartunnan voi helmikuun alkupäiviin mennessä saada jopa 190 000 ihmistä, kertoo uutistoimisto Reuters. Lisäksi tartunnan saaneiden määrä kasvaa muissa kiinalaiskaupungeissa ja Kiinan ulkopuolella.

Kiina keskeyttää ryhmämatkat ulkomaille

Kiina on päättänyt keskeyttää koronaviruksen vuoksi ryhmämatkat Kiinasta ulkomaille samalla, kun maan presidentti Xi Jinping varoittaa viruksen leviävän kiihtyvää tahtia.

Ryhmämatkalaisten hotelli- ja lentovarausten perumiset astuvat voimaan maanantaina, kertoo valtiontelevisio CCTV. Kiinan sisäiset ryhmämatkat kiellettiin jo perjantaina.

Kiinassa virustartunta on todettu jo lähes 1 400 ihmisellä ja sairauteen on kuollut jo ainakin 41 ihmistä.

Xi kuvaa viruksen kiihtyvän leviämisen aiheuttavan vakavan uhkan.

Kiina on komentanut 450 armeijan lääkintähenkilöstöön kuuluvaa pahimmin viruksesta kärsineen Wuhanin kaupungin terveydenhuoltohenkilökunnan avuksi.

Lääkärien ja hoitajien kerrotaan olevan kaupungissa äärirajoilla valtavan potilasmäärän vuoksi virustartuntaa pelkäävien ihmisten hakeutuessa vastaanotoille.

Ainakin yksi kaupungissa työskennellyt lääkäri on kuollut uuteen koronavirukseen ja toinen lääkäri sydänkohtaukseen ilmeisesti valtavan työmäärän uuvuttamana.

Wuhaniin rakennetaan pikavauhtia kahta uutta sairaalaa.

Lääkintäjoukkojen sotilas kantaa lääkintätarvikkeita.
Wuhaniin saapui lauantaina apujoukkoja ja lisää tarvikkeita.EPA

Yhdysvallat ja Ranska evakuoivat kansalaisiaan Wuhanista

Sekä Ranska että Yhdysvallat ovat ilmoittaneet aikovansa evakuoida kansalaisiaan Wuhanista. South China Morning Post -lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan Ranska suunnittelee bussikuljetusta pois kiinalaisviranomaisten eristämästä kaupungista.

Yhdysvallat aikoo puolestaan lennättää sunnuntaina Wuhanissa olevat kansalaisensa pois. Suunnitelmasta uutisoineen Wall Street Journalin (siirryt toiseen palveluun) mukaan lentokoneeseen mahtuu noin 230 ihmistä.

WSJ:n mukaan Yhdysvallat on saanut evakuoinnille luvan Kiinan ulkoministeriöltä.

Venäläisen uutistoimiston RIA:n mukaan myös Venäjä neuvottelee Kiinan kanssa mahdollisuudesta evakuoida Wuhanissa olevat venäläiset.

Vahvistetuista koronatartunnoista ilmoittaneet maat. Kiina, Etelä-Korea, Japani, Taiwan, Thaimaa, Vietnam, Singapore, Usa, Ranska, Nepal, Malesia ja Australia. Lähde: AFP, Reuters, Yhdysvaltain tautikeskus, Kiinan kansallinen terveyskomitea.
Joonas Haverinen / Yle

Hongkongiin julistettiin hätätila

Hongkongin hallintojohtaja Carrie Lam on julistanut kaupunkiin hätätilan koronaviruksen takia.

Hongkongissa on todettu koronavirus viidellä henkilöllä, joista neljä oli tullut junalla Kiinan mannermaan puolelta. Lennot ja junat Wuhanista Hongkongiin on peruttu ja muiden Kiinan mannermaalta tulijoiden pitää täyttää lomake terveydentilastaan.

Lam ilmoitti myös, että koulut pidetään kiinni ja uudenvuoden loma-aikaa pidennetään 17. helmikuuta saakka. Lomien oli tarkoitus jatkua ensi torstaihin asti.

Australia ilmoitti lauantaina, että siellä on vahvistettu maan ensimmäiset neljä koronavirustapausta. Kiinasta Melbourneen ja Sydneyyn saapuneet potilaat ovat eristettyinä.

Lauantaina Malesian viranomaiset ilmoittivat neljästä vahvistetusta tautitapauksesta. Japanin terveysministeriö puolestaan kertoi, että maassa on nyt vahvistettu kolme koronavirustapausta.

Hongkongiin saapuvalla matkustajalla hengityssuojain naamalla.
Matkustaja käytti hengityssuojainta Hongkongin lentoasemalla.Jerome Favre / EPA

Tarkistuksia julkiseen liikenteeseen

Kiina ilmoitti lauantaina määräävänsä tarkastuksia julkiseen liikenteeseen koko valtion alueelle viruksen takia.

Koronavirusepäilyjä tarkastetaan junien, lentokoneiden ja bussien matkustajilta tarkastuspisteillä. Kansallinen terveyskomissio on määrännyt matkustajat, joilla epäillään keuhkokuumetta, siirrettäväksi välittömästi sairaaloihin.

Kiina on myös laajentanut matkustusrajoituksia viiteen uuteen kaupunkiin koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Kaupunkien julkisen liikenteen yhteyksiä ja reittejä moottoriteille on suljettu.

Matkustamista on nyt rajoitettu yhteensä 18 kaupungissa Hubein maakunnassa Kiinan keskiosissa. Rajoitukset koskevat noin 56 miljoonaa ihmistä.

Lisää aiheesta:

Suomalainen vaihto-opiskelija koronaviruksen piinaamassa Wuhanissa: "Asuntolan ovella mitataan joka kerta kuume"

Näin Ivalon tautitutkinta eteni: Koronavirusepäily osoittautui vääräksi – säikähdys vaihtui huojennukseksi

Koronavirustartunta vaatinut uusia kuolonuhreja Kiinassa – Shanghai sulkee kaikki elokuvateatterit toistaiseksi

Kuinka vaarallinen uusi koronavirus on ja miten se leviää? Tämän tiedämme nyt maailmalla riehuvasta viruksesta

Lähteet: AFP, Reuters