"Trumpille ei ole Amerikka ensin, vaan Donald Trump ensin" – Kuusi nostoa virkarikossyytteiden esittelijöiden pääargumenteista

Pallo siirtyy lauantaina virkarikossyytteitä perustelleilta demokraattiesittelijöiltä puolustukselle.

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti
Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kuvattuna 24. tammikuuta 2020.
Presidentti Donald Trumpin puolustus pääsee virkarikosoikeudenkäynnissä ääneen lauantaina.Jim Lo Scalzo / EPA

WASHINGTON Presidentti Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä demokraattien esittelijät perustelivat syytteitä kolmen päivän aloituspuheenvuorossa. Trumpia syytetään vallan väärinkäytöstä sekä kongressin tutkinnan estämisestä.

Yksityiskohtaisen argumentoinnin tukena syyttäjillä oli lukuisia todistajien lausuntoja sekä Trumpin omia kommentteja, mutta myös aiempia presidenttien virkarikossyyteprosesseja.

Tässä kuusi nostoa Adam Schiffin johtaman syyttäjäseitsikon keskeisistä argumenteista.

1. Trump asettaa itsensä Yhdysvaltain edun edelle

Virkarikossyytteiden esittelijät sanovat Trumpin Ukraina-toimien palvelleen presidentin omia, ei Yhdysvaltain etuja.

Syyttäjien mukaan Trump vahingoitti Yhdysvaltain suhdetta Ukrainan uuteen, korruption vastaiseen hallintoon, kun hän vaati Ukrainaa aloittamaan tutkinnan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivästä Joe Bidenista ja hänen pojastaan.

Syyttäjien mukaan koskaan aiemmin Yhdysvaltain presidentti ei ole pyytänyt ulkovallalta itselleen vaaliapua. Vaaliavun pyytäminen ulkovallalta on Yhdysvalloissa lain vastaista.

Yhdysvaltain kongressirakennus 24. tammikuuta 2020.
Presidentti Trumpin virkarikossyytteitä käsitellään senaatissa Washingtonin Capitolin kukkulalla.AFP

Saadakseen Ukrainan ilmoittamaan Biden-tutkinnasta Trump syyttäjien mukaan painosti Ukrainaa siten, että jäädytti Yhdysvaltain kongressin hyväksymän sotilasavun. Lähes 400 miljoonan dollarin apu on Ukrainalle hyvin tärkeä, kun se taistelee Itä-Ukrainassa Venäjää vastaan.

Ukrainan uudelle presidentille Volodymyr Zelenskyille ei myöskään herunut toivottua tapaamista Valkoisessa talossa.

Syyttäjien mukaan Trumpin toiminta oli Yhdysvaltain turvallisuuspoliittisten päämäärien vastaista ja hyödytti Venäjää.

– Tämä ei ole Amerikka ensin, vaan Donald Trump ensin, syytteiden esittelijä ja edustajainhuoneen oikeuskomitean puheenjohtaja Jerrold Nadler luonnehti.

2. Trump edistää Venäjän luomaa salaliittoteoriaa Ukrainan vaalisekaantumisesta

Bidenien tutkimisen aloittamisen lisäksi Trump halusi, että Ukraina ilmoittaa selvittävänsä vuoden 2016 vaalisekaantumista.

Syyttäjien mukaan näin halutessaan Trump nielaisi Venäjän keksimän salaliittoteorian, jonka mukaan Yhdysvaltain vuoden 2016 vaaleihin sekaantui Ukraina, ei Venäjä.

Syyttäjät muistuttivat, että kaikki Yhdysvaltain tiedusteluorganisaatiot ovat yhtä mieltä siitä, että vaaleihin sekaantui Venäjä – ja Trumpin hyväksi.

Myös Trumpin hallinnon omat turvallisuuspoliittiset neuvonantajat pitivät väitettä Ukrainan vaalisekaantumisesta puppuna.

Syytteiden esittelijäseitsikkoa johtava Adam Schiff luonnehti tilannetta presidentti Vladimir Putinille uskomattomaksi "propagandavallankaappaukseksi", kun Trumpin suusta tulee Venäjän propagandakoneiston tuotoksia.

3. Trumpin perusteille korruptionvastaisuudesta ei näyttöä

Presidentti on perustellut Bidenien tutkinnan aloittamista korruptionvastaisella taistolla. Syyttäjien mukaan Trump ei kuitenkaan kohutussa puhelussa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa maininnut sanallakaan korruptiota.

Istunnossa kuultujen todistajalausuntojen mukaan Trump oli kiinnostunut vain "isoista asioista", jotka hänelle olivat Bidenien ja vaalivaikuttamisen tutkinnan aloittaminen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin henkilökohtainen asianajaja Jay Sekulow puhumassa lehdistölle 24. tammikuuta 2020.
Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin henkilökohtainen asianajaja Jay Sekulow puhumassa lehdistölle 24. tammikuuta 2020.Mandel Ngan / AFP

Syyttäjät toivat myös esiin, että jos Trump oli huolissaan Ukrainan korruptiosta, miksi hän erotti juuri korruptionvastaisessa toiminnassaan meritoituneen Yhdysvaltain Ukrainan-lähettilään Marie Yovanovichin. Tai kuinka korruptionvastaiseen taistoon sopii, että Trump oli asianajajansa Rudy Giulianin välityksellä yhteydessä juuri korruption vuoksi erotettuihin entisiin Ukrainan syyttäjiin.

4. Poikkeuksellinen kongressin tutkinnan estäminen

Syyttäjien mukaan Trump vapautti Ukrainan sotilasavun vasta, kun tieto sen jäädyttämisestä tuli julki yhdysvaltalaismediassa viime syyskuun alussa. Todistajien mukaan Ukrainan geopoliittisessa tilanteessa mikään ei ollut muuttunut.

Kun edustajainhuoneen demokraattijohto ilmoitti virkarikostutkinnan aloittamisesta syyskuun lopussa, syyttäjien mukaan Trump esti sitä varsin poikkeuksellisesti.

Syyttäjät sanovat, että aiemmin kukaan presidentti ei ole kategorisesti kieltäytynyt kaikesta yhteistyöstä kongressin tutkinnan kanssa. Noin 70 pyydettyä dokumenttia on saamatta.

Lisäksi Trump kielsi hallintonsa jäseniä osallistumasta edustajainhuoneen kuulemisiin mutta osa on uhmannut kieltoa.

5. Trump asettunut lain yläpuolelle diktaattoriksi

Syyttäjien mukaan presidentti Trump kuvittelee Yhdysvaltain perustuslain vastaisesti olevansa lain yläpuolella. Trump on sanonut, että presidentin valtaoikeudet määrittelevä perustuslain toinen artikla antaa hänelle vapauden tehdä, mitä haluaa.

Syyttäjät sanoivat toistuvasti, ettei Yhdysvalloissa kukaan ole lain yläpuolella ja toivat tuekseen perustuslakiasiantuntijoiden lausuntoja.

Syyttäjien mukaan Yhdysvaltain perustuslain laatijat halusivat varmistaa, ettei kukaan Yhdysvalloissa nouse kuninkaan kaltaiseen itsevaltiaan asemaan.

Jerrold Nadler luonnehti Trumpin toiminnallaan kuitenkin osoittavan, ettei hän katso velvollisuudekseen kunnioittaa kongressia tasa-arvoisena vallankäyttäjänä vaan toimii kuin diktaattori.

6. Trump riski Yhdysvaltain kansalliselle turvallisuudelle ja demokraattiselle järjestelmälle

Virkarikossyytteiden esittelijät painottivat, että Trump on riskeerannut omaa etua tavoittelevalla toiminnallaan koko Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden.

Demokraattisyyttäjät korostivat myös, että Trump on kongressista ja perustuslaista piittaamattomalla toiminnallaan vaarantanut koko Yhdysvaltain demokraattisen järjestelmän. Syyttäjien mukaan presidentti saa jatkaa samaan malliin, jos senaatti ei pane häntä viralta.

Samalla senaatti tulee syyttäjien mukaan nakertaneeksi itse itseltään valtaa virkarikosprosessissa. Schiff sanoi, että päädytään tuhoisaan tilanteeseen, jossa myös tulevat presidentit saavat mahdollisuuden käyttää valtaansa väärin.

Adam Schiff päätti syytteiden esittelijöiden aloituspuheenvuoron summaamalla, että senaattoreilla ei ole edessään kysymys vain yhden miehen syyllisyydestä vaan koko Yhdysvaltain tulevaisuudesta.

Lisää aiheesta:

Demokraatit virkarikosoikeudenkäynnissä: Ukrainan avustusrahat maksettiin vasta, kun Trump paljastui

Trumpin virkarikosoikeudenkäynti jatkuu – lue viisi pääkohtaa toisesta istuntopäivästä

Virallinen karkkikätkö pitää Yhdysvaltain senaatin työkunnossa Trumpin virkarikosoikeudenkäynnissä – muuta ruokaa saliin ei saa tuoda

Historiallinen oikeudenkäynti alkaa tänään – Neljä asiaa, jotka on hyvä tietää Trumpin virkasyytteiden käsittelystä